Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Κέρδισαν την «μάχη» του Α.Τ.ΑΚ. οι αγρότες

Κέρδισαν την «μάχη» του Α.Τ.ΑΚ. οι αγρότες

0

Σε… ΑΤΑΚτη υποχώρηση το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

 

Και χωρίς ΑΤΑΚ θα καταβάλλονται επιδοτήσεις σε μισθωμένα αγροτεμάχια

 

ΑΤΑΚα κι επί τόπου υποχώρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου στο θέμα του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτων μετά τις θυελλώδεις αντιδράσεις που προκάλεσε στους αγρότες. Μάλιστα φαίνεται πως παραπέμπεται στις «καλένδες», αφού για τα μισθωμένα αγροτεμάχια, στα οποία υπάρχουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα, οι υπόχρεοι θα έχουν μπροστά τους έναν χρόνο ακόμη για να συμμορφωθούν.

 

Σε… ΑΤΑΚτη υποχώρηση το υπουργείο για τον ΑΤΑΚ

«Έρχομαι τώρα σε ένα θέμα που απασχόλησε πολύ την επικαιρότητα, το θέμα του ΑΤΑΚ, το οποίο έχει άμεση σχέση και με τη νέα ΚΑΠ, καθώς οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον των ενισχύσεων σχετίζονται πάντα και με το σημαντικό θέμα των εκτάσεων που δηλώνονται στον ΟΣΔΕ .

Όπως γνωρίζετε, είχαμε δεχθεί σύσταση από τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για υποχρεωτική αναγραφή του Α.Τ.ΑΚ στις δηλώσεις ΟΣΔΕ, πράγμα που μας οδήγησε στην απόφαση να καλέσουμε τους αγρότες που υποβάλλουν τις σχετικές δηλώσεις για να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους, να συμμορφωθούν.

Από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής της σχετικής οδηγίας προέκυψαν προβλήματα σε πολλές περιπτώσεις μισθωμένων αγροτεμαχίων και γι αυτό, όπως ανακοίνωσα την Παρασκευή, αποφασίσαμε να τροποποιήσουμε και να προσαρμόσουμε τη διαδικασία.

Πρέπει όμως να είναι σαφές ότι θα μπει τάξη. Μετά το νοικοκύρεμα στην καταβολή των ενισχύσεων, θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για την ορθή καταγραφή και δήλωση των πραγματικών εκτάσεων.

Όχι μόνον επειδή έτσι η χώρα μας θα πάψει να κινδυνεύει από πρόστιμα, καταλογισμούς και μειώσεις των άμεσων ενισχύσεων στο μέλλον, αλλά και γιατί αυτό επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον το οποίο υπηρετούμε», δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξή του ο κ. Αποστόλου.

apostolou proedroiΚαι χωρίς ΑΤΑΚ θα πληρώνονται επιδοτήσεις

Η ανακοίνωση αναστολής, εφαρμογής του μέτρου, ήρθε με δήλωση του υπουργού, μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή 23 Μαρτίου στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης με εκπροσώπους αγροτών από τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες.

Σε αυτή ο Βαγγέλης Αποστόλου έκανε σαφές πως όλα τα μισθωμένα ή ιδιόκτητα ακίνητα, εφόσον δηλωθούν στο ΟΣΔΕ, έχουν, δεν έχουν ΑΤΑΚ, θα ενεργοποιήσουν δικαιώματα και φέτος και θα πληρωθούν κανονικά.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε ότι:

Α) οι παραγωγοί να συνεχίσουν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους κανονικά, είτε έχουν, είτε δεν έχουν ΑΤΑΚ μέχρι τις 15 Μαΐου του 2018

Β) όλα τα ιδιόκτητα ή μισθωμένα αγροτεμάχια που έχουν ΑΤΑΚ και υποχρεούνται να τον δηλώσουν μέχρι 15 Μαΐου 2018 θα πληρωθούν κανονικά

Γ) όσα μισθωμένα ακίνητα δεν έχουν ΑΤΑΚ θα πληρωθούν κανονικά και αυτά τα δικαιώματά τους, με την υποχρέωση να προσκομίσουν τον ΑΤΑΚ μέχρι την υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ της επόμενης χρονιάς, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να προσκομίσουν συμβόλαιο μίσθωσης τετραετούς διάρκειας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxatnhopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…