71 ΔΕΥΑ και ΟΤΑ μοιράζονται 88,6 εκ. ευρώ από πρόγραμμα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ για έργα Αναβάθμισης δικτύων ύδρευσης και περιορισμός διαρροών»!
Εντάχθηκαν όλες οι ΔΕΥΑ των δήμων της Περιφέρειας εκτός της Ξάνθης και των Αβδήρων!
ΔΕΥΑΞ, Μ. Σδέβανος: «Εντάξαμε έργο στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας»
ΔΕΥΑ Αβδήρων, Ν. Χατζόπουλος: «Δεν είχαμε ώριμες μελέτες»
«Βρέχει λεφτά» και οι ΔΕΥΑ και οι ΟΤΑ του νομού μας κρατάνε ομπρέλα… Αυτή είναι η θλιβερή διαπίστωση όταν 71 ΔΕΥΑ και ΟΤΑ της χώρας εντάσσονται στο πρόγραμμα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) του ΕΣΠΑ 2014-2020 και χρηματοδοτούνται με 88,6 εκ. ευρώ για έργα «Αναβάθμισης δικτύων ύδρευσης και περιορισμός διαρροών» και στην Π.Ε. Ξάνθης …αγρόν αγοράζουν! Από την περιφέρειά μας εντάσσουν έργα όλες οι ΔΕΥΑ των μητροπολιτικών δήμων Καβάλας , Αλεξανδρούπολης, Δράμας, Κομοτηνής καθώς και ο δήμος Ιάσμου. Η Π.Ε. Ξάνθης έχει 2 ΔΕΥΑ Ξάνθης και Αβδήρων) και 4 δήμους όμως καμιά ΔΕΥΑ και κανένας δήμος δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των 71 δήμων που θα αναβαθμίσουν τα δίκτυα ύδρευσης!
Πληροφορίες για το πρόγραμμα – Χρηματοδοτείται το σύνολο των ώριμων προτάσεων των ΔΕΥΑ και των ΟΤΑ
Στρατηγικός στόχος του προγράμματος του ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) του ΕΣΠΑ 2014-2020 είναι η διασφάλιση της ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων της χώρας, καθώς και η βελτίωση της ποιότητας και της επάρκειας των αποθεμάτων με ταυτόχρονη μείωση των διαρροών. Γι αυτό τα περισσότερα έργα των ΔΕΥΑ αφορούν ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ και ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΘΕΣΗ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΕΛΕΓΧΟΥ – ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΔΙΑΡΡΟΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ», ενώ η μέση χρηματοδότηση ανέρχεται σε 1,5 εκ. ευρώ. Να σημειώσουμε πως έχει ο ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης και της εξέτασης των ενστάσεων και αυτοί οι 71 είναι οι τελικοί δικαιούχοι. Όπως αναφέρθηκε από το υπουργείο πρόσφατα ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ενέκρινε την αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος κατά 58 εκατ. ευρώ. Με την αύξηση αυτή, η συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος ανήλθε στα 88.6 εκατ. ευρώ και ικανοποιεί το σύνολο των ώριμων προτάσεων οι οποίες κατατέθηκαν από Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης και ΟΤΑ Α΄ βαθμού.
Γιατί η ΔΕΥΑΞ και η ΔΕΥΑ Αβδήρων δεν είναι στη λίστα; Τι απαντούν Σδρέβανος – Χατζόπουλος
Τα ερωτήματα που τέθηκαν από το «Ε» στους προέδρους των δύο ΔΕΥΑ του νομού μας ήτοι: Ξάνθης και Αβδήρων είναι αυτονόητα: «Αν υπέβαλλαν μελέτες και πώς αξιολογήθηκαν; Αν όχι γιατί δεν υπέβαλλαν εφόσον έχει ειπωθεί κατά κόρον και από τον κ. Μαρίνο Σδρέβανο (ΔΕΥΑ Ξάνθης) και τον κ. Νίκο Χατζόπουλο (ΔΕΥΑ Αβδήρων) ότι αμφότερα τα δίκτυα ύδρευσης χρειάζονται αντικατάσταση καθώς και έργα αναβάθμισης . Ο μεν κ. Σδρέβανος απάντησε πως η ΔΕΥΑΞ έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας το έργο αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης σε 14 οδούς της Ξάνθης, το οποίο και θα ξεκινήσει άμεσα καθώς και έργο τηλεελέγχου ενώ περιμένουν μέσα στο Μάρτιο που – σύμφωνα με πληροφορίες του – θα ανοίξει το Μέτρο και δύο άλλα έργα οι μελέτες των οποίων είναι στο τελικό στάδιο και αφορούν το εξωτερικό δίκτυο του Πετροχωρίου και σύνδεση μιας περιοχής με την δεξαμενή της Μορσίνης. Ο κ. Σδρέβανος δεν απάντησε γιατί δεν υπέβαλλαν μελέτες στο εν λόγω πρόγραμμα του υπουργείου. Αυτό που συμπεραίνεται είναι το προφανές: Είτε δεν το γνώριζαν, είτε δεν είχαν ώριμες μελέτες , είτε είναι απλά …ολιγαρκείς και καλύπτονται μόνο από το ΕΣΠΑ της περιφέρειας, άσχετα αν υπάρχουν κι άλλα προγράμματα που χρηματοδοτούν τέτοια έργα!
Απ’ την πλευρά του ο κ. Χατζόπουλος απάντησε χωρίς περιστροφές: «Αυτό το πρόγραμμα ξεκίνησε τον προηγούμενο χρόνο. Δεν είχαμε μελέτες για να υποβάλλουμε. Δεν βρήκαμε καμιά ώριμη μελέτη. Τώρα έχουμε ολοκληρώσει 2 μελέτες που αφορούν την αντικατάσταση του αγωγού από την Εκτενεπόλ έως τον οικισμό των Αβδήρων. Είναι ένα έργο 10 εκ. ευρώ και έχει πολλές υπομελέτες. Θα προσπαθήσουμε να το εντάξουμε τουλάχιστον ένα κομμάτι του έργου στο ΕΣΠΑ της περιφέρειας. Περιμένουμε να ανοίξει. Επίσης έχουμε μια μελέτη που αφορά κατασκευή υδατόπυργων και Βιολογικό στο Σέλερο αν και εκεί υπάρχει ένα κώλυμα με το πληθυσμιακό, το οποίο ελπίζουμε να ξεπεράσουμε». Όπως εξήγησε ο κ. Χατζόπουλος το πρόβλημα προέκυψε από την διαφορά στον πληθυσμό μεταξύ των δύο απογραφών δεδομένου ότι για να γίνει βιολογικός σ’ έναν οικισμό πρέπει να έχει άνω από 2.000 κατοίκους και στην πρώτη απογραφή δεν το ξεπερνούσε το όριο.
«Καρκίνωμα» η υστέρηση των δήμων και των επιχειρήσεών τους σε ώριμες μελέτες
Ο κ. Χατζόπουλος έθεσε το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων: Αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι δήμοι του νομού μας και οι επιχειρήσεις τους έχουν μεγάλη υστέρηση σε ώριμες μελέτες. Αποκαλύφθηκε πλήρως όταν ο δήμος Ξάνθης πήγε να διεκδικήσει το Πρόγραμμα βιώσιμης Ανάπτυξης με μελέτες που είχαν ωριμότητα κάτω του 50% και φυσικά έμεινε μετεξεταστέος! Όταν ο μητροπολιτικός δήμος με μια ικανοποιητική στελέχωση των υπηρεσιών του δεν μπορεί να έχει ώριμες μελέτες τι να περιμένει κανείς από μικρούς δήμους που έχουν δεν έχουν 2 – 3 μηχανικούς;
Μια σημαντική παθογένεια που προκαλεί υστέρηση και που ωστόσο δεν γίνεται καμιά προσπάθεια να βρεθεί μια «θεραπεία».
Μαριάννα Ξανθοπούλου