Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δεν έκλεισε τους Παιδικούς σταθμούς της Ξάνθης η απεργία

Δεν έκλεισε τους Παιδικούς σταθμούς της Ξάνθης η απεργία

0
paidikos stathmos

20% το ποσοστό της. Προβληματισμός στην δημοτική αρχή αν θα πρέπει ο δήμος να προχωρήσει στην αγορά του παιδικού σταθμού της Σάρδεων!

 

«Κεραυνοί» σε δήμαρχο από τον ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης: ««Η αγωγή, η φροντίδα και η εκπαίδευση των παιδιών δεν προσφέρονται για μικροπολιτική!»

 

 Ανοιχτοί ήταν σήμερα οι παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Ξάνθης παρά το γεγονός ότι κορυφώθηκαν οι αντιδράσεις σ΄ άλλους δήμους για την ψήφιση του νομοσχεδίου που καθιερώνει την προσχολική υποχρεωτική ένταξη στα νηπιαγωγεία από την ηλικία των τεσσάρων ετών. Να σημειώσουμε πως χθες ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου πραγματοποιήθηκε πορεία από την πλατεία Καραΐσκάκη προς τη Βουλή βρεφονηπιαγωγών δημοτικών παιδικών σταθμών.

 

Ανοιχτοί οι Παιδικοί του δήμου Ξάνθης – 20% το ποσοστό της απεργίας

Όπως μας ενημέρωσε η Διευθύντρια Προσχολικής Αγωγής των Παιδικών του Δήμου Ξάνθης κα Βασιλική Χρηστίδου το 20% του προσωπικού απεργούσε αλλά οι παιδικοί σταθμοί ήταν ανοιχτοί σ’ όλο τους το ωράριο. Το πρόβλημα των βρεφονηπιαγωγών αλλά και των εργαζομένων στους Παιδικούς επικεντρώνεται στο γεγονός ότι ουσιαστικά αν τεθεί σε εφαρμογή το νομοσχέδιο μειώνεται κατά 40 – 45% το δυναμικό των σταθμών καθώς αυτό είναι το ποσοστό των προνηπίων Αυτό μεταφράζεται σε απολύσεις προσωπικού αλλά και σε μείωση των παιδικών σταθμών του δήμου. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες μας υπάρχει έντονος προβληματισμός στην δημοτική αρχή της Ξάνθης και στο Νομικό πρόσωπο αν θα πρέπει ο δήμος να προχωρήσει στην αγορά του παιδικού σταθμού της Σάρδεων και την κατασκευή νέου καθόσον άλλαξαν τα δεδομένα. Το προβληματισμό της εξέφρασε και η κα Χρηστίδου για το αν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και το προσωπικό για να ενταχθούν τα προνήπια στα νηπιαγωγεία όπως επίσης και αν δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα με τα ωράρια στους γονείς ενώ σημείωσε πως θα χαθούν θέσεις εργασίας από τους υπάρχοντες παιδικούς. Να σημειώσουμε ότι επικρατεί μια ασάφεια με το νομοσχέδιο. Το υπουργείο Παιδείας εξετάζει το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί πιλοτικά και να δοθεί ένα στάδιο προσαρμογής μέχρι την τελική εφαρμογή του.

ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης: «Η αγωγή, η φροντίδα και η εκπαίδευση των παιδιών δεν προσφέρονται για μικροπολιτική!»

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης. Μεταξύ άλλων αναφέρει : «Οι κινητοποιήσεις, οι συλλογές υπογραφών και οι απεργίες στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς που δρομολογούν ΚΕΔΕ και ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι τουλάχιστον υποκριτικές, καθώς δεν κινούνται με γνώμονα την προστασία της μέσης οικογένειας, που αγωνιά κάθε χρόνο για την εύρεση μιας θέσης στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς ώστε να γλιτώσει το χαράτσι του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι γεννήσεις παιδιών από 1-4 ετών ανέρχονται στις 276.894 χιλιάδες, ενώ οι θέσεις στους παιδικούς/βρεφικούς σταθμούς είναι 88.396 χιλιάδες (79.229 στους παιδικούς και 9.167 στους βρεφικούς). Μένουν, δηλαδή, εκτός δομών αγωγής και φροντίδας 188.498 παιδιά ηλικίας 1-4 ετών.

Πόσο πιο «εκκωφαντικά» πρέπει να είναι τα στοιχεία για να γίνει αντιληπτό ότι όχι μόνο δεν συρρικνώνονται οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί και δεν κινδυνεύουν θέσεις εργασίας, αλλά αντιθέτως, προκύπτει ανάγκη για ίδρυση επιπλέον δομών προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των παιδιών; Η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας την ανάγκη εξυπηρέτησης των παιδιών νομοθέτησε τη δυνατότητα κάθε δήμος να επιχορηγείται με ποσό μέχρι 50.000 ευρώ για ένα τμήμα 14 βρεφών ή 25 νηπίων ή 20 βρεφών και νηπίων και μέχρι 75.000 ευρώ για τη δημιουργία δυο τμημάτων από τις παραπάνω κατηγορίες, εντός του 2018.

Στον δρόμο της σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική που επιλέγει η ΚΕΔΕ του κ. Πατούλη, συντάσσεται και ο Δήμος Ξάνθης, ταυτιζόμενος με τη γνωστή θέση της ΚΕΔΕ για τη διατήρηση της προσχολικής αγωγής στους δήμους και την υπεράσπιση του καθεστώτος των voucher, των κουπονιών και των τροφείων.

Άραγε ο Δήμαρχος Ξάνθης έχει απολέσει την ιδιότητα του δασκάλου; Όταν στρατευόταν με τη ΔΑΚΕ εκπαιδευτικών είχε διαφορετική θέση σε σχέση με το πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή;

Με προσχηματικές δικαιολογίες για δήθεν απώλεια θέσεων εργασίας στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, η ΚΕΔΕ και οι σύμμαχοί της επιχειρούν να υπερασπιστούν τα αντιδραστικά και αναχρονιστικά κεκτημένα με τα οποία στο παρελθόν ωφελήθηκε το πελατειακό κράτος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα ιδιωτικά συμφέροντα που γεννήθηκαν μέσα από τις καθημερινές ανάγκες των εργαζόμενων.

Η πιλοτική ένταξη των προνήπιων (4 έως 5 ετών) στα δημόσια Νηπιαγωγεία 200 δήμων εντός του 2018, με προοπτική της πλήρους πληθυσμιακής κάλυψης σε βάθος τριετίας που θεσμοθετεί το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας, που έρχεται να ικανοποιήσει ένα χρόνιο αίτημα της παιδαγωγικής κοινότητας, συναντά την σθεναρή αντίσταση των πολιτικών εκφραστών του νεοφιλελευθερισμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που επιμένει στη συντήρηση ενός καθεστώτος φύλαξης παιδιών χωρίς ενιαίο πρόγραμμα σπουδών και χωρίς κεντρικά σχεδιασμένους παιδαγωγικούς στόχους.

Για τη Νέα Δημοκρατία και τους εκφραστές της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητούμενα εξακολουθούν να παραμένουν, ο μόνιμος εγκλωβισμός ενός μεγάλου αριθμού συμβασιούχων στο άρμα των εκάστοτε δημάρχων και η διαφύλαξη της κερδοφορίας των ιδιωτικών δομών της προσχολικής αγωγής, που είναι και οι μόνες που κινδυνεύουν από το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Δήμο μας ο αριθμός των ιδιωτικών παιδικών σταθμών που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής είναι ο ίδιος με τον αριθμό των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών. Η αγωγή, η φροντίδα και η εκπαίδευση των παιδιών δεν προσφέρονται για μικροπολιτική!».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Φάμελλος

Έκοψε οριακά το νήμα του 50%   Με επτά μονάδες να προηγείται από τον Παύλο Πολάκη σύμ…