Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Τουριστικό υλικό διαθέτει πλέον ο δήμος Ξάνθης

Τουριστικό υλικό διαθέτει πλέον ο δήμος Ξάνθης

0

Παρουσίαση και παραλαβή στην Επιτροπή Τουρισμού. Περιλαμβάνεται ειδικό τουριστικό βίντεο που απευθύνεται σε παιδιά

 Τα προβλήματα στις υποδομές της ορεινής περιοχής παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΟΣ και επαγγελματίες της περιοχής

 Την Πέμπτη συνεδρίασε η Επιτροπή Τουρισμού του δήμου Ξάνθης, με κύριο θέμα την παρουσίαση και παραλαβή του τουριστικού υλικού που προετοίμασε ο ανάδοχος για το δήμο. Το υλικό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, φυλλάδια, καθώς και βίντεο, ένα εκ των οποίων, απευθύνεται σε παιδιά, στη λογική της ενίσχυσης του μαθητικού τουρισμού. «Μπορεί οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να αποφασίζουν για τον προορισμό, ωστόσο η ταυτόχρονη παρουσίαση της Ξάνθης και στους μαθητές μπορεί να ενισχύσει το ενδιαφέρον για επίσκεψη», ανέφερε η αντιδήμαρχος Τουρισμού Αλεξία Γκιρτζίκη, που αν και δεν είναι μέλος της επιτροπής, ως καθ’ ύλην αρμόδια παραβρέθηκε στη συνεδρίαση.

 Αναγκαία η σήμανση στους ορεινούς δρόμους

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του ΕΟΣ Ξάνθης Γιάννης Χαραλαμπίδης, καθώς και δύο επαγγελματίες της περιοχής ο Θανάσης Καραγιάννης που διαχειρίζεται το Δασικό Χωριό και ο Σταμάτης Μπαμπάτσος. Ο κ. Χαραλαμπίδης, παρουσιάζοντας μία «χαρτογράφηση» της ορεινής περιοχής από την Ξάνθη ως το Λειβαδίτη παρουσίασε τα κυριότερα προβλήματα στις υποδομές που αποθαρρύνουν τουρίστες και επισκέπτες.

Ειδική αναφορά έγινε στους αποχιονισμούς που ορισμένες φορές γίνονται με καθυστέρηση, ενώ κατατέθηκε και η πρόταση εγκατάστασης αποθήκης αλατιού στο ορεινό τμήμα, ώστε να γίνει καλύτερη πρόληψη και διαχείριση.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κατάσταση του δρόμου από την εθνική οδό και πάνω, τόσο από το Καρυόφυτο, όσο και από το Λυκοδρόμιο ως τον Λειβαδίτη, όπου δεν υπάρχει σήμανση, απουσιάζει η διαγράμμιση και τα δέντρα φυτρώνουν ακόμη και μέσα στο δρόμο, πράγμα για το οποίο παραπονιούνται κυρίως τα λεωφορεία. Τους δε χειμερινούς μήνες που η ομίχλη είναι πολύ συχνό φαινόμενο, η διέλευση είναι κουραστική και εξαιρετικά επικίνδυνη, ελλείψει των απαραίτητων προβλέψεων. Στο δε χωριό του Λειβαδίτη, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική, αφού αποπνέει ατμόσφαιρα παραίτησης και εγκατάλειψης, ακόμη και στην πλατεία, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι επισκέπτες.

Μεταξύ άλλων, τέθηκε και το ζήτημα του συνοικισμού των Σαρακατσάνων στο δρόμο προς το φυλάκιο της Χαϊντούς, όπου δίπλα στις παραδοσιακές καλύβες έχουν τοποθετηθεί λαμαρινοκατασκευές, μετατρέποντας ένα σημείο με ιδιαίτερο λαογραφικό χαρακτήρα σε… τενεκεδούπολη.

Βέβαια, δεν έλλειψε από τη συζήτηση και το ζήτημα της καθαριότητας, ειδικά σε ορισμένα σημεία που είναι εύκολα προσβάσιμα, όπως το σημείο αναψυχής στο 4,5 χλμ που πλέον απολαμβάνουν μόνο τα… σκουπίδια και αγέλες από αδέσποτα σκυλιά.

 Απαιτείται παρέμβαση από τους εκπροσώπους της Ξάνθης στο ΦΔΟΡ

Την προσοχή των μελών της Επιτροπής συγκέντρωσε η παρατήρηση ότι ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, που εδρεύει στο νομό Δράμας, παρότι τα 2/3 του Παρθένου Δάσους βρίσκονται στα όρια του νομού Δράμας, προωθεί όλες τις ενέργειες και πρωτοβουλίες του προς όφελος του γειτονικού νομού, αποκλείοντας την Ξάνθη από προοπτικές παρεμβάσεων και αξιοποίησης εργαλείων και ενεργειών.

Ωστόσο, όπως τονίστηκε, στο ΔΣ του Φορέα υπάρχουν και τρεις εκπρόσωποι από το νομό Ξάνθης (δύο από το δήμο και ένας από την ΠΕ), οι οποίοι θα πρέπει να ενεργοποιηθούν και να επικοινωνήσουν τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που μπορούν να αξιοποιηθούν και από την πλευρά της Ξάνθης.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η βελτίωση της πρόσβασης στον καταρράκτη του Λειβαδίτη από την πλευρά της Δράμας, όταν από την Ξάνθη, ο χωματόδρομος που οδηγεί στην αρχή του μονοπατιού είναι σχεδόν απροσπέλαστος από τα οχήματα, με όλα τα ανώμαλα σημεία και τις νεροφαγιές που έχει.

 Χρειάζονται αποφασιστικές και υπεύθυνες πρωτοβουλίες

Ο Ιπποκράτης Καμαρίδης, στο πλαίσιο της συζήτησης σχολίασε ότι τα μέλη της επιτροπής και οι εμπλεκόμενοι εν γένει οφείλουν να λάβουν αποφασιστικές πρωτοβουλίες, χωρίς κομματικά στεγανά και να επωμιστεί ο καθένας την ευθύνη του. Τόνισε δε, ότι θα πρέπει να δείξουν το δρόμο οι ειδήμονες και να υποστηρίξουν οι αιρετοί διασφαλίζοντας ότι όσα προγραμματίζονται υλοποιούνται. Πρότεινε δε, να δημιουργηθεί γραφείο τουριστικής υποδοχής στην ορεινή περιοχή για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Σε προστριβή που είχε με την Αλεξία Γκιρτζίκη, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Κώστα Αντωνιάδη την επόμενη μέρα στην Ξάνθη και την ανάγκη ξενάγησης και καθοδήγησής του στην περιοχή, ο κ. Καμαρίδης αναρωτήθηκε «δε θα έπρεπε να υπάρχει συνέχεια σε αυτή την αρμοδιότητα και αυτός που έρχεται να συνεχίζει το έργο αυτού τον οποίο διαδέχεται;».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …