Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ήττα Δημαρχόπουλου για τον παιδικό της Λ. Πύργου

Ήττα Δημαρχόπουλου για τον παιδικό της Λ. Πύργου

0

Υπερίσχυσε η πρόταση της αντιπολίτευσης με 17 ψήφους – Η δική του πρόταση έλαβε 14 ψήφους- Πρότεινε να υποδείξουν οι υπηρεσίες χώρους για παιδικούς

 

 

Μαραθώνια συζήτηση. Η αντιπολίτευση παρουσίασε έγγραφα που απέδειξαν ότι το προτεινόμενο οικόπεδο των 2,5 στρεμμάτων είναι «καθαρό» και χωρίς νομικά κωλύματα

 

 

Η αδυναμία της δημοτικής αρχής να αντικρούσει με πειστικά επιχειρήματα το αίτημα 15 μελών της αντιπολίτευσης για κατασκευή προκάτ παιδικού σταθμού, δυναμικότητας 100 θέσεων σε χαρακτηρισμένο χώρο στην περιοχή του Λ. Πύργου, καθώς επίσης και το πρόβλημα συσπείρωσης της δημοτικής παράταξης, έγιναν καταφανή σε μια ακόμη μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 27 Μαρτίου. Το θέμα αυτό ήταν κυρίαρχο και συζητήθηκε επί 4 ώρες δοκιμάζοντας τις αντοχές όλων αλλά και προκαλώντας εντάσεις και αντεγκλήσεις και κατέληξε με μια ήττα της δημοτικής αρχής αφού υπέρ της πρότασης της αντιπολίτευσης ψήφισαν 17 σύμβουλοι και υπέρ της αντιπρότασης του δημάρχου 14 σύμβουλοι!

Η αντιπολίτευση παρουσίασε έγγραφα που απέδειξαν ότι το προτεινόμενο οικόπεδο των 2,5 στρεμμάτων είναι «καθαρό» και χωρίς νομικά κωλύματα

Ένταση και σύγχυση επικράτησε από την αρχή της συζήτησης όταν η νομική σύμβουλος κα Ελένη Χατζηιλιάδου μετά από ερώτηση του επικεφαλής της Κοινωνίας των Δημοτών κ. Μανώλη Φανουράκη αν υπάρχουν νομικά κωλύματα σε σχέση με τον προτεινόμενο χώρο ανέφερε πως : α) τμήμα της έκτασης αυτής έχει κηρυχθεί άλσος και ότι έχει κάνει προσφυγή ο δήμος, β) τμήμα διεκδικείται από περίοικους και γ) ένα τμήμα επίσης χαρακτηρίστηκε ως άλσος. Εξέφρασε δε την άποψη πως αυτά είναι κωλύματα για την έκδοση της άδειας. Ο κ. Φανουράκης κατηγόρησε ευθέως την νομική σύμβουλο ότι ψεύδεται και ότι επιχειρεί να αποπροσανατολίσει και να αποτρέψει μια θετική απόφαση τονίζοντας ότι το κομμάτι των 2,5 στρεμμάτων που προτείνεται είναι «καθαρό» και δεν έχει καμιά σχέση με τις διεκδικήσεις διευκρινίζοντας ότι αυτά αφορούν την ευρύτερη περιοχή των 12,5 στρεμμάτων και όχι τον προτεινόμενο χώρο των 2, 5 στρεμμάτων. Προς επίρρωσιν δε των ισχυρισμών του παρουσίασε έγγραφο του Δασαρχείου που προσκόμισε η αντιπολίτευση όπου βεβαιώνεται ότι η έκταση που διεκδικεί ως δασική δεν έχει σχέση με το τμήμα που προτείνεται να γίνει ο παιδικός σταθμός και ότι μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια με βάση το έγγραφο της Υπηρεσίας Δόμησης. Προκλήθηκε ένταση με την κα Χατζηιλιάδου να διαμαρτύρεται εντόνως γιατί όπως είπε: «Θίγετε την τιμή και την υπόληψή μου», στις κατηγορίες ότι ψεύδεται. Τα «πνεύματα ηρέμησαν» όταν διευκρινίστηκε ότι υπήρξε παρανόηση και στην συνέχεια ο κ. Φανουράκης παρουσίασε ολοκληρωμένη πρόταση με τεχνικά στοιχεία και υλικό κατά τα πρότυπα του παιδικού σταθμού στη Γλυφάδα της Αττικής. Όπως ανέφερε όλες οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν σε 8 μήνες, το 2017 είναι δυναμικότητας 100 παιδιών και κόστισε 490.000 ευρώ.

Τι υποστήριξαν οι παρατάξεις

Παίρνοντας τον λόγο ο Ι. Καμαρίδης που συνυπέγραψε το αίτημα ανέφερε πως εδώ και 2 μήνες ο ίδιος ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου για τους παιδικούς σταθμούς Τάσος Θεοδωρίδης σε δηλώσεις του υποστήριξε την αναγκαιότητα προκήρυξης και κατασκευής ενός ΠΡΟΚΑΤ παιδικού σταθμού ενώ υπογράμμισε πως η πρόταση έχει μελετηθεί και έχουν πειστεί όλοι όσοι την συνυπέγραψαν για την επάρκειά της και πως θα είναι μια σωστή πολιτική επιλογή η κατασκευή ενός παιδικού σταθμού – πρότυπο. Την αναγκαιότητα να λαμβάνονται πολιτικές αποφάσεις αλλά και τη δυνατότητα να παρέμβουν οι υπηρεσίες και να τροποποιήσουν την εισήγηση υποστήριξε ο κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου ενώ ο Νίκος Ανταμπούφης ανέφερε ότι στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου είχε ήδη προβλεφθεί πίστωση 500.000 ευρώ για προμήθεια ΠΡΟΚΑΤ παιδικού σταθμού. Επιπρόσθετα στηλίτευσε την αρνητική στάση της δημοτικής αρχής την οποία απέδωσε στην πρόθεση της να αγοράσει τον παιδικό σταθμό στη Σάρδεων ενώ υπονόησε ότι τα κωλύματα αναφορικά με το χρονοβόρο των διαδικασιών που προβάλλονται είναι προσχηματικά “Αν ήθελε ο Δήμος, όπως αποδείχτηκε με το άγαλμα Καραμανλή, θα είχε πάρει όλες τις αποφάσεις μέσα σε 1,5 μέρα” είπε χαρακτηριστικά. Ο Γιώργος Κολλάρος αν και υπέδειξε πως ο δήμος πρέπει να κάνει ότι είναι δυνατόν να καλύψει τις ανάγκες για παιδικούς σταθμούς δεν στήριξε την πρόταση των άλλων μελών προβάλλοντας το επιχείρημα ότι δεν πείστηκε για την τεχνική της επάρκεια.

Υπέρ της πρότασης της αντιπολίτευσης Τσέπελης και Αγκόρτσας

Θετική ήταν η συμβολή στην συζήτηση του Απόστολου Αγκόρτσα, ο οποίος ενημέρωσε το σώμα ως κάτοικος της περιοχής Λ. Πύργου ότι η έκταση δωρήθηκε το 1930 από την οικογένεια Μιχάλογλου. Είπε επίσης ότι είναι σε θέση να γνωρίζει ότι οι κάτοικοι της περιοχή συμφωνούν με την λειτουργία παιδικού σταθμού όπως και ο ίδιος καθώς ο προτεινόμενος χώρος δεν έχει δένδρα και κατά συνέπεια δεν θα χρειαστεί να κοπούν δέντρα και αυτό όπως είπε είναι θετικό υπενθυμίζοντας παράλληλα των αντίδραση των κατοίκων της περιοχής όταν κόπηκαν δέντρα (για την κατασκευή του 3ου ΓΕΛ)

Θετικός στην πρόταση δήλωσε και ο ανεξάρτητος Μανώλης Τσέπελης, την οποία και συνυπέγραψε. Τόνισε ότι θα ήταν χρήσιμο να γίνει μια μελέτη που θα αφορά όλους τους παιδικούς σταθμούς και να επισημανθούν τα προβλήματα ώστε να γίνουν παρεμβάσεις αντικατάστασης με σύγχρονες προκάτ κατασκευές, ώστε ο δήμος να παρέχει στους δημότες σύγχρονους παιδικούς σταθμούς.

Κατέπεσε η αντιπρόταση του δημάρχου – Υπερψηφίστηκε η πρόταση της αντιπολίτευσης

«Εποικοδομητική» χαρακτήρισε την συζήτηση ο δήμαρχος Χ. Δημαρχόπουλος ωστόσο παρότι αποδείχθηκε η τεχνική επάρκεια της πρότασης και η δυνατότητα άμεσης υλοποίησης και ενώ αρχικά υποστήριξε την αναγκαιότητα να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι παιδικοί σταθμοί άλλαξε γνώμη και προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι: « δεν μπορεί το συμβούλιο να αποφασίσει όταν δεν υπάρχει καμία θετική εισήγηση από υπηρεσία» έκρινε πως η πρόταση δεν μπορεί να εγκριθεί. Σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλα οικόπεδα που θα μπορούσαν να γίνουν παιδικοί σταθμοί όπως αυτό στο τέρμα της οδού Βλαχοπούλου και αντιπρότεινε να παρθεί μια απόφαση οι υπηρεσίες να κάνουν μια μελέτη και να υποδείξουν χώρους που θα μπορούσαν να γίνουν παιδικοί σταθμοί με βάση τις ανάγκες. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αρχικά ζήτησε να συγχωνευθούν οι δύο προτάσεις και να υπάρξει συμφωνία αλλά η αντιπολίτευση επέμεινε να τεθούν σε ξεχωριστές ψηφοφορίες γιατί είναι διαφορετικές και δεν μπορούν να συγχωνευτούν. Έτσι και έγινε με αποτέλεσμα η πρόταση του δημάρχου να λάβει 14 θετικές ψήφους και η πρόταση της αντιπολίτευσης 17 θετικές ψήφοι . Υπέρ της πρότασης της αντιπολίτευσης ψήφισαν οι παρατάξεις Κοινωνία Δημοτών, Νέα Εποχή, Πολίτες για την Ξάνθη, οι ανεξάρτητοι Τσέπελης και Πυρνάρη και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας Κυριακίδης, Μούρκας ενώ Λευκό ψήφισε ο Γιώργος Κολλάρος.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxnathopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…