Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μαζί με 200 μαθητές γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστονίδας-Ισμαρίδας

Μαζί με 200 μαθητές γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστονίδας-Ισμαρίδας

0

Ενημερωτικές εκδηλώσεις και δημιουργική απασχόληση για μαθητές δημοτικών σχολείων της Ξάνθης και της Καβάλας

Ο Φ.Δ. Δέλτα Νέστου Βιστoνίδας – Ισμαρίδας, σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ξάνθης και Καβάλας, στο πλαίσιο εορτασμού της «Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων», πραγματοποίησε εκδηλώσεις με  θέμα:  «Οι υγρότοποι για ένα βιώσιμο αστικό μέλλον».

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου, καθώς στις 2 Φεβρουαρίου 1971, υπογράφηκε η σύμβαση για τους υγροτόπους στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν.

Η συνθήκη Ραμσάρ αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων (λιμνοθάλασσες, λίμνες, πηγές, δέλτα, έλη, ποταμοί, εκβολές, τεχνητές λίμνες).

Οι υγρότοποι της χώρας μας ολοένα και υποβαθμίζονται, σε τέτοιο βαθμό,  ώστε να χάνεται η μοναδική οικολογική τους αξία. Αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων, παράνομη και αυθαίρετη δόμηση, αλλαγές στο υδρολογικό καθεστώς, εντατικοποίηση της γεωργίας και πολλά άλλα, είναι μόνο κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2018 ήταν αφιερωμένη στους αστικούς υγρότοπους και σε ένα βιώσιμο αστικό μέλλον.

Οι υγρότοποι είναι απαραίτητοι για ένα βιώσιμο αστικό μέλλον γιατί 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα σε αστικές περιοχές και μέχρι το 2050 αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί αναζητώντας θέσεις εργασίας και καλύτερα ευκαιρίες.

Οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Φορέας, εστίασαν στην ιδιαίτερη και τόσο σημαντική σχέση των υγροτόπων με τις αστικές περιοχές, τονίζοντας τα οφέλη που υπάρχουν.  Οι αστικοί υγρότοποι είναι πολύ σημαντικοί και συμβάλλουν στο να είναι οι πόλεις βιώσιμες. Ένας αστικός υγρότοπος, προσφέρει στην διατήρηση της βιοποικιλότητας, στη βελτίωση του κλίματος της πόλης, στην τροφοδότηση της πόλης με νερό, στην προστασία της από πλημμύρες, στην αναβάθμιση του αστικού τοπίου και στην ποιότητα ζωής γενικότερα.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στα δύο Κέντρα πληροφόρησης που έχει στην αρμοδιότητα του ο Φ.Δ.:

  • Στις 26 Ιανουαρίου 2108, στο Κ.Π. Δέλτα Νέστου, με τη συμμετοχή 110 μαθητών από το 13ο 7/θ Δημοτικό σχολείο Καβάλας.
  • Στη 1 Φεβρουαρίου 2018, στο Κ.Π. Λιμνών Βιστονίδας – Ισμαρίδας, όπου συμμετείχαν 29 μαθητές της Γ τάξης από το 2ο Δημοτικό σχολείο Ξάνθης και 13 μαθητές της Β΄ τάξης από το Δημοτικό του Ιδιωτικού σχολείου Άξιον.
  • Στις 2 Φεβρουαρίου 2018, στο Κ.Π. Λιμνών Βιστονίδας – Ισμαρίδας, με τη συμμετοχή 49 μαθητών της Δ΄ τάξης από το 1ο Μειονοτικό Δημοτικό σχολείο Ξάνθης.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με μια ενημερωτική παρουσίαση αναφορικά με τους περιαστικούς υγροτόπους και τα οφέλη τους. Στη συνέχεια ακολούθησαν διαφορετικές δραστηριότητες για το κάθε σχολείο. Κάποιοι μαθητές ζωγράφισαν, άλλοι έπαιξαν κρυπτόλεξο, άλλοι δημιούργησαν διαλόγους σχετικούς με το θέμα και τους παρουσίασαν ως θεατρικό σκετσάκι. Όλα τα παιδιά έπαιξαν κάποιο περιβαλλοντικό παιχνίδι, όπως είναι ο λαβύρινθος, το φιδάκι, η αναγνώριση καρτών με είδη πουλιών και η εύρεση τους στον περιβάλλοντα χώρο. Το πρόγραμμα έκλεισε με επίσκεψη στον υγρότοπο για παρατήρηση πουλιών και μέτρηση pH του νερού της λιμνοθάλασσας του Πόρτο Λάγος.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…