Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Τι κοινό έχουν: Ο Ζορρό , ο Σπαλιάρας και ο Ζουράρις;

Τι κοινό έχουν: Ο Ζορρό , ο Σπαλιάρας και ο Ζουράρις;

0

Ήταν πρωταγωνιστές στην Μουτζουροδευτέρα του Πολυσίτου! «Έγραψε» ο Ζορρό στο γαϊδούρι

Αβδηρίτικη φασολάδα, γλέντι και πέταμα χαρταετού στην παραλία

 

Για 55η χρονιά αναβίωσε το έθιμο της Μουτζουροδευτέρας στον Πολύσιτο του δήμου Αβδήρων. Ένα έθιμο που διατηρεί τον   παραδοσιακό σατυρικό   χαρακτήρα της Αποκριάς και συνδέεται με τις λαϊκές δοξασίες για την γονιμότητα και την αναγέννησης της γης και της ζωής. Παρά το τσουχτερό κρύο στον Πολύσιτο την Καθαρά Δευτέρα συνέρευσε πολύς κόσμος για να παρακολουθήσει την παρέλαση των αρμάτων και των πληρωμάτων τους, αναζητώντας ίσως μια πιο πρωταρχική, ακατέργαστη,   λαϊκή και   αυθεντική εκδοχή του καρναβαλιού όπου κυριαρχεί το σατυρικό στοιχείο με σεξιστικά σχόλια και δεν έχει βασίλισσες και βασιλιάδες!

 

Στο επίκεντρο της σάτιρας Ο Ζορρό , ο Σπαλιάρας και ο Ζουράρις

Με με μια σύντομη αναφορά στο δρώμενο και τη σημασία του, αποδίδοντας παράλληλα εύσημα στους διοργανωτές του, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πολυσίτου ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης έδωσε το έναυσμα για την έναρξη της παρέλασης με πρώτο άρμα του Μουτζούρη και τα παιδιά που κρατούσαν κάρβουνα και μουτζούρωναν όποιον έβρισκαν μπροστά τους με πρώτο– πρώτο τον δήμαρχο που παρακολουθούσε την παρέλαση με τον βουλευτή κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Γιώργο Χατζηθεοδώρου. Παρουσιαστής της παρέλασης όπως κάθε χρόνο ο Μιχάλης Χατζηευφραιμίδης που αναδείκνυε μέσα από   το σχολιασμό του αυτά που σατύριζαν τα θέματα των αρμάτων. Συνολικά πέρασαν 8 άρματα με θέματα εμπνευσμένα από   την τηλεοπτική κυρίως επικαιρότητα αλλά και την πολιτική επικαιρότητα μέσα πάντα από το πρίσμα της σάτιρας. Έτσι υπήρχε άρμα με θέμα το Survivor με επίκεντρο τον παίκτη Σπαλιάρα, η εκπομπή my style rocks με τις διαγωνιζόμενες και την κριτική επιτροπή, ένας διαγωνισμός για την ανάδειξη της Βασίλισσας, αλλά και ένα μάθημα από τον …Ζουράρι καθώς και ένα άρμα που σατίριζε την κανναβο- υστερία! Γυναίκες πρόσφεραν κέικ πασπαλισμένο δήθεν με …χασισόσκονη ενώ ακολουθούσε πλήρωμα εν πλήρη ευθυμία!

«Έγραψε» ο Ζορρό στο γαϊδούρι

Άφθονο γέλιο σκόρπισε ο Ζορρό πάνω σε ένα γαϊδουράκι,   μια παρωδία της διαφήμισης των Jumbo με Ζορρό τον πρώην νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Ακολούθησε λαϊκό γλέντι με παραδοσιακούς χορούς ενώ προσφέρονταν χαλβάς ,φασολάδα, λαγάνες και ντόπιες λιχουδιές που είχε ετοιμάσει ο σύλλογος του Πολυσίτου.

 Αβδηρίτικη φασολάδα, γλέντι και πέταμα χαρταετού στην παραλία

Παραδοσιακό λαϊκό γλέντι στήθηκε και στο κέντρο των Αβδήρων με τους παρευρισκόμενους να τιμούν την φημισμένη αβδηρίτικη φασολάδα που παρασκεύασε με την αυθεντική συνταγή όπως κάθε χρόνο ο σύλλογος νέων των Αβδήρων. Προσφέρθηκε επίσης άφθονο κρασί, χαλβάς και λαγάνα.

Όμως το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας περιλαμβάνει πρωτίστως πέταγμα χαρταετού. Έτσι αρκετοί ήταν αυτοί που επέλεξαν την παραλία στην Σκάλα Αβδήρων για να πετάξουν αετό και τα κατάφεραν αφού είχε ούριο άνεμο!

Και του χρόνου!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…