Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Πονοκέφαλο» φέρνει η τιμή της ασπιρίνης

«Πονοκέφαλο» φέρνει η τιμή της ασπιρίνης

0

Η τιμή της από τα 80 λεπτά εκτινάχθηκε έως και στα 3,60 ευρώ! Αυτό συμβαίνει και σε άλλα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα

 

Από τις 21/2 μειώνονται οι τιμές των συνταγογραφούμενων στα φαρμακεία.

Λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων παιδικά εμβόλια

 

«Στάζει φαρμάκι» η τιμή των γνωστών  ως «φάρμακα του φτωχού» από τότε που δεν συνταγογραφούνται και κυκλοφορούν ελεύθερα στην αγορά. Έτσι εκεί που αγοράζαμε την ασπιρίνη 80 λεπτά απ’ τα φαρμακεία,  φτάσαμε να την αγοράζουμε τώρα από διάφορα καταστήματα και προσεχώς από σούπερ μάρκετ στα 3, 40 έως και 3,60 ευρώ! Ένα φάρμακο ευρείας κατανάλωσης και πολλαπλών χρήσεων – σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες – έχει σχεδόν 5πλάσια τιμή γιατί δεν υπόκειται στην κρατική διατίμηση αλλά στους νόμους της διαφήμισης και της αγοράς.

 

Από τις 21/2 μειώνονται οι τιμές των συνταγογραφούμενων στα φαρμακεία

Το φαινόμενο της εκτίναξης των τιμών δεν αφορά μόνο την ασπιρίνη αλλά όλα τα φάρμακα που έχουν τεθεί εκτός λίστας συνταγογράφησης και βλέπουν να διαφημίζονται: «Εμείς το είχαμε επισημάνει εγκαίρως αυτό. Όσα φάρμακα είναι στην κρατική διατίμηση μειώνονται από τις 21/2/2018 ενώ όσα είναι εκτός συνταγογράφησης τα ΜΗ ΣΥ.ΦΑ θα εκτοξεύονται οι τιμές τους γιατί η αποδέσμευση  και η διαφήμιση αύξησε τους τζίρους και την κατανάλωση. Το ίδιο συνέβη και με άλλα φάρμακα ευρείας κατανάλωσης όπως τις σταγόνες για τα μάτια για παράδειγμα», σημειώνει η πρόεδρος του Φαρμακευτικού συλλόγου Ξάνθης κα Δέσποινα Κάλφα.

kalfa17Λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων παιδικά εμβόλια

Παράλληλα με τις αυξήσεις παγιώνεται και το φαινόμενο της έλλειψης φαρμάκων από τα ράφια των φαρμακείων. Όπως ανέφερε η κα Κάλφα υπάρχει έλλειψη παιδικών εμβολίων και οι φαρμακοποιοί πλέον εφαρμόζουν την μέθοδο της λίστας για να τα προμηθεύσουν στους πελάτες στους. Η έλλειψη φαρμάκων είναι ένα φαινόμενο που οφείλεται κυρίως στην πολιτική των εταιρειών που πολλά σκευάσματα προτιμούν να τα εξάγουν σε ευρωπαϊκές χώρες γιατί στην Ελλάδα είναι χαμηλότερες οι τιμές τους. Όπως σημείωσε η κα Κάλφα πολλές ελλείψεις παρατηρούνται σε φάρμακα της εταιρείας Novartis  χωρίς ωστόσο να τη συνδέει με την συγκυρία της εισαγγελικής έρευνας: «Πολλά φάρμακα της εν λόγω εταιρείας είναι μόνιμα σε έλλειψη είτε γιατί έχουν κάνει τον κύκλο τους και αποσύρονται είτε γιατί η πολιτική της εταιρείας είναι να μην κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά όπως για παράδειγμα τα φάρμακα για διαβήτη ή επιληψία», επισημαίνει η κα Κάλφα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άναψε η Ολυμπιακή Φλόγα στην Ξάνθη

Συγκίνηση και υπερηφάνεια στην κεντρική πλατεία το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Απριλίου με δυ…