Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Στρώνεται το έδαφος» για την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης στο νομό μας

«Στρώνεται το έδαφος» για την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης στο νομό μας

0

Εντυπωσιακή αποδοχή και ενδιαφέρον από τους αγρότες

Ενδιαφέρον κι από άλλες εταιρίες πλην της Πολυεθνικής APHRIA InternationalΡαντεβού στις 28/2 των εκπροσώπων της με το αρμόδιο υπουργείο

 

 

«Στρώνεται το έδαφος» για να προχωρήσει η καλλιέργεια και η μεταποίηση της βιομηχανικής κάνναβης στο νομό μας και υπάρχει πολιτική βούληση να υλοποιηθούν οι αποφάσεις του Αναπτυξιακού συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση στο πλαίσιο του οποίου εντάσσεται η αντικατάσταση των συμβατικών και μη προσοδοφόρων καλλιεργειών με άλλες, όπως η βιομηχανική κάνναβη για την περιοχή μας καθώς έχει καταδειχθεί ότι έχει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα από πλευράς υποδομών όπως και ευνοϊκές εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες για την καλλιέργεια.

Εντυπωσιακή αποδοχή και ενδιαφέρον από τους αγρότες

Σε δηλώσεις του στο «Ε» ο βουλευτής Ξάνθης κ. Στάθης Γιαννακίδης ανέφερε πως η βιομηχανική κάνναβη καλλιεργείται από το 1991 στην Ε.Ε. και πως τo 2000 το υπουργείο Γεωργίας παρήγγειλε μελέτη για την βιομηχανική κάνναβη που στην συνέχεια όμως «θάφτηκε για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα που παρασιτούσαν στον αγροτικό κόσμο», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε πως τώρα πλέον υπάρχει πολιτική βούληση της κυβέρνησης αλλά έχουν ωριμάσει και οι συνθήκες στο αγροτικό κόσμο που δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια: «Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος των αγροτών του νομού μας είναι ότι στην πρόσφατη συνάντηση με εκπροσώπους της Πολυεθνικής APHRIA International για τη συμβολαιακή καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ξάνθη ήταν εντυπωσιακή. Ήρθαν πάνω από 400 άτομα παρά την πολεμική που δέχτηκαν από συγκεκριμένους μηχανισμούς. Υπάρχει ενδιαφέρον και δυναμική», διαβεβαίωσε ο κ. Γιαννακίδης συμπληρώνοντας πως η εν λόγω εταιρεία δεν είναι η μόνη που ενδιαφέρεται αλλά υπάρχουν πολλές ωστόσο αυτή δεσμεύτηκε ενώπιον της τοπικής κοινωνία και στις 28 Φεβρουαρίου πρόκειται να έχει συνάντηση με παράγοντες του αρμόδιου υπουργείου για το θέμα.

Μια «καθαρή» καλλιέργεια για το περιβάλλον με μεγάλο πεδίο εφαρμογών

«Αυτό που επιδιώκουμε είναι το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα για την περιοχή μας που είναι να προχωρήσουμε στην αντικατάσταση καλλιεργειών. Είναι μια καλλιέργεια που δεν θέλει φάρμακα άρα δεν θα έχουμε μεσάζοντες και κυκλώματα ούτε φαινόμενα περιβαλλοντικών καταστροφών όπως το 2013 με τους τόνους νεκρών ψαριών στην Βιστονίδα από το φυτοπλαγκτόν. Έχει μεγάλο πεδίο εφαρμογών. Έχουμε θέσει τις προτεραιότητες, τα πλεονεκτήματα σε σχέση με το περιβάλλον, τα οφέλη των αγροτών. Έχει προκύψει η αναγκαιότητα δημιουργίας μεταποιητικής μονάδας αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε προς ποια κατεύθυνση θέλουμε να ασχοληθούμε. Γνωρίζουμε ότι η βιομηχανική κάνναβη θα έχει εφαρμογές στην συντριπτική πλειοψηφία των εξαγωγικών μονάδων του νομού μας», κατέληξε ο κ. Γιαννακίδης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …