Ενάμιση χρόνο περιμένουν οι οινοπαραγωγοί την κατάργηση. Νέα δέσμευση Αποστόλου ότι με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης τελειώνει και ο ΕΦΚ στο κρασί
Ο. Βουρβουκέλης: «ο ΕΦΚ έχει πλήξει κατά κύριο λόγο τις οργανωμένες οινοπαραγωγικές επιχειρήσεις. Ταλαιπωρεί τους οινοπαραγωγούς και κάνει την εσωτερική αγορά να ασφυκτιά»
Πώς και πώς περιμένουν οι οινοπαραγωγοί την πολυπόθητη κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, που αναμένουν εδώ και 1,5 χρόνο. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου δεσμεύτηκε εκ νέου στην εκδήλωση για τον αμπελοοινικό κλάδο, που διοργάνωσε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΕ) την Πέμπτη ότι με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης τελειώνει και ο φόρος και αυτό «δεν θα γίνει μόνο γιατί το έχουμε υποσχεθεί, αλλά γιατί το έχει ανάγκη ο χώρος αλλά και γιατί ενδέχεται να μονιμοποιήσει μια γκρίζα ζώνη στη διακίνησή του που στο τέλος θα καταντήσει απειλή για τον ίδιο χώρο».
Ο. Βουρβουκέλης: Ο ΕΦΚ έχει πλήξει τις οργανωμένες οινοπαραγωγικές επιχειρήσεις
Την αναποτελεσματικότητα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί μας μεταφέρει ο οινοπαραγωγός από το «Κτήμα Βουρβουκέλη» Οδυσσέας Βουρβουκέλης, ο οποίος σημειώνει ότι κατά κύριο λόγο επλήγησαν οι οργανωμένες οινοπαραγωγικές επιχειρήσεις, αφού αυτές κλήθηκαν να καταβάλουν το φόρο, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί κατακόρυφα η παράνομη διανομή οίνου και να προβούν σε αθέμιτο ανταγωνισμό όσοι προωθούν μικρές ποσότητες χωρίς τιμολόγηση και χωρίς φόρους. Εκτός αυτού, επιβαρύνθηκαν σημαντικά οι δυνατότητες ρευστότητας των οινοπαραγωγικών επιχειρήσεων, αφού καλούνται στο τέλος του επόμενου μήνα να καταβάλουν ΦΠΑ και τον ΕΦΚ (0,20 €/lt), τη στιγμή που οι ίδιοι όπως είναι ευνόητο δεν πληρώνονται πάντα άμεσα από τους αγοραστές τους. «Και εμείς ταλαιπωρούμαστε και η αγορά ασφυκτιά», σχολιάζει ο ίδιος. Σε αυτό το δαίδαλο προστίθεται και η γραφειοκρατική διαδικασία με ασφυκτικούς τελωνειακούς ελέγχους, ενώ όπως αποδεικνύεται στην πράξη, αυτή η διαδικασία στην πραγματικότητα δημιουργεί αντικίνητρα στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων από μικρούς αμπελουργούς και μικρούς οινοπαραγωγούς.
«Ακούμε για την κατάργηση εδώ και πάρα πολύ καιρό και τα πράγματα έχουν χειροτερέψει ήδη πολύ. Στην πραγματικότητα η Πολιτεία δεν έλαβε παρά το 20-30% από τα έσοδα που προσδοκούσε», σημειώνει ο Οδυσσέας Βουρβουκέλης, επισημαίνοντας αφενός την αδικία που υφίστανται οι οργανωμένες επιχειρήσεις που πλήττονται σε αντίθεση με όσους κάνουν «τυχάρπαστη δουλειά» και αφετέρου τη στρέβλωση που έχει διαμορφωθεί, αφού οι οινοπαραγωγοί, προκειμένου να αποφύγουν τη σκόπελο του φόρου στρέφονται αποκλειστικά στις εξαγωγές, με αποτέλεσμα να στερείται το ντόπιο κρασί η εσωτερική αγορά. ‘Έτσι, δεν μπορεί να υποστηριχτεί ένα ουσιαστικό μοντέλο ανάπτυξης», καταλήγει ο ίδιος.
Χ. Κεφαλίδου: Στο 70% η παράνομη διανομή οίνου στη χώρα
Στη νέα δέσμευση Αποστόλου απάντησε με δήλωση διαμαρτυρίας και η βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ. Δράμας Χαρά Κεφαλίδου, που σημείωσε: «όταν η Κυβέρνηση Τσίπρα την 1η Ιανουαρίου του 2016 επέβαλε τον άδικο και αντιπαραγωγικό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί, χωρίς να υπάρχει καμία πίεση από τους θεσμούς με μοναδικό στόχο να αυξηθούν τα έσοδα του Κράτους, τους είχαμε προειδοποιήσει για την αναποτελεσματικότητα του μέτρου, αλλά και για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στην ελληνική οινοπαραγωγή. Ο κύριος Αποστόλου από τον Οκτώβριο του 2016, κλείνοντας τα αυτιά του στους Οινοπαραγωγούς και όλους όσοι γνωρίζουν καλά το χώρο, δεν χάνει ευκαιρία να υπόσχεται ότι θα τον καταργήσει», ενώ σχολίασε ότι σε αυτό το διάστημα «η παράνομη διανομή οίνου στη χώρα μας καλπάζει πάνω από 70%. Κατακόρυφη είναι η πτώση των πωλήσεων από τα νόμιμα οινοποιεία με συνολική μείωση της τάξης του 40% στον κύκλο εργασιών».
Η ίδια κάλεσε το ΥΠΑΑΤ να υλοποιήσει τη δέσμευσή της αυτή τη φορά, αφού είναι πλέον κοινός τόπος ότι δεν απέφερε τα αναμενόμενα έσοδα η επιβολή του φόρου.
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr