Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2018

0

Εκδήλωση για Via Egnatia
Εκδήλωση για την Πολιτιστική Διαδρομή «Via Egnatia» θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη 6 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Megaton Plus με το Σωματείο Διάζωμα. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει διάλεξη με ομιλητή τον Επίτιμο Έφορο Αρχαιοτήτων Διαμαντή Στ. Τριαντάφυλλο, με θέμα «Ταξιδεύοντας με άμαξα πολυτελείας (carpentum) στην αρχαία Εγνατία οδό από την Τόπειρο του Νέστου ως τη Δύμη και την Πλωτινόπολη του Έβρου, θ’ ανακαλύψουμε τα μνημεία της Θράκης». Θα προλογίσει ο πρόεδρος του Διαζώματος Σταύρος Μπένος.
Μετά το πέρας της ομιλίας θ’ακολουθήσει ένα μουσικό οδοιπορικό στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, το οποίο επιμελήθηκε ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας. Συμμετέχουν΅ Θ. Γκαϊφύλλιας, Χαλήλ Μουσταφά, Ευαγγελία Τζιαμπάζη, Γιώργος Φραντζολάς, Βασίλης Ευφροσυνίδης, Δημ. Ευφροσυνίδης, Τάσος Καπζάλας. Η μουσική επιμέλεια από τον Θαν. Γκαϊφύλλια.
Γ.Δ.


Πλαστά χαρτονομίσματα
Η παραχάραξη χαρτονομισμάτων αποτελεί μία «ευγενική απασχόληση» των Πανευρωπαϊκών παραχαρακτών. Οι οποίο επιδίδονται στο ιδιαίτερα προσοδοφόρο αυτό σπορ, κυρίως δε με την παραχάραξη ευρώ. Έχουν δε ιδιαίτερη προτίμηση οι παραχαράκτες στα χαρτονομίσματα των 20 και 50 ευρώ. Ούτε πιο κάτω, ούτε και πιο πάνω. Κι αυτό διότι τα δύο αυτά χαρτονομίσματα είναι και ευρέως κυκλοφορίας αλλά και ανταλλάσσονται πιο εύκολα από τους επαγγελματίες στους οποίους και «πασάρονται». Χαμένοι από τη δράση των παραχαρακτών είναι οι απλοί πολίτες που βρίσκονται με τα παραχαραγμένα χαρτονομίσματα.
Πάντως αν πέσετε θύματα πλαστού χαρτονομίσματος το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το… ξεχάσετε. Διότι υπάρχει κίνδυνος ποινικής δίωξης μέχρι ν’ αποδείξετε ότι σας πάσαραν το πλαστό εν αγνοία σας. Προσοχή λοιπόν, κυκλοφορούν αρκετά πλαστά χαρτονομίσματα.
Γ.Δ.


Έναρξη καρναβαλιού για λίγους
Και μετά τα συλλαλητήρια ας πιάσουμε τα Καρναβάλια άλλωστε κάπου συνδέονται κι όχι απλά συγκυριακά! Απογοητευτική ήταν έναρξη του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού που λόγω καιρού μεταφέρθηκε μέσα στο Αμφιθέατρο. Ο δήμαρχος Ξάνθης κήρυξε την έναρξη σ’ ένα άδειο αμφιθέατρο και αν δεν ήταν και οι λαογραφικοί σύλλογοι καθώς και η ομάδα κρουστών της ΦΕΞ το κοινό δεν θα γέμιζε ούτε τις δύο πρώτες σειρές! Προφανώς έφταιξε ο καιρός που ματαίωσε τις εκδηλώσεις στην κεντρική πλατεία καθώς την μεταφορά τους στο αμφιθέατρο το απόγευμα, πολύ λίγοι την γνώριζαν.  Ας ελπίσουμε ότι το φινάλε του Καρναβαλιού μας να έχει σύμμαχο τον καιρό για να μπορέσει να το χαρεί η Ξάνθη και οι επισκέπτες της.
Μ.Ξ.


Μια ανέμελη νεανική παρέα Ξανθιωτών. Από δεξιά: Πασχ. Λογαρνές, Γιάννης Κιουρκτσόγλου, Λευθ. Δενδηλιάρης, Χάρης Χαραλαμπίδης

Αυτό πόνεσε πολύ…
Μεγάλη κατήφεια επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά από το τεράστιο συλλαλητήριο των Αθηνών. Δεν είναι μόνο ότι διαψεύστηκαν οι προσδοκίες ότι θα κυριαρχήσουν τα ακροδεξιά στοιχεία (ναι υπήρχαν αλλά χάθηκαν στην γαλανόλευκη λαοθάλασσα), δεν είναι μόνο ότι σηκώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από τους καναπέδες τους για να διαδηλώσουν εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής. Κόντρα στην κατασυκοφάντησή τους ως εθνικιστές και ακροδεξιούς, κόντρα στις απειλές και την αντισυγκέντρωση των κόκκινων ταγμάτων ασφαλείας που την προηγούμενη ημέρα προσπάθησαν με συνθήματα και μπογιές να εκφοβίσουν (ακτιβισμό το λένε τώρα) τον κεντρικό ομιλητή, Μίκη Θεοδωράκη. Ήταν η φυσική παρουσία του Μίκη στην εξέδρα κι όχι κάποιου «τρελού στρατηγού», ενός ανθρώπου-λάβαρο για την αριστερά, αλλά κυρίως η φράση του: «Είμαι πατριώτης, διεθνιστής, περιφρονώ και μάχομαι το φασισμό, στην πιο απατηλή και επικίνδυνη μορφή του, την αριστερόστροφη… σαν κι αυτόν που μας κυβερνά». Αυτό το φοβερό ράπισμα πρέπει να πόνεσε πολύ την κυβερνώσα αριστερά…
Αναμένεται με ενδιαφέρον η συνέχεια που θα δώσει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις για το Μακεδονικό μετά από το συλλαλητήριο, αν και συνήθως «το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη…


Να το παραδεχτούν οι Σκοπιανοί
Μένουμε στο Συλλαλητήριο των Αθηνών. Όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά, πολιτισμένα και χωρίς ακρότητες. Φώναξαν τα συνθήματά τους, διατράνωσαν τα συναισθήματά τους για τη Μακεδονία, ύψωσαν την ελληνική σημαία, άκουσαν τους ομιλητές και γεμάτοι ικανοποίηση επέστρεψαν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, με τη χαρά και ικανοποίηση πως έπραξαν το καθήκον τους προς την πατρίδα και τη Μακεδονία. Στέλνοντας μήνυμα υπερήφανης στάσης που δεν επιθυμεί την ταπείνωσή του από τους Σκοπιανούς. Για τους οποίους υπάρχει μια δυσαρέσκεια λόγω της προσπάθειας σφετερισμού της ελληνικότητας της αρχαίας Μακεδονίας. Για τους Έλληνες αρκεί να το παραδεχτούν οι Σκοπιανοί ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον Φίλιππο και το Μέγα Αλέξανδρο. Οι Έλληνες δεν επιθυμούν την ταπείνωση των Σκοπιανών, όμως η λύση που θα επιλεγεί δεν μπορεί να ταπεινώνει αυτούς που κουβαλούν μια ιστορία χιλιάδων χρόνων έναντι των Σλάβων Σκοπιανών.  Αυτά είναι αυτονόητα πράγματα κι οφείλουν να τα λάβουν υπ’ όψιν τους όχι μόνο οι Σκοπιανοί αλλά και οι υπόλοιποι διαπραγματευτές, κυρίως της ελληνικής πλευράς.
Γ.Δ.


Πώς ξεκίνησε το Μακεδονικό
Στις 19 Ιανουαρίου, υπενθυμίζω, ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε ένα αποκαλυπτικό άρθρο στα «Νέα». Θυμίζει ο Μίκης ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας του Τίτο, ιδρύθηκε με προτροπή του Στάλιν και σύμπραξη του ημετέρου ΚΚΕ ( το οποίο χρόνια αργότερα αποδέχτηκε το λάθος της επιλογής εκείνης.)  Συγκεκριμένα, γράφει ο Μίκης: «Πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν το νεαρό και αδύναμο τότε ΚΚΕ θέλησε να γίνει μέλος της Κομμουνιστικής Διεθνούς, το βουλγαρικό και το γιουγκοσλαβικό κομμουνιστικό κόμμα έθεσαν ως προϋπόθεση για την ένταξή του να δηλώσει ότι συμφωνεί να σχηματιστεί ανεξάρτητο κομμουνιστικό κράτος με το όνομα Μακεδονία, που να συμπεριλαμβάνει όλη τη Βόρεια Ελλάδα».
Υπάρχει όμως και μία άλλη ιστορική πτυχή της περιόδου αυτής. Όταν Παπάγος και Κων/νος Καραμανλής εξέφρασαν τις αντιρρήσεις και διαμαρτυρίες προς τον Τίτο για το κρατίδιο της Μακεδονίας, παρενέβη το ΝΑΤΟ ζητώντας να πέσουν οι τόνοι διαμαρτυρίας προς τον Τίτο, διότι εκείνη την περίοδο ετοιμαζόταν ν’ αποχωρήσει από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, όπως κι έγινε και δημιουργήθηκε το Κίνημα των Ανεξαρτήτων χωρών.
Εσιώπησε η Ελλάδα τότε και βρήκε μπροστά της στη συνέχεια το κρατικό μόρφωμα που διεκδικεί υπερφίαλες απόψεις και ανιστόρητους αλυτρωτισμούς. Έτσι ακριβώς ξεκίνησε το θέμα του Μακεδονικού που ταλαιπωρεί τη χώρα μας.
Γ.Δ.


Η  συγκέντρωση των Αθηνών
Δεν μπορούμε φυσικά να εκτιμήσουμε άμεσα το μέγεθος του πλήθους που συγκεντρώθηκε την Κυριακή το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος για τη Μακεδονία. Έχοντας όμως ως οδηγό την προηγούμενη της Θεσσαλονίκης, η εκτίμησή μας είναι ότι ήταν μεγαλύτερη αυτή των Αθηνών και είναι απολύτως λογικό και δικαιολογημένο αυτό. Διότι στη Θεσσαλονίκη κυρίως ήταν άνθρωποι από τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ σ’αυτήν των Αθηνών βρέθηκαν άνθρωποι απ’όλη την Ελλάδα.  Ήταν όντως μια μεγάλη συγκέντρωση, είχε μέγα πλήθος και μέγα πάθος και στο προσκλητήριο αυτό έδωσαν το παρόν τους όλες οι ηλικίες, άνδρες και γυναίκες. Ήταν ένας πανελλαδικός ξεσηκωμός που δύσκολα θα υπάρξει άλλο προηγούμενο.
Γ.Δ.


Και τώρα τι ακολουθεί;
Λοιπόν το συλλαλητήριο τελείωσε, οι σημαίες διπλώθηκαν, τα λεωφορεία γύρισαν πίσω, όλοι όσοι συμμετείχαν έφυγαν ικανοποιημένοι, ο καιρός ήταν καλός, όλα πήγαν όπως είχαν οργανωθεί. Τώρα πλέον μένει να δούμε τι θα δρομολογήσει το συλλαλητήριο της Αθήνας. Εάν η κυβέρνηση το λάβει υπ’ όψιν της ως προς το πλήθος αυτού, εάν θα διακόψει τις διαπραγματεύσεις, θα πάει σε εκλογές (όπως αισιοδοξούν κάποιοι) ή θα συμβεί κάτι άλλο. Όλα υπό εξέταση και ανάλυση από την κυβέρνηση.
Από την άλλη, στο μικροσκόπιο της ανάλυσης η κυβέρνηση θα πρέπει να δει την δήλωση του υπουργού εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ, που είπε «αν θιχτεί το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας, λύση στο θέμα του ονόματος δεν μπορεί να υπάρξει…»
Πως όμως μπορείς να συμβιώνεις με τέτοιους γείτονες; Όλη η γειτονιά μας, ανατολή, δύση και βορράς ένα τρελάδικο. Κι εμείς επιθυμούμε την ησυχία μας και πού να την βρούμε…
Δικαίως ρωτούν τώρα όλοι. Τι μέλλει να γίνει από δω και πέρα; Που θα βαδίσει η χώρα μας; Σε ποιο μονοπάτι; Ποια διαδρομή; Δύσκολα ερωτήματα, δύσκολες απαντήσεις κι ακόμη δυσκολότερες οι ημέρες που έρχονται…
Γ.Δ.


Η Βασίλισσα, οι Πριγκίπισσες και ο Βασιλιάς
Σε ρυθμούς Καρναβαλιού μπαίνει  η πόλη μας! Την Κυριακή εκλέχθηκε και η Βασίλισσα  με τις 2 πριγκίπισσες. Ένα όμορφο 16χρονο κορίτσι η Μαρία Δαλακούρα από την Ξάνθη,  μαθήτρια της β’ Λυκείου του 3ου ΓΕΛ  και αθλήτρια του βόλεϊ, έχει κερδίσει το στέμμα του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού 2018. Ένα κορίτσι που όπως είπε κάνει από μικρή παρέλαση. Εκφράζει την νέα γενιά των Καρναβαλιστών που έχουν βιώματα και δίνουν το δικό τους στίγμα στον θεσμό. Αξιόλογες είναι και οι πριγκίπισσες όπως η Ανανιάδου Αναστασία η οποία είναι από το Κιλκίς, έχει πτυχίο Νομικής και μεταπτυχιακό και ασχολείται με τα κοινά στον τομέα του πολιτισμού στο δήμο της. Έχει συμμετάσχει δεν δύο φορές σε παρελάσεις και αγάπησε το καρναβάλι μας για το κέφι και το μπρίο του. Η Αναστασία καταχειροκροτήθηκε και έχασε μόνο με μία ψήφο από την Μαρία Δαλακούρα. Η άλλη πριγκίπισσα είναι από την Μάλτα, γνωρίζει λίγα ελληνικά και δίνει έτσι ένα εξωτικό τόνο στο καρναβάλι μας.
Αυτός που θα δώσει ένα διαφορετικό τόνο θα είναι ο Βασιλιάς κατά κόσμον Παναγιώτης Γεωργίου ή «πειρατής του Θερμαϊκού» . Όπως είπε χαίρεται να προσφέρει χαρά στον κόσμο παντελώς ανιδιοτελώς και πως δεν πρόκειται να καπελώσει το Καρναβάλι μας αλλά μόνο να συμμετέχει και να δώσει τη δική του νότα.
Ας είναι άλλωστε για καρναβάλι πρόκειται…
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Βραβεύσεις από την Πρόεδρο Σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατί…