Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Μπάζει νερά» η συντήρηση της Δημοτικής Πινακοθήκης

«Μπάζει νερά» η συντήρηση της Δημοτικής Πινακοθήκης

0

Χρήζει άμεσης ανάγκης εργασιών αντικατάστασης της στέγης – Έχει υγρασία στους τοίχους και στο πάτωμα. – Κίνδυνος αλλοίωσης των έργων ζωγραφικής

 

 

Αίτημα του Κέντρου Πολιτισμού από το 2014, αγνοήθηκε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες.

Ο αντιδήμαρχος Θ. Ηλιάδης δεσμεύεται να το θέσει σε προτεραιότητα

 

 

Αδιαμφισβήτητα είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο όμορφα κτήρια της πόλης, αυτό όπου στεγάζεται η Δημοτική Πινακοθήκη «Χρήστος Παυλίδης από το 1997. Το δε σοκάκι με τη στροφή κάτω από τα παραδοσιακά σαχνισιά του κτηρίου Μακεδονικού χαρακτήρα του 19ου αι.  έχει καταστεί σημείο αναφοράς για την Παλαιά Ξάνθη και φιγουράρει σ’ όλες τις φωτογραφίες προβολής και διαφήμισης του οικισμού. Και μπορεί μεν απ’ έξω να διατηρεί σε καλή κατάσταση την πετρόχτιστη δομή του χωρίς εμφανή σημάδια εγκατάλειψης ωστόσο δεν είναι το ίδιο και από μέσα…

Χρήζει άμεσης ανάγκης εργασιών συντήρησης το κτήριο της Δημοτικής Πινακοθήκης

Τα προβλήματα στο εσωτερικό του κτηρίου επικεντρώνονται στην υγρασία δεδομένου ότι εσωτερικά υπάρχει πλούσιος ξύλινος και ξυλόγλυπτος διάκοσμος. Έχουν προκληθεί δε από την οροφή καθώς το κτίριο …μπάζει νερά από την στέγη που χρήζει επειγόντως εργασίες συντήρησης. Η υγρασία έχει διαποτίσει τους τοίχους δημιουργώντας μούχλα σε κάποια δωμάτια και τα ξύλινα πατώματα σε κάποια σημεία έχουν φουσκώσει. Όπως αναφέρει ο ζωγράφος κ. Κρυωνάς Σεργκενλίδης που έχει συνδέσει το όνομά του με την Δημοτική Πινακοθήκη αφού επί χρόνια διετέλεσε μέλος στο Δ.Σ. υπάρχει κίνδυνος από την υγρασία να αλλοιωθούν πίνακες που εκτίθενται και είναι αναρτημένοι στους τοίχους και στους χώρους της Πινακοθήκης όσο και  στο υπόγειο του κτηρίου όπου φυλάσσονται πίνακες από δωρεές διαφόρων ζωγράφων.

Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Ξάνθης, Π. Λύρατζης: «Έχουμε στείλει αίτημα στην Τεχνική υπηρεσία από το 2014. Ακόμη περιμένουμε…»

Για τα προβλήματα που παρουσιάζει το κτήριο είναι ενήμερος ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού υπό την εποπτεία του οποίου λειτουργεί η Δημοτική Πινακοθήκη, κ. Πασχάλης Λύρατζης. Σε δηλώσεις του στο «Ε», αποκάλυψε πως έχει στείλει από το 2014 και μόλις ανέλαβε, έγγραφο προς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ζητώντας να επιληφθεί, με εργασίες αντικατάστασης της στέγης όπου εντοπίζεται το πρόβλημα. Ωστόσο μέχρι στιγμή δεν έγινε τίποτε. Ο κ. Λύρατζης ανέφερε ότι στην παρούσα φάση η Δημοτική Πινακοθήκη έχουν μειωθεί οι ώρες που είναι ανοιχτή και επισκέψιμη για το κοινό. Έτσι ενώ παλαιότερα ήταν ανοιχτή καθημερινά από τις 7 το πρωί μέχρι τις 3μ.μ. και τα απογεύματα της Τρίτης και Πέμπτης τώρα είναι ανοιχτά μόνο 2 – 3 ώρες το πρωί και τα απογεύματα της Τρίτης και Πέμπτης. Αυτό δεν συνδέεται με το πρόβλημα του κτηρίου αλλά αφορά έλλειψη προσωπικού το οποίο όμως επιλύεται άμεσα – όπως είπε ο κ. Λύρατζης – καθώς έχουν προσληφθεί 2 υπάλληλοι από το Πρόγραμμα Κοινωφελούς εργασίας. Σ’ ότι αφορά δε το κτηριακό ζήτημα ο κ. Λύρατζης περιορίστηκε να δηλώσει: «Αναμένουμε τις ενέργειες της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών».

Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Θ. Ηλιάδης: «Το θέτω σε προτεραιότητα ώστε να γίνουν άμεσα εργασίες συντήρησης στην Δημοτική Πινακοθήκη»

Το «Ε» έθεσε το ζήτημα στον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Θωμά Ηλιάδη, ο οποίος και δήλωσε ότι δεν γνώριζε για το αίτημα του Κέντρου Πολιτισμού. Ωστόσο μετά από ενημέρωση που είχε από την Υπηρεσία μας είπε πως αίτημα υπάρχει αλλά δεν υπάρχει μελέτη. Δεσμεύτηκε όμως να το θέσει σε άμεση προτεραιότητα ώστε να επισπευσθούν οι εργασίες συντήρησης του κτηρίου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxathopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άναψε η Ολυμπιακή Φλόγα στην Ξάνθη

Συγκίνηση και υπερηφάνεια στην κεντρική πλατεία το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Απριλίου με δυ…