Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ο δήμος Ξάνθης θα επιχειρήσει να μπλοκάρει την απόφαση για λατομείο στα Κομνηνά

Ο δήμος Ξάνθης θα επιχειρήσει να μπλοκάρει την απόφαση για λατομείο στα Κομνηνά

0

Έχασαν τους χρόνους και τώρα τρέχουν μέσω της δικαστικής οδού

 

650.000 ευρώ θα πάρει ο δήμος από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ του ΥΠΕΣ. Θα αγοράσει 2 ή 3 εκσκαφείς και θα κάνει συντήρηση σε 6 σχολεία

 

Λεφτά στους δήμους μοιράζει ο «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», το πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών με τον δήμο Ξάνθης να έχει λαμβάνειν 210.000 ευρώ τα οποία σύμφωνα με εισήγηση των τεχνικών υπηρεσιών που συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης, βούλεται να τα χρησιμοποιήσει για την προμήθεια δύο μηχανημάτων και συγκεκριμένα εκσκαφέων.

Δύο έως και τρία καινούργιους εκσκαφείς πρόκειται να αποκτήσει ο δήμος Ξάνθης

Αρχικά η εισήγηση ανέφερε για 2 μηχανήματα όμως ο δήμαρχος πρότεινε να υποβληθεί τεχνικό δελτίο και ένα τρίτο εκσκαφέα μικρότερο, εξηγώντας πως μέλημά του είναι να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από το πρόγραμμα κι αυτό μπορεί να γίνει καθόσον θα γίνει μειοδοτικός διαγωνισμός και οι προσφορές είναι συνήθως μεγάλες με αποτέλεσμα να περισσέψουν χρήματα που δεν θα μπορέσουν να απορροφηθούν. Συνέστησε μάλιστα στις υπηρεσίες να εντάξουν στο τεχνικό δελτίο την επισήμανση ότι για τυχόν υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από  πόρους του δήμου, όπως προβλέπει το πρόγραμμα και τα τεχνικά δελτία να υποβληθούν το συντομότερο καθώς στις  30 Μαΐου λήγει η προθεσμία. Όπως έγινε γνωστό το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτεί και συντήρηση σχολικών μονάδων και έτσι ο δήμος Ξάνθης θα έχει την ευκαιρία να εντάξει κατά προτεραιότητα – όπως αποφασίστηκε 4 σχολεία από την πρωτοβάθμια και 2 από την δευτεροβάθμια για αλλαγή κουφωμάτων ή άλλες παρεμβάσεις μέχρι του ποσού των 440.000 ευρώ αλλά και περισσότερα αν προσθέσει και χρήματα από δικούς του πόρους. Η απόφαση ήταν ομόφωνη.

23 υπόγειοι κάδοι στις κεντρικές οδούς

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε το θέμα της προμήθειας 23 συνολικά υπόγειων κάδων καθώς η Κοινωνία Δημοτών ψήφισε Λευκό εκφράζοντας την ένστασή της επειδή δεν υπάρχει μελέτη ώστε να γνωρίζουν πόσοι απαιτούνται και που πρέπει να τοποθετηθούν. Ο δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι υπάρχει μελέτη και ότι την χωροθέτηση την κάνει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος ωστόσο ο κ. Φανουράκης επέμεινε επειδή είχε λάβει γνώση της μελέτης. Να σημειώσουμε πως οι κάδοι θα τοποθετηθούν σ’ όλες τις κεντρικές οδούς μέχρι την Βλαχοπούλου.

Αποφάσισαν να μπλοκάρουν την απόφαση της Αποκεντρωμένης για το λατομείο στο Μαυρόρεμα

Έντονο προβληματισμό προκάλεσαν τα θέματα που αφορούσαν την έγκριση της εισηγητικής έκθεσης για την μη χορήγηση συναίνεσης ερευνητικών εργασιών δημόσιου λατομικού χώρου στη θέση Μαυρόρεμα στα Κομνηνά Ξάνθης. Να σημειώσουμε πως το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά για τα λατομεία στα Κομνηνά αλλά αποδείχθηκε ότι αυτό ήταν …δώρον άδωρο δεδομένου ότι τα 3 αντίστοιχα έγραφα που απέστειλε η αρμόδια Διεύθυνση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προς τον δήμο για να γνωμοδοτήσει έχουν ημερομηνίες 19/9/2017, 5/10/2017 και 11/10/2017 και υπάρχει σημείωση ότι : «Αν εντός τριών μηνών δεν λάβουμε τη γνωμοδότησή σας θα θεωρήσουμε ότι είναι θετική σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 669/1977 του Ν. 2115/1993…». Ο κ. Φανουράκης αναρωτήθηκε γιατί τα θέματα έρχονται εκπρόθεσμα στην Επιτροπή Ποιότητας και έτσι χάθηκαν οι χρόνοι. Ο κ. Καμαρίδης πρότεινε να παρθεί απόφαση να προσβληθεί η απόφαση της Αποκεντρωμένη και ο κ. Τσεγγελίδης ζήτησε να μάθει για ποιο λόγο συνέβη αυτή η καθυστέρηση στην Επιτροπή Ποιότητας. Να σημειώσουμε ότι η πρόεδρο της επιτροπής κα Αλεξία Γκιρτζίκη ήταν απούσα. Τελικά με τη σύμφωνη γνώμη της νομικής υπηρεσίας αποφασίστηκε ομόφωνα να προσβληθούν από τον δήμο όλες οι αποφάσεις γι αυτό το θέμα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…