Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές «Ξέφρενο πάρτι», το Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2018

«Ξέφρενο πάρτι», το Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2018

0

Πολύς κόσμος και φέτος. 36 περιστατικά μέθης μόνο την Παρασκευή και 16 διακομιδές στο Νοσοκομείο.  Για πρώτη φορά και Βούλγαροι καρναβαλιστές . Οργανωτική αρτιότητα και καλή ροή η παρέλαση με πολλά καπνογόνα

 

Μικρή μείωση σε τζίρο στα καφέ – μπαρ, λόγω καλού καιρού και εξεταστικής –

 Χωρίς παραβάσεις και πρόστιμα- Έγιναν μόνο συστάσεις από το κλιμάκιο της Π. Ε. Ξάνθης και μία σφράγιση από την Εφορία 

 

 

Με την επίγευση μιας επιτυχημένης διοργάνωσης που επιβραβεύτηκε από χιλιάδες επισκέπτες «έσβησε» η πολύχρωμη εικόνα του φετινού «Καρναβαλιού των Χρωμάτων» μέσα στις στάχτες του Τζάρου στον Κόσυνθο και στην φαντασμαγορική λάμψη των πυροτεχνημάτων που φώτισαν τον Ξανθιώτικο ουρανό το βράδυ της Κυριακής. Απομένουν οι αναμνήσεις αυτών που το έζησαν είτε ως καρναβαλιστές είτε ως θεατές, παρακαταθήκη ενός θεσμού που αδιαμφισβήτητα αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη μας.

Πολύς κόσμος και φέτος στο καρναβάλι μας – Για πρώτη φορά και Βούλγαροι καρναβαλιστές

Επιχειρώντας να αποτιμήσουμε τη …σκόνη που άφησε και όχι στην κυριολεκτική της έννοια που  ήταν…. χίλια σκουπίδια που χρειάστηκαν πολλές εργατοώρες της υπηρεσίας Καθαριότητας για να καθαριστούν  αλλά ως προς το αποτύπωμα στην τοπική οικονομία το πρόσημο είναι πολλαπλά θετικό, δεδομένου ότι σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις ο αριθμός αυτών που επισκέφτηκαν την πόλη μας το Σαββατοκύριακο ήταν διπλάσιος του πληθυσμού, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιου Μωραΐτης ξεπέρασαν τις 250.000 οι επισκέπτες της Κυριακής! Να σημειώσουμε ότι στην είσοδο της πόλης και συγκεκριμένα από στο αεροδρόμιο  υπήρχαν σταθμευμένα την Κυριακή τουλάχιστον 350 τουριστικά λεωφορεία με βουλγάρικες, τούρκικες, ρουμάνικες πινακίδες, ενώ σ’ ότι αφορά το εσωτερικό η εμβέλεια του Ξανθιώτικου καρναβαλιού περιορίζεται από την Λάρισα και πάνω . Συγκεκριμένα υπήρχαν επισκέπτες από Λάρισα , Τρίκαλα, Καρπενήσι, Άρτα κι όλες τις Βορειοελλαδίτικες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και της ΑΜ – Θ. Αξιοσημείωτο είναι πως μας επισκέφτηκαν πολλές οικογένειες με παιδιά και παρέες νεολαίων που είχαν κλείσει στολές και παρέλασαν ενταγμένοι σε συλλόγους ενώ για πρώτη φορά το Ξανθιώτικο καρναβάλι είχε και βούλγαρους καρναβαλιστές, διευρύνοντας τα σύνορά του ως τις Βαλκανικές χώρες.

Μικρή μείωση σε τζίρο στα καφέ – μπαρ λόγω καλού καιρού και εξεταστικής

Μια μικρή μείωση στους τζίρους τους διαπιστώνει το σωματείο των καφέ μπαρ και το ρίχνουν στον ….καλό καιρό. Ειδικότερα όπως μας είπαν επειδή ο καιρός ήταν καλός ο κόσμος καθόταν και διασκέδαζε έξω από τα μαγαζιά. Αυτό έχει και την θετική του πλευρά και όπως μας εξήγησαν «δεν βράχηκαν ,δεν αρρώστησαν και αυτό είναι θετικό για να ξανάρθουν του χρόνου». Άλλος ένας λόγος που ευθύνεται για την μείωση ήταν ότι οι Αποκριές συνέπεσαν με την Εξεταστική των φοιτητών και έτσι δεν υπήρξαν πολλοί φιλοξενούμενοι όπως άλλα χρόνια. Η επίγευση όμως  – όπως εκτιμούν από το σωματείο είναι θετική από οικονομικής άποψης, τα μαγαζιά είχαν τζίρους και δεν σημειώθηκαν έκτροπα όπως άλλες χρονιές.

Ήρθε ζεστό χρήμα» αλλά είναι πρόσκαιρο κι όχι πραγματικό κέρδος

Καλούς τζίρους έκαναν και στην εστίαση με τις ταβέρνες τα εστιατόρια και τα σουβλατζίδικα ακόμη και τα πιο απόμερα να γεμίζουν. Καλοφαγάδες οι Βούλγαροι και οι τούρκοι επισκέπτες μας απόλαυσαν το φαγητό στις ταβέρνες και στα ουζερί μας ενώ πιο …λιτοδίαιτοι (και άφραγκοι μάλλον) οι νέοι προτιμούσαν τα σάντουιτς και το street food. Όπως αναλύουν παράγοντες της αγοράς τα καταστήματα δούλεψαν αυτό το τριήμερο, έκαναν τζίρους αλλά αυτή η ρευστότητα είναι πρόσκαιρη και εξανεμίζεται από το ΦΠΑ και τους φόρους χωρίς να μετουσιωθεί σε πραγματικό κέρδος.

Χωρίς παραβάσεις και πρόστιμα- Έγιναν μόνο συστάσεις και μία σφράγιση από την Εφορία

Συνειδητοποιημένοι και «συμμορφωμένοι» αποδεικνύονται οι Ξανθιώτες καταστηματάρχες αφού – όπως μας ενημερώνουν από την Π. Ε. Ξάνθης, το μικτό κλιμάκιο από τις Διευθύνσεις Υγείας, Εμπορίου και Κτηνιατρικής, διενήργησε 20 ελέγχους  σε 11 εστιατόρια και 9 καντίνες και δεν βρήκε παραβάσεις που επισύρουν πρόστιμα παρά μόνο συστάσεις. που καταγράφηκαν στα βιβλία ελέγχων των καταστημάτων. Δεν διαπιστώθηκαν φαινόμενα αισχροκέρδειας αλλά ούτε και κακής ποιότητας φαγητού.  Ελέγχους διενήργησαν και κλιμάκια της Εφορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες σφράγισαν ένα κατάστημα για παραβάσεις στις αποδείξεις.

36 περιστατικά μέθης μόνο την Παρασκευή – 16 διακομιδές στο Νοσοκομείο

Κι αν σε θέματα παραβάσεων οικονομικού περιεχομένου παρατηρήθηκε ηπιότητα σε θέματα διασκέδασης παρατηρήθηκαν πολλά …μεθυσμένα περιστατικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο την Παρασκευή ο Ερυθρός Σταυρός προσέφερε πρώτες βοήθειες σε 36 άτομα με μέθη εκ των οποίων τα 16 διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Περισσότερα ήταν τα περιστατικά το Σάββατο ενώ λιγότερα την Κυριακή.  Ο Ερυθρός Σταυρός είχε δύο υγειονομικούς σταθμούς και 60 άτομα που περιπολούσαν στην πόλης ενώ 3 γιατρούς διέθεσε το νοσοκομείο Ξάνθης και έτσι αντιμετωπίστηκαν όλα τα περιστατικά χωρίς προβλήματα.

Οργανωτική αρτιότητα και καλή ροή η παρέλαση με πολλά καπνογόνα

Σ’ ότι αφορά τα οργανωτικά, της παρέλασης. Χαρακτηρίστηκε από οργανωτική αρτιότητα, ήταν πολύ καλή η ροή της, δεν κούρασε καθώς τα πληρώματα δεν καθόταν πολύ ώρα στην κεντρική πλατεία. Αυτό που ίσως ενόχλησε κάποιους θεατές ήταν τα πολλά καπνογόνα ωστόσο δεν αμαύρωσαν την εικόνα του καρναβαλιού, αντίθετα της προσέδωσαν χρώμα. Οι παρουσιαστές Δημήτρης Ουγγαρέζος και Μαρία Παπαδοπούλου έλαβαν καλές κριτικές. Να σημειώσαμε ότι η ΕΤ3 μετέδωσε ζωντανά επί μία ώρα την παρέλαση ενώ τα περιφερειακά κανάλια όλη την διάρκειά της.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthpoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…