Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ο χειμώνας άργησε αλλά δεν μας …λησμόνησε

Ο χειμώνας άργησε αλλά δεν μας …λησμόνησε

0

Η «Λητώ» ντύνει στα λευκά όλο τον νομό μας. Κλειστά σήμερα τα σχολεία στους δήμους Ξάνθης και Μύκης

 

Μόνο με αλυσίδες η κυκλοφορία σ’ όλο το ορεινό δίκτυο – Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία – Έκτακτη σύσκεψη την Κυριακή στο δημαρχείο για την κακοκαιρία

 

 

Δυο μόνο μέρες πριν μας αποχαιρετήσει ο Φλεβάρης και έριξε το πρώτο χιόνι του χειμώνα του 2018 στην Ξάνθη. Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου και από τις πρώτες πρωινές ώρες ξεκίνησε η χιονόπτωση συνοδευόμενη με ισχυρούς ανέμους ενώ δεν σταμάτησε ούτε λεπτό καθ’ όλη της διάρκεια της ημέρας με αυξομειώσεις στην έντασή της παρότι η ένταση των ανέμων μειώθηκε. Η επέλαση της «Λητούς», όπως ονομάστηκε η κακοκαιρία που πλήττει την Βόρεια Ελλάδα, έντυσε την πόλη μας στα λευκά αλλά και όλο το νομό μας από τα ορεινά έως τα παραλιακά καταδεικνύοντας πως ο χειμώνας στο νομό μας μπορεί να άργησε αλλά δεν τον λησμόνησε…

 

Μόνο με αλυσίδες η κυκλοφορία σ’ όλο το ορεινό δίκτυο

Από νωρίς το πρωί έπιασαν δουλειά οι δύο αλατιέρες του δήμου Μύκης, ρίχνοντας τόνους αλάτι – όπως μας πληροφόρησε ο δήμαρχος Μύκη Τζεμήλ Καπζά, προκειμένου να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο μεταξύ των οικισμών. Ένα έργο δύσκολο καθώς η χιονόπτωση είναι συνεχής και χρειάζεται να είναι συνεχής και η ρήψη αλατιού. Έτσι οι δρόμοι παρέμειναν μεν ανοιχτοί αλλά ήταν απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες. Ο δήμαρχος κ. Καπζά συνέστησε στους δημότες του να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις και αν είναι ανάγκη να μετακινηθούν πρέπει οπωσδήποτε να είναι εφοδιασμένοι με αλυσίδες και να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί.

Που χρειάζονται αλυσίδες

Ειδικότερα σύμφωνα με ανακοίνωση από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση η κυκλοφορία γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στο νομό μας στις οδούς:•Ε.Ο. Ξάνθης – Αγίου Κωνσταντίνου, από το 8ο χλμ έως το Συνοριακός Σημείο Διέλευσης Αγίου Κωνσταντίνου

  • π.Ε.Ο. Ξάνθης – Δράμας, από το 8ο έως το 33ο χλμ.
  • Επαρχιακό δίκτυο Δήμου Μύκης.
  • Δημοτική οδό Σταυρούπολης – Δασικού χωριού
  • Δημοτικές οδούς του Δημοτικού διαμερίσματος Σταυρούπολης

Με απόφαση του δημάρχου Ξάνθης κλειστά είναι και τα σχολεία στην Σταυρούπολη, ωστόσο οι αλατιέρες του δήμου Ξάνθης έριχναν αλάτι καθ’ όλη την διάρκεια της μέρα κρατώντας ανοιχτό το δίκτυο μόνο όμως με αντιολισθητικές αλυσίδες. Το ύψος του χιονιού – σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Κυριάκο Παπαδόπουλο ήταν περίπου 10 πόντους στην Σταυρούπολη αλλά στο Δασικό χωριό ξεπέρασε τους 30 πόντους. Τα 2 εκχιονιστικά της αντιπεριφέρειας έριχναν αλάτι σ’ όλη την εθνικό οδό προς τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα όπου επίσης η κυκλοφορία γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία

Να σημειώσουμε πως σε επιφυλακή είναι όλοι οι φορείς που απαρτίζουν το συντονιστικό όργανο της Πολιτικής προστασίας και όπως μας πληροφόρησε ο προϊστάμενος του Γραφείου Π.Π. Ξάνθης κ. Γιώργος Καφούτης υπάρχει συνέχεια επικοινωνία της ομάδας του viber, ανταλλάσσοντας πληροφορίες και έχουν επισημανθεί τα επικίνδυνα σημεία όπως για παράδειγμα στην γέφυρα των Κιμμερίων και έτσι δόθηκε εντολή να μεταβεί εκεί αλατιέρα και να ρίξει αλάτι στα πλαϊνά της γέφυρας που έχει πιάσει πολύ χιόνι.

Έκτακτη σύσκεψη την Κυριακή στο δημαρχείο για την κακοκαιρία

Στο μεταξύ την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Δημαρχείο Ξάνθης, έπειτα από έκτακτο δελτίο που εκδόθηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για επιδείνωση του καιρού με ακραία καιρικά φαινόμενα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας κ. Παναγιώτης Ταρενίδης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος, κ. Θωμάς Ηλιάδης, κ. Ιορδάνης Χατζηεφραιμίδης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Γιώργος Γκοδοσίδης και πλήθος υπηρεσιακών παραγόντων.

Αντικείμενο συζήτησης ήταν ο συντονισμός για την άμεση και έγκαιρη αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων. Διαπιστώθηκε ότι ο μηχανισμός του Δήμου βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, καθώς επίσης και η επάρκεια αλατιού και η διαθεσιμότητα των νέων μέσων και μηχανημάτων αλατοδιανομής. Επίσης, καθορίστηκαν οι βάρδιες του προσωπικού και σχεδιάστηκε ο τρόπος αντιμετώπισης των ζητημάτων που ενδέχεται να προκύψουν από την επικείμενη κακοκαιρία.

Κλειστά τα σχολεία σήμερα

Με απόφαση του δήμου Ξάνθης, «δεδομένων των ακραίων καιρικών φαινομένων που τείνουν να ενταθούν και του παγετού, όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Ξάνθης θα παραμείνουν κλειστές την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018 για την ασφάλεια και προστασία των μαθητών». Ανακοίνωση για την αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης εξέδωσε και ο δήμος Μύκης.

Το’ στρωσε και στα πεδινά

Σε λευκό κλοιό και οι πεδινοί και παραλιακοί δήμοι ωστόσο τα φαινόμενα είναι πιο ήπια και δεν χρειάστηκε να κλείσουν τα σχολεία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μισθοδοσία μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών: Πότε θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους

Η μισθοδοσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών πραγματοποιείται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (…