Έληξε η ετήσια διορία που είχαν όσοι αρνήθηκαν να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις με τον ΟΠΑΠ. Κλείνουν άλλα τρία στην Κομοτηνή, 15 στην Αλεξανδρούπολη και 17 στην Καβάλα
Δικαστικά στρέφονται κατά του ΟΠΑΠ όσοι δεν υπέγραψαν, διεκδικώντας είτε ακύρωση είτε αποζημίωση και διαφυγόντα κέρδη
Σήμερα, έρχεται στην Ξάνθη το φορτηγό του ΟΠΑΠ που θα παραλάβει τον εξοπλισμό, από τα τέσσερα συνολικά πρακτορεία ΟΠΑΠ που κλείνουν. Τα πρακτορεία κατεβάζουν σήμερα ρολά, καθώς έληξε η προθεσμία που είχαν, αρνούμενοι να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις με τον ΟΠΑΠ. Μαζί με αυτά, κλείνουν άλλα τρία στην Κομοτηνή, 15 στην Αλεξανδρούπολη και 17 στην Καβάλα, και συνολικά 700 περίπου σε όλη τη χώρα, από το σύνολο των 4.500 και πλέον πρακτορείων που λειτουργούσαν μέχρι πριν λίγες μέρες πανελλαδικά.
Όσοι κλείνουν κινούνται δικαστικά κατά του ΟΠΑΠ
Όπως εξηγεί στο «Ε» ο πρόεδρος του σωματείου πρακτορείων ΟΠΑΠ Ξάνθης-Κομοτηνής Αρχοντής Εξακοΐδης, ένα χρόνο πριν ο ΟΠΑΠ κάλεσε τους πράκτορες να υπογράψουν νέες συμβάσεις που περιλάμβανε σημαντικές αλλαγές στους όρους λειτουργίας. Μάλιστα, προειδοποιούσαν ότι θα ανασταλούν σε ένα έτος οι άδειες όσων δεν προβούν στην υπογραφή της νέα σύμβασης.
Ο ΟΠΑΠ μπόρεσε να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση γιατί η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, στον καινούριο της κανονισμό για τον ΟΠΑΠ καθόριζε ότι η εταιρεία (αν και έχει μονοπωλιακή δραστηριότητα) μπορεί να ορίζει μονομερώς τους όρους της σύμβασης που διέπουν τη σχέση της με τα πρακτορεία, χωρίς προηγούμενη διαπραγμάτευση με αυτά. Χρησιμοποιώντας αυτό τον κανονισμό, ο ΟΠΑΠ, ενόψει και της εγκατάστασης παιχνιδομηχανών VLT στα πρακτορεία, κατήγγειλε τις παλιές συμβάσεις και προσέφερε καινούριες. Το διάστημα εκείνο μάλιστα (Μάρτιος 2017), είχε πραγματοποιηθεί και κινητοποίηση των πρακτόρων πανελλαδικά με μεγάλη μαζικότητα. Ωστόσο, η πανελλήνια ομοσπονδία των πρακτόρων που αρχικά ακολούθησε κάθετη στάση στη συνέχεια, κάλεσε τους πράκτορες να πράξουν κατά βούληση. Εν τέλει, 700 περίπου αρνήθηκαν να υπογράψουν, ενώ οι υπόλοιποι ακολούθησαν το νέο καθεστώς.
Από αυτούς πάντως που απέρριψαν την πρόταση του ΟΠΑΠ και σήμερα βάζουν λουκέτο, οι περισσότεροι έχουν κινηθεί δικαστικά. «Κάποιοι ζητούν την ακύρωση των συμβάσεων και έχουν ήδη καταθέσει αγωγές, ενώ άλλοι θα διεκδικήσουν αποζημίωση και διαφυγόντα κέρδη από τον ΟΠΑΠ, αφού αναγκάστηκαν να κλείσουν τα πρακτορεία τους», σημειώνει ο κ. Εξακοΐδης.
Θεώρησαν εκβιαστική την κίνηση του ΟΠΑΠ και επιβαρυντικές τις νέες του απαιτήσεις, όσοι αρνήθηκαν να υπογράψουν
Οι νέες συμβάσεις του ΟΠΑΠ επιβάλλουν αλλαγές και πιο αυστηρές απαιτήσεις όσον αφορά στη λειτουργία, αλλά διαμορφώνουν και νέο τρόπο υπολογισμού των προμηθειών των πρακτόρων, που οδηγεί σε συρρίκνωση τα έσοδά τους.
Επιγραμματικά, όπως ενημερώνει ο πρόεδρος των πρακτορείων ΟΠΑΠ, οι νέες συμβάσεις δίνουν το δικαίωμα στον ΟΠΑΠ να καταγγέλλει τη σύμβαση χωρίς σπουδαίο λόγο, ενώ περιορίζει το δικαίωμα μεταβίβασης αν δεν πρόκειται για συγγενικό πρόσωπο ή για σοβαρό πρόβλημα υγείας. Επιβάλλει ανακαίνιση με ίδια έξοδα, καθώς και νέο τρόπο υπολογισμού της αποζημίωσης των πρακτόρων, που υπολογίζεται μέσω των καθαρών εσόδων. «Αποτελούμε επιχειρήσεις που όλα τα έσοδά μας είναι καθαρά και φορολογημένα. Επιβαρυνόμαστε με κάθε είδους φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Ο τρόπος που μας καλεί ο ΟΠΑΠ να λειτουργήσουμε δε συμβαδίζει με την πραγματικότητα στη χώρα. Και από αυτούς που υπέγραψαν τις νέες συμβάσεις, πολλοί δυσκολεύονται και θα οδηγηθούν στο κλείσιμο, λόγω αδυναμίας να ανταποκριθούν στα έξοδα λειτουργίας», σημειώνει ο κ. Εξακοΐδης που έκανε την επιλογή να μην υπογράψει νέα σύμβαση με τον ΟΠΑΠ και να διεκδικήσει αποζημίωση από τον Οργανισμό για το κλείσιμο της επιχείρησής του.
Πάντως, ο ΟΠΑΠ σκοπεύει να προκηρύξει νέα σημεία σε διάφορες περιοχές, οπότε κάποια από τα πρακτορεία αναμένεται να λειτουργήσουν ξανά με νέες διευθύνσεις.