Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Οι συντάξεις συντηρούν τα νοικοκυριά

Οι συντάξεις συντηρούν τα νοικοκυριά

0

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: Πνιγμένα στα χρέη με ένα τουλάχιστον άνεργο είναι τα ελληνικά νοικοκυριά. Παγιώνεται η οικονομική μετανάστευση

 

47,8% των νοικοκυριών δήλωσε ότι ανέβαλλε ή καθυστέρησε να λάβει ιατρικές συμβουλές και θεραπείας λόγω οικονομικής αδυναμίας. Μείωση στην κατανάλωση τροφίμων

 

Αποκαρδιωτικά είναι τα συμπεράσματα της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ που έγινε σε συνεργασία με την εταιρεία ΜARC ΑΕ σε πανελλαδικό δείγμα 1006 νοικοκυριών, στο διάστημα 15 έως 21 Νοεμβρίου 2017. Παρά το γεγονός ότι παρατηρείται οριακή βελτίωση στα εισοδήματα ωστόσο στα ελληνικά νοικοκυριά παραμένει πυλώνας στήριξη η σύνταξη κάποιου μέλους, υπάρχει τουλάχιστον ένας άνεργος, έχουν χρέη, έχουν μειώσει τις καταναλωτικές τους δαπάνες ακόμη και σε τρόφιμα (40,2%) ή ένδυση (63,3). Είναι ενδεικτικό ότι  47,8% των νοικοκυριών δήλωσε ότι ανέβαλλε ή καθυστέρησε να λάβει ιατρικές συμβουλές και θεραπείας λόγω οικονομικής αδυναμίας.  Είναι αξιοσημείωτο επίσης ότι μόνο το 3,1% του πληθυσμού καταφέρνει να αποταμιεύσει καθώς επίσης και ότι φαινόμενο της οικονομικής μετανάστευσης λαμβάνει χαρακτηριστικά παγίωσης, στο 9,0% των νοικοκυριών. Η εικόνα που καταγράφει η έρευνα είναι ζοφερή και δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για το άμεσο – ορατό – μέλλον. Δείχνει ότι η όποια σταθεροποίηση των οικονομικών δεικτών δεν έχει φθάσει στην καθημερινότητα των πολιτών, οι οποίοι βουλιάζουν στη φτώχεια και στην οικονομική περιθωριοποίηση.

 

Η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ

Αναλυτικά η έρευνα κατέγραψε τα εξής:

Ανεργία – εισόδημα – φτώχεια: Το 29,9% των νοικοκυριών έχουν τουλάχιστον ένα άτομο άνεργο, ενώ μόλις το 7,3% των άνεργων μελών των νοικοκυριών λαμβάνει επίδομα ανεργίας. Τρεις στους τέσσερις ανέργους είναι μακροχρονίως άνεργοι. . Περισσότερα από ένα στα πέντε νοικοκυριά (21,5%) έχουν ένα μέλος στην οικογένεια που εργάζεται για λιγότερα χρήματα από τον επίσημα καθορισμένο κατώτατο μισθό των 586 ευρώ (490 ευρώ καθαρά).Το 34,2% των νοικοκυριών διαβιώνει με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που βρίσκεται στην κατώτερη εισοδηματική κλίμακα (ως 10.000 ευρώ), ενώ το 62,4% των νοικοκυριών παρουσίασε μείωση των εισοδημάτων το 2017 σε σχέση με το 2016. Η σύνταξη – παρά τις περικοπές που έχει υποστεί – παραμένει η κυριότερη πηγή εισοδήματος για περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά (πάνω από το 50%). Η πλειονότητα των νοικοκυριών (52,2%) δηλώνει ότι με μεγάλη δυσκολία θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην πληρωμή μιας έκτακτης ανάγκης ύψους 500 ευρώ. Το 9% των νοικοκυριών δηλώνει ότι είχε τουλάχιστον ένα μέλος που μετανάστευσε στο εξωτερικό για να βρει εργασία. Από την αρχή της κρίσης (2010) έχουν μεταναστεύσει 710.000 έλληνες πολίτες.

Χρέη – Εφορία – τράπεζες: Οι οφειλές προς την Εφορία και τις τράπεζες πνίγουν τα νοικοκυριά. Το 19,6% έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία, ενώ το 55,6% αυτών των οφειλετών έχει υπαχθεί σε κάποιου είδους ρύθμιση. Τα πράγματα θα χειροτερέψουν, καθώς ένας στους τέσσερις εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις το επόμενο έτος και το 31,1% – δηλαδή συνολικά 450.000 οικογένειες – δεν θα ανταποκριθεί στις οφειλές προς τις τράπεζες.

Κατανάλωση: Τα περιορισμένα εισοδήματα οδηγούν τα νοικοκυριά σε συνεχείς περικοπές στις δαπάνες ένδυσης – υπόδησης (61,3%), στις εξόδους (48,3%), στα είδη διατροφής (40,2%) και στα οικιακά είδη (40,1%). Επιπροσθέτως, το 47,8% των νοικοκυριών ανέβαλε ή καθυστέρησε – λόγω οικονομικής αδυναμίας – να λάβει ιατρικές συμβουλές και θεραπεία.

H Πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης Μ. Τσιακίρογλου επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα της έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ

Πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης, Μ. Τσιακίρογλου: «Τα νοικοκυριά συντηρούνται από τις συντάξεις…»

«Η κατάσταση είναι ζοφερή και η πόλη μας δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά είναι στον μέσο όρο που επικρατεί πανελλαδικά. Η μακροχρόνια κρίση έχει οξύνει τα προβλήματα. Τα νοικοκυριά συντηρούνται από τις συντάξεις κάποιου μέλους παρότι κι αυτές έχουν υποστεί περικοπές. Κι αυτό που βλέπουμε είναι ότι δεν υπάρχει μια στρατηγική ανάκαμψης της ιδιωτικής οικονομίας ώστε να ανοίξουν θέσεις εργασίας. Σ’ ένα τέτοιο ανθυγιεινό οικονομικό περιβάλλον δεν μπορούν να γίνουν επενδύσεις», σχολίασε η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσιακίρογλου, τα αποτελέσματα της έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

 mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παπαθανάσης: Έρχεται νέο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Προδημοσίευση της δράσης ύψους 200 εκ. ευρώ Την προδημοσίευση της δράσης «Εξωστρέφεια Μικρ…