Γιατί τελικά;
Το’ χουμε ξαναγράψει. Όλη αυτή η εικόνα στην κορυφή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου δεν είναι σοβαρή. Μειώνει και απαξιώνει το κύρος τόσο των εμπλεκομένων ανθρώπων όσο και του ιδρύματος. Έτσι η ζημιά είναι διπλή. Τραυματίζονται οι ανθρώπινες σχέσεις αλλά κι αυτή η λειτουργία του Πανεπιστημίου. Παράλληλα γίνεται φανερή η εμμονή του υπουργείου Παιδείας εις βάρος του Καραμπίνη.
Μα τι έχει κάνει ο άνθρωπος; Σκότωσε κανέναν; Και αφού το Συμβούλιο Επικρατείας τον επαναφέρει, γιατί η εκ νέου παρέμβαση; Προφανώς ο εγωισμός οδηγεί τις αποφάσεις κι αυτό οξύνει τις σχέσεις και αφαιρεί τη νηφαλιότητα και τη λογική που θα πρέπει να επικρατούν σ’ αυτό το επίπεδο. Όντως πρόκειται για μια δυσάρεστη εξέλιξη και αντιπαράθεση που στο μέσον της βρίσκονται άνθρωποι αλλά και το ίδιο το Πανεπιστήμιο.
Πράγματα που στα σαράντα χρόνια λειτουργίας του Ιδρύματος δεν έχουν ξανασυμβεί.
Γ.Δ.
Περί Ανάπτυξης
Μιλούν για την Ανάπτυξη, γράφουν γι’ αυτήν, και η κάθε κυβέρνηση της επιζητεί ως τη μόνη λύση στην Οικονομία. Μόνον που αυτή η εύκολη λέξη στην εκφορά της και με τη μεγάλη προσδοκία για όσα υπόσχεται, είναι ακριβοθώρητη για τους Έλληνες. Τους περισσότερους. Ενώ είναι ιδιαίτερα επιθυμητή και με πολλές υποσχέσεις, ακόμη να την δούμε να βγαίνει και να γίνεται πράξη. Διότι η Ανάπτυξη έχει αυτό το κακό. Για να τη νοιώσεις πρέπει να τη δεις, να σε ακουμπήσει, να σε σηκώσει ψηλά, να σε γεμίσει αισιοδοξία, χαρά, ικανοποίηση για το παρόν και ακόμη μεγαλύτερες προσδοκίες για το μέλλον.
Αντ’ αυτών, μόνον λόγια και θεωρίες ακούγονται. Επενδύσεις δεν γίνονται και οι νέοι ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν διέξοδο σε μια χώρα που έχει χάσει το δρόμο της.
Γ.Δ.
Ξεφυλλίζοντας την Ξάνθη
Να ξυπνάς το πρωί, να πλένεις το πρόσωπό σου, να βγαίνεις, να παίρνεις την εφημερίδα από το γραμματοκιβώτιο και να μετράς με αγωνία τις μέρες που περνούν. Περνούν οι μέρες, σα νερό φεύγουν που λέγαν οι παλιοί, σαν άμμος μέσα από τα χέρια. Και συ να αναρωτιέσαι πως περνούν οι μέρες και τίπτοα δεν αλλάζει στην Ξάνθη, αν δε σε καίει η φωτιά της αμφιβολίας λες «μα τι συμβαίνει σ’ αυτή την πόλη;» Μονάχα πλούσιο το αστυνομικό δελτίο, μα φτωχή η αναπτυξιακή προοπτική.
Κάθεσαι, βάζεις καφέ στο φλυτζάνι, ψάχνεις, μετράς μία-μία τις ειδήσεις της εφημερίδας. Οι ειδήσεις λένε την αλήθεια. Πώς να κρυφτείς;
Γ.Δ.
Να το διορθώσουμε λοιπόν
Προς την εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ». Αγαπητέ κ. Γ.Δ. Στο φύλλο της 8-3-2018 της έγκριτης εφημερίδας σας, κάνετε λόγο, για πολλοστή φορά αναφορικά με την λανθασμένη χρησιμοποίηση του ονόματος «Αδριανός». Έτσι, συναντάμε την «Αδριανούπολη» ως «Ανδριανούπολη», την οδό «Αδριανουπόλεως» ως «Ανδριανουπόλεως» και εφ’ εξής ούτω.
Την ορθή επισήμανσή σας αυτή και την επιμονή για το σωστό, την παρακολουθώ εδώ και 30-40 χρόνια. Μάλιστα, δεν σας κρύβω πως το λάθος αυτό γίνονταν και από το Δασαρχείο Ξάνθης (βρίσκεται, ως γνωστό, επί της Αδριανουπόλεως) και διορθώθηκε χάρη στην επισήμανσή σας. Μια ανάλογη προσπάθεια γίνονταν (γίνεται) και από μέρους της ταπεινότητάς μου, σχετικά με την ονοματολογία των Στενών Νέστου που πολλοί επιμένουν να τ’ αποκαλούν (λανθασμένως και βλαπτικώς) ως Θρακικά Τέμπη, ή ως Τέμπη Νέστου. Ας το καταλάβουν επιτέλους πως η επίσημη ονομασία είναι Στενά Νέστου, πράγμα που δίνει προσωπικότητα και αποφεύγει την σύγχυση με άλλα Τέμπη, όπως π.χ. τα Θεσσαλικά.
Ιωάννης Γκεβρέκης
Επίτιμος Δασάρχης
Σε 2 μήνες
Η δέσμευση έγινε από τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη. Ο οποίος δημόσια δήλωσε πως σε δύο μήνες θα έχει ετοιμάσει όλο το πλαίσιο για το νέο Καλλικράτη. Με δυο λόγια, αναμένονται οι αλλαγές στο σχετικό Νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για την εκλογή των εκπροσώπων, δημάρχων και συμβούλων.
Κυρίως το βάρος των αλλαγών γίνεται στον τομέα της εκλογής των δημοτικών αρχόντων. Έχουμε ακούσει για κάποιες αλλαγές σε σχέση με την υφιστάμενη νομοθεσία, που δημιουργεί ανησυχία και προβληματισμούς, δεν θα τους αναφέρουμε, αναμένοντας το Νομοσχέδιο για να μην δημιουργηθούν μπερδέματα. Εξάλλου, σε δυο μήνες θα έχουμε το νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζονταν ένα χρόνο και κάτι μήνες.
Γ.Δ.
Αναμονή και υπομονή
Εν αναμονή λοιπόν του ορισμού δικάσιμου για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Σ’ αυτό το σημείο βρίσκεται η υπόθεση. Δεκατρείς ημέρες έχουν περάσει μετά τη σύλληψή τους, όταν κατά λάθος βρέθηκαν εντός τουρκικών εδαφών λόγω κακοκαιρίας.
Βάσει δε του τουρκικού δικαϊκού συστήματος, το χρονικό περιθώριο για τον ορισμό της δίκης ενός κατηγορούμενου από τη στιγμή της προφυλάκισης είναι τρεις μήνες. και μεταξύ μας, το χρονικό αυτό όριο η τουρκική πλευρά θα το υλοποιήσει.
Πάντως «συνωστισμός» παρατηρείται στον Έβρο. Επισκέψεις διαφόρων όπως του αρχηγού ΓΕΣ και κλιμακίου Αμερικανών, αναπληρωτής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, Νίκος Δένδιας, βουλευτής ΝΔ και άλλοι.
Γ.Δ.
«Έγραψε» ο Ζαγναφέρης – Κούρασε ο Μέτιος
Μπορεί να μην είναι στρατιωτικός αλλά μηχανικός ωστόσο τα λέει …τσεκουράτα! Ο λόγος για τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης που «έγραψε» στην πολιτική εκδήλωση της ΝΔ με καλεσμένο τον Αντιπρόεδρο του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη γιατί απλά είπε αλήθειες! Μίλησε μετά τον περιφερειάρχη κ. Μέτιο, ο οποίος για μια ακόμη φορά μίλησε για το επιχειρησιακό πρόγραμμα που εκπόνησε και τους άξονες ανάπτυξης (το έχει μάθει απ’ έξω και το λέει σε κάθε ευκαιρία!) και έκλεψε τις εντυπώσεις καταχειροκροτούμενος. Γιατί απλά επεσήμανε κάποια λάθη που έχουν κάνει οι ηγεσίες στη ΝΔ με κυρίαρχο, όπως ανέφερε – το γεγονός ότι κάποια στιγμή η ΝΔ αντέγραψε το ΠΑΣΟΚ και τις παθογένειες του και στην παρούσα φάση ότι έχει δυσκολία να δημιουργήσει πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία και είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να είναι η ΝΔ η παρένθεση και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Είπε επίσης ότι κακώς χρεώνεται η ΝΔ με ευθύνες που δεν της αναλογούν γιατί στην μεταπολίτευση κυβέρνηση 8 χρόνια ενώ το ΠΑΣΟΚ 32 χρόνια. Τέλος είπε πως βλέπει συνεχώς τα ίδια πρόσωπα τους ίδιους «συναγωνιστές» του εδώ και 30 χρόνια και αυτό είναι κακό για το κόμμα γιατί δείχνει ότι δεν υπάρχει ανανέωση.
Τα είπε όλα δηλαδή…
Μ.Ξ.
Έφυγε μια εμβληματική μορφή της επιστήμης ο αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ
Έφυγε χθες από τη ζωή μια εμβληματική μορφή της επιστήμης ο αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ. Ένα λαμπρό πνεύμα της εποχής μας. Ήταν ο πρώτος που εξέθεσε μια κοσμολογία που εξηγήθηκε από μια ένωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής. Ήταν φανατικός υποστηρικτής της ερμηνείας πολλών κόσμων της κβαντικής μηχανικής. Ένας ξεχωριστός άνθρωπος που έδινε καθημερινά αγώνα ζωής αφού από την ηλικία των 21 του διαγνώστηκε ότι έπασχε από τη νόσο του κινητικού νευρώνα (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση), κατάσταση που είχε εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των ετών, με αποτέλεσμα να είναι εξ ολοκλήρου παράλυτος και να επικοινωνεί μέσω συσκευής παραγωγής ομιλίας. Σε μια διάλεξή του είχε πει «Πιθανότατα δεν υπάρχει παράδεισος, ούτε μεταθανάτια ζωή. Έχουμε αυτή τη ζωή για να εκτιμήσουμε το σύμπαν, και για αυτό είμαι εξαιρετικά ευγνώμων. Έχω ζήσει με την προοπτική ενός πρώιμου θανάτου για τα τελευταία 49 χρόνια. Δεν φοβάμαι τον θάνατο, αλλά δεν βιάζομαι να πεθάνω. Έχω τόσα πολλά που μπορώ να κάνω πρώτα».
Μ.Ξ.
Κατορθώματα διοικήσεων
Αναφέρουμε στο σημερινό μας φύλλο τα «κατορθώματα» της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζαχάρεως με κυρίαρχο να «σβήσει» την τευτλοπαραγωγή από τη χώρα μας.
Βασική αιτία της χρεοκοπίας το υψηλό κόστος παραγωγής που έφτανε στα 755 ευρώ για έναν τόνο ζάχαρης, ο οποίος πωλείται σήμερα στην αγορά προς 360 ευρώ.
Αιτία σοβαρή για την τόσο μεγάλη διαφορά στο κόστος παραγωγής, είναι το μισθολογικό κόστος. Στην ΕΒΖ λοιπόν, ο μέσος μισθός των εργαζομένων είναι 2.300 ευρώ και για τους εργαζόμενους στη μονάδα της Ορεστιάδας που υπολειτουργεί, 3.000 ευρώ (!) επειδή λαμβάνουν και το επίδομα παραμεθορίου.
Βέβαια, στη σπατάλη συμμετέχουν και οι διοικήσεις, οι οποίες με στοιχεία 2016-17, οι αμοιβές του Διοικητικού Συμβουλίου και των διευθυντικών στελεχών έφθασαν στο τέλος του 2017 στα 163.000 ευρώ ετησίως έναντι 91.000 ευρώ την περασμένη χρήση.
Ε, με τέτοιους μισθούς και αμοιβές ΔΣ και στελεχών, πώς να μην είναι ζημιογόνα η Ζάχαρη; Και πώς να μην κοστίζει διπλάσια τιμή έναντι του ανταγωνισμού;
Ρεμούλα μέχρι τελικής πτώχευσης. Κι έτσι η ΕΒΖ, λόγω κακοδιαχειρίσεων, κομματικών εμπλοκών, συνδικαλιστικών απαιτήσεων, μαθηματικά κατεβάζει οριστικά ρολά.
Και μια τελευταία απορία για τους ελλαδίτες εργαζόμενους: Τα δύο εργοστάσια της ΕΒΖ στη Σερβία γιατί είναι κερδοφόρα; Γιατί ακριβώς ΔΕΝ κάνουν ότι κάνουν οι Έλληνες εργαζόμενοι, στελέχη και Διοικητικά Συμβούλια. Δηλαδή δεν αρμέγουν την αγελάδα μέχρι να βγάλει αίμα…
Γ.Δ.