Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Τα Φώτα στην Ξάνθη με ήλιο και πολύ κόσμο

Τα Φώτα στην Ξάνθη με ήλιο και πολύ κόσμο

0

Σε μια ηλιόλουστη μέρα πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός των Υδάτων στην Ξάνθη, τη θάλασσα και τα χωριά του νομού

Ο  ήλιος να γίνει φως στις καρδιές μας, ευχήθηκε ο Μητροπολίτης. Πολλοί νέοι βούτηξαν στο Πόρτο Λάγος για τον Σταυρό. Τον έπιασε τελικά ο νεαρός Γιώργος από την Πρέβεζα που υπηρετεί στην Ξάνθη. Έλαβε τιμητική από τον Στρατηγό!

Σε μια ηλιόλουστη μέρα, που επέτρεψε στους ξανθιώτες να γιορτάσουν την Ημέρα των Θεοφανείων, τελέστηκε στην πόλη και τα χωριά του νομού ο Αγιασμός των Υδάτων.

Ο καλός καιρός και η αυξημένη θερμοκρασία που έφτασε τους 13 βαθμούς παρακίνησε τους ξανθιώτες, να μετακινηθούν στην ύπαιθρο και το βουνό, συγκεντρώνοντας αρκετό κόσμο στα σημεία όπου τελέστηκε το έθιμο.

Θεοφάνεια στον Κόσυνθο

Ο Αγιασμός των Υδάτων στον Κόσυνθο

 

 

 

 

 

Πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε στη γέφυρα του Κόσυνθου για τον εορτασμό των Θεοφανείων. Ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων έφτασε μετά τη δοξολογία με πομπή από την Μητρόπολη και την μπάντα του Στρατού.

Για τον σταυρό βούτηξαν αρκετοί ξανθιώτες και τελικά τον έπιασε ο νεαρός Ηλίας, που δέχθηκε τις ευχές όλων και το δώρο του Μητροπολίτη, που ήταν ένας ασημένιος σταυρός.

Τις ευχές του για την Ημέρα των Θεοφανείων έδωσε σε όλους ο Μητροπολίτης, που μίλησε για μια ημέρα καθαγιασμού και φώτισης για όλους. Μάλιστα, με αφορμή τον καλό καιρό ευχήθηκε «ο ήλιος να γίνει φως στις καρδιές μας».

Ο Αγιασμός των Υδάτων στο Πόρτο Λάγος

Φώτα με ήλιο και… ανοιξιάτικο καιρό στο Πόρτο Λάγος

 

Με αξιοσημείωτη πολυκοσμία πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός των Υδάτων στο λιμάνι του Πόρτο Λάγος. Ο κόσμος συγκεντρώθηκε γύρω από την προβλήτα του λιμανιού, ενώ κάποιοι μπήκαν και σε βάρκες προκειμένου να παρακολουθήσουν τη ρίψη του Σταυρού.

Αρκετοί νέοι βούτηξαν στη θάλασσα και τελικά τον Σταυρό έπιασε ο νεαρός Γιώργος από την Πρέβεζα, ο οποίος υπηρετεί στην Ξάνθη. Ο ίδιος βουτάει κάθε χρόνο από 15 χρονών στην περιοχή του και θέλησε να ακολουθήσει το έθιμο και στην Ξάνθη, όπου βρέθηκε για τη στρατιωτική του θητεία. Ο Γιώργος δέχθηκε τις ευχές του Μητροπολίτη και το δώρο της Μητρόπολης, αλλά και 10ήμερη τιμητική άδεια από τον Διοικητή του Δ’ ΣΣ Γιώργο Καμπά, που ήταν παρών και ένιωσε και ο ίδιος υπερηφάνεια για την συμμετοχή και την προθυμία του νεαρού στρατιώτη.

Με την ολοκλήρωση της τελετής πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη μικρή δεξίωση με μέριμνα του Λιμενικού Ταμείου, όπου παρακάθησαν οι τοπικές στρατιωτικές και πολιτικές αρχές.

Ρίψη του Σταυρού και στα Άβδηρα

Αρκετοί νέοι βούτηξαν φέτος στα Άβδηρα

Ρίψη του Σταυρού πραγματοποιήθηκε και στο λιμάνι των Αβδήρων, όπου η συμμετοχή ήταν αυξημένη τόσο του κόσμου, όσο και των νεαρών που βούτηξαν για να πιάσουν τον Σταυρό.

Τον Σταυρό έπιασε τελικά ο ξανθιώτης Σταύρος Μαλτούδογλου, που βούτηξε για πρώτη φορά για να τιμήσει τα Θεοφάνεια.

Το έθιμο των Φώτων και στην ορεινή περιοχή

Θεοφάνεια στο Νέστο για τους κατοίκους της Σταυρούπολης

Η εορτή των Θεοφανείων Του Κυρίου τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό Ευαγγελίστριας στη Σταυρούπολη. Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός των υδάτων στο Νέστο ποταμό, στο καθιερωμένο σημείο, με τη Ρίψη του Τιμίου Σταυρού, όπου όπως κάθε χρόνο, γενναίοι κολυμβητές, αψηφώντας το κρύο, βούτηξαν στα παγωμένα νερά του ποταμού. Κατά την επιστροφή, βέβαια προσφέρθηκε σε όλους παραδοσιακό τσίπουρο.

Την ημέρα τίμησαν με έθιμα και γλέντι και σε άλλους οικισμούς του νομού, όπως ο Δαφνώνας, τα Πηγάδια , τα Μάγγανα, το Σέλινο και η Ν. Αμισσός.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εξαφανίστηκε 34χρονος στην Καβάλα

Καβάλα: Άφησε τα δίδυμα κοριτσάκια του στο σχολείο και έφυγε- Κτηνοτρόφος είπε ότι είδε το…