Ο Χ. Γκαρμπούνης εκλέχθηκε στην Κεντρική Επιτροπή. Τάσσεται υπέρ ενός ενιαίου κόμματος με αυτόνομο ρόλο
Α. Αντωνιάδης , γραμματέας ΠΑΣΟΚ Ξάνθης: «Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας»
Με πολλά ερωτηματικά έφυγαν οι σύνεδροι του Κινήματος Αλλαγής από το στάδιο Ειρήνης και Φιλίας όπου διεξήχθη το συνέδριο του πολιτικού φορέα το Σαββατοκύριακο. Κι αυτό γιατί το συνέδριο δεν έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις στο κυρίαρχο ερώτημα αν το «Κίνημα Αλλαγής» θα κάνει το επόμενο βήμα δηλαδή θα μετεξελιχθεί σε κόμμα που θα ενσωματώσει όλα τα κόμματα που το αποτελούν με παράλληλη κατάργησή τους! Αυτό έθεσε ο Γιώργος Καμίνης στην τοποθέτησή του ωστόσο την άποψή του δεν συμμερίστηκαν οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των κομμάτων. Έτσι οι διήμερες εργασίες δεν είχαν τα χαρακτηριστικά ενός «κανονικού» κομματικού συνεδρίου αλλά τα χαρακτηριστικά μιας «συνάντησης γνωριμίας» μεταξύ των κομμάτων των κινήσεων και των προσωπικοτήτων που στεγάζονται στο Κίνημα Αλλαγής.
Α. Αντωνιάδης , γραμματέας ΠΑΣΟΚ Ξάνθης: «Μόνο οι εθνικές εκλογές θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο και για το Κίνημα Αλλαγής»
«Μεταβατικό» χαρακτήρισε το συνέδριο ο γραμματέα της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ κ. Ανέστης Αντωνιάδης που παρακολούθησε τις εργασίες του: «Το συμπέρασμα του συνεδρίου ήταν πως μόνο οι εθνικές εκλογές θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο και για το Κίνημα Αλλαγής που θα μπορεί μετά να προχωρήσει στο πρώτο του κανονικό ιδρυτικό συνέδριο. Αυτό δεν ήταν συνέδριο. Έγιναν τοποθετήσεις, ανέδειξε τις συμφωνίες, τις ασυμφωνίες που υπάρχουν στα ζητήματα που τίθενται. Έγιναν εκτιμήσεις για την πορεία της χώρας, το μετεκλογικό σκηνικό και συζητήθηκε η στρατηγική που θα ακολουθήσει στο Κίνημα Αλλαγής μετεκλογικά και σε επίπεδο συνεργασιών του Κινήματος Αλλαγής. Δεν με βρίσκει σύμφωνο ούτε ο διορισμός των συνέδρων ούτε οι ποσοστώσεις. Θεωρώ πως αυτό με τις ποσοστώσεις για τους συνέδρους έγινε για να μειωθεί το έρεισμα του Νίκου Ανδρουλάκη», επισημαίνει ο κ. Αντωνιάδης. Σ’ ότι αφορά τον μετασχηματισμό σ’ ένα ενιαίο κόμμα και τις απόψεις που υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ γι αυτό το θέμα ο κ. Αντωνιάδης ανέφερε πως: « Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν δύο τάσεις. Η μια που λέει να καταργηθούν τα κόμματα και να προχωρήσουμε σε νέο κόμμα και η άλλη που λέει ότι είναι μέγα λάθος η κατάργηση του ΠΑΣΟΚ και ότι δώσαμε αξία στους…πουθενάδες», εννοώντας τα πολύ μικρά ποσοστά των υπολοίπων κομμάτων. «Σε κάθε περίπτωση έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας», προσθέτει ο κ. Αντωνιάδης.
Ο Χ. Γκαρμπούνης εκλέχθηκε στην Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής: «Ενιαίο κόμμα με αυτόνομο ρόλο»
Στο συνέδριο συμμετείχε επίσης ο πολιτευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Χρήστος Γκαρμπούνης. Ο κ. Γκαρμπούνης μάλιστα εκλέχτηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ. Μιλώντας στο «Ε» τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ ενός ενιαίου κόμματος με αυτόνομο ρόλο: «Όλες οι προσπάθειες ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς τα τελευταία χρόνια απέτυχαν. Η μόνη που φαίνεται-παρά τις υπαρκτές δυσκολίες- να πετυχαίνει είναι αυτή του Κινήματος Αλλαγής. Αισθάνομαι λοιπόν την υποχρέωση να πω καθαρά ποιο νομίζω ότι πρέπει να είναι το επόμενο βήμα, μετά το συνέδριο. Αποδείχθηκε ότι η προσπάθεια αυτή δεν μπορούσε να ξεκινήσει παρά μόνο σαν μια συσπείρωση κομμάτων, κινήσεων και προσωπικοτήτων , να έχει δηλαδή ομοσπονδιακό χαρακτήρα έτσι ώστε να παραταχθούν στην γραμμή εκκίνησης όσο το δυνατόν περισσότεροι και από διαφορετικές αφετηρίες. Αυτό δούλεψε και έτσι φθάσαμε στην μεγάλη στιγμή της εκλογής επικεφαλής από την βάση, με συμμετοχή 212.000 πολιτών. Θα ήταν μεγάλο λάθος να πιστέψουμε ότι αυτή είναι μια λευκή επιταγή και ότι μπορούμε να συνεχίσουμε χωρίς ένα μεγάλο ποιοτικό βήμα. Όσο λοιπόν ήταν αναγκαίος ο ομοσπονδιακός χαρακτήρας του ΚΙΝΑΛ πριν ένα χρόνο, τόσο πείθομαι ότι εκπλήρωσε την αποστολή του και η συνέχιση αυτής της κατάστασης θα αποτελέσει τροχοπέδη. Η πολυφωνία έχει νόημα αν συμβαδίζει με πλειοψηφία και μειοψηφία στις αποφάσεις. Τις δημοκρατικά ειλημμένες αποφάσεις. Αυτά μόνο στο πλαίσιο ενός ενιαίου κόμματος μπορούν να εξασφαλιστούν. Στο ενιαίο κόμμα ρεύματα και τάσεις θα συγκροτούνται με βάση την πολιτική σύμπτωση. Σήμερα έχουμε συσπειρώσεις κυρίως γύρω από πρόσωπα ή με βάση την κομματική καταγωγή και προέλευση. Με αποτέλεσμα –και το Μακεδονικό που γρήγορα θα επανέλθει, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα-για διαφορετικές, ακόμα και διαμετρικά αντίθετες προσεγγίσεις να συνυπάρχουν, ακυρώνοντας η μία την άλλη και απονευρώνοντας την πολιτική μας. Έτσι θα μιλήσουμε για την ουσία της πολιτικής και όχι για ανούσιες αντιπαραθέσεις με τους άφθαρτους νέους από την μια και τους φθαρμένους παλιούς από την άλλη».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και οι «μαύρες τρύπες» που απομακρύνουν τη συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ
Ο κ. Γκαρμπούνης αναφέρθηκε και σε μετεκλογικές συνεργασίες με βάση τα όσα είπε στο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Δραγασάκης και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκης: « Ο Γ. Δραγασάκης ανέσυρε την στρατηγική του αστερισμού των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων για την διαμόρφωση μιας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας. Υπό άλλες συνθήκες θα ήταν μια απόλυτα φυσιολογική και καλοδεχούμενη πρόταση. Εδώ όμως υπάρχει η μαύρη τρύπα της αρνητικής διακυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ που δεν ήταν προοδευτικός αστερισμός αλλά τερατογένεση εθνολαϊκισμού. Ο Κ.Μητσοτάκης εστίασε σε θέματα θεσμών και δημοκρατίας που δοκιμάζονται –και σωστά- από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις. Και υποσχέθηκε ότι μετεκλογικά θα επιδιώξει μεγάλες συναινέσεις. Και εδώ όμως υπάρχουν μαύρες τρύπες. Σε αντίθεση με τον ήπιο λόγο που μας απηύθυνε, τους τελευταίους μήνες η Ν.Δ. αγκαλιάζει μια ακραία συντηρητική πολιτική ατζέντα που επιβάλλει αντίστοιχο ύφος στα στελέχη της. Ύφος που θυμίζει το εμείς ή αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με πρόσχημα τον πατριωτισμό –βλέπε Μακεδονικό- επελαύνει στις γραμμές της ο εθνικισμός. Πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα; Προφανώς. Άλλο όμως είναι το κρίσιμο ερώτημα. Πρέπει οπωσδήποτε να είμαστε στην κυβέρνηση και κάποιοι στα υπουργεία; Όχι, αυτό δεν είναι γραμμένο πουθενά. Δεν ξεκινάμε για να μείνουμε στην αντιπολίτευση ούτε όμως θα πεθάνει η παράταξη αν συμβεί αυτό. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι μια απόφαση που μπορεί να ληφθεί τώρα ερήμην του εκλογικού αποτελέσματος και των προγραμματικών συμπτώσεων και δεσμεύσεων. Γι αυτό και πολύ σωστά το Κίνημα Αλλαγής θέτει στην απόφαση του συνεδρίου του ως προτεραιότητα την προγραμματική σαφήνεια και ετοιμότητα που αυτή και μόνο θα μας εξασφαλίσει την αυτονομία μας και εκλογικό ποσοστό ικανό να επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις».
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr