Μετά από τις αντιδράσεις των φιλοζωικών οργανώσεων
Τι υποστηρίζει η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία
Μετά την απόσυρση του μέτρου του Α.Τ. ΑΚ. για τους αγρότες ο αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιρώνης αποσύρει προς το παρόν από τη διαβούλευση, το Νομοσχέδιο για τα Δεσποζόμενα και Αδέσποτα Ζώα Συντροφιάς, προκειμένου να επανεξεταστούν ζητήματα που αναδείχθηκαν από την ως τώρα διαδικασία. Και στις δύο περιπτώσεις η υποχώρηση του υπουργείου έγινε υπό την πίεση των αντιδράσεων των αγροτών και των φιλοζωικών οργανώσεων αντίστοιχα.
Να σημειώσουμε ότι σε ρεπορτάζ του «Ε» στο φύλλο της 25ης Ιανουαρίου και όταν είχε τεθεί το νομοσχέδιο σε διαβούλευση, ο πρόεδρος του Φιλοζωικού Ομίλου Ξάνθης (Φ.Ο.Ξ. κ. Γιάννης Δουκέλης, είχε εκφράσει την επιφύλαξή του σ’ ότι αφορά το νομοσχέδιο επισημαίνοντας πως μόνο με υποχρεωτική στείρωση στα δεσποζόμενα και ελεγκτικό μηχανισμό θα αποδώσει ο νόμος και εξηγώντας πως και ο ισχύων νόμος είναι αυστηρός και προβλέπει πρόστιμα αλλά δεν εφαρμόζεται καθώς δεν υπάρχει ο ελεγκτικός μηχανισμός που θα ελέγχει την εφαρμογή του.
Τι υποστηρίζει η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία
Η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, έχει επισημάνει ορισμένα μόνον από τα πιο κραυγαλέα σημεία του νομοσχεδίου:
- Απαγορεύει διά ρητών διατάξεων, τη φιλοζωική δράση των πολιτών και των σωματείων. Και συγκεκριμένα τη διάσωση, στείρωση, φιλοξενία αδέσποτων ζώων καθώς και κάθε προσπάθεια από πολίτες ή σωματεία να δοθούν τα αδέσποτα για υιοθεσία!
- Ουσιαστικά, έτσι, απαγορεύει τη δράση των φιλοζωικών σωματείων, καθώς περιορίζει μέχρι εξαφανίσεως τους σκοπούς που υπηρετούν.
- Όποιος πολίτης ή σωματείο παραβιάσει το νόμο και περιθάλπτει ή φιλοξενεί ή διασώζει και βρίσκει οικογένεια στα αδέσποτα, τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο από 5 ως 15 χιλιάδες ευρώ και με ποινή φυλάκισης ενός έτους. Θεωρείται παράνομος έμπορος.
- Περιορίζει το ρόλο των φιλοζωικών σωματείων σε «επικουρικό» του (ανύπαρκτου) έργου των δήμων -και μόνον εφόσον οι Δήμοι το επιτρέπουν – θέτοντας παράλληλα ανέφικτες προδιαγραφές για μια συμμετοχή εν τέλει παθητική. Ο αποκλεισμός των φιλοζωικών από την ενεργό περίθαλψη έχει άμεσο αντίκτυπο και στα κακοποιημένα ζώα, που μέχρι τώρα παραδίνονταν σε φιλοζωικές οι οποίες τους προσέφεραν την απαραίτητη ανθρώπινη φροντίδα και στοργή για να συνέλθουν από την κακομεταχείριση. Τώρα θα παραδίδονται και αυτά στις (ανύπαρκτες) δομές των Δήμων.
- Η σίτιση αδέσποτων σκύλων και γατών από τους πολίτες που χρόνια τα ταίζουν και τα φροντίζουν, θα επιτρέπεται πλέον μόνο στα σημεία που θα αποφασίζει ο Δήμος.
- Εισάγονται τόσοι περιορισμοί στους χώρους όπου θα επιτρέπεται η επανένταξη αδέσποτων ζώων (πεντακόσια μέτρα περιμετρικά από αρχαιολογικούς χώρους, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, κλπ κλπ που στην ουσία δεν θα είναι δυνατή στον αστικό ιστό, ενώ ταυτόχρονα προβλέπεται η εγκατάστασή τους σε εκχερσωμένες και απομονωμένες περιοχές. Η διάταξη αυτή είχε εισαχθεί τον περασμένο Φεβρουάριο προς ψήφιση και αποσύρθηκε μετά τη γενικευμένη κατακραυγή.
7. Καταργούνται δια νόμου όλα τα υπάρχοντα δίκτυα προώθησης για υιοθεσία αδέσποτων ζώων που λειτουργούν από φιλοζωϊκές οργανώσεις και εκείνα των απλών πολιτών.
Μαριάννα Ξανθοπούλου