Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου των Ν. Καλύβα και Ν. Μαραντζίδη
Το βιβλιοπωλείο Σπανίδης και οι εκδόσεις Μεταίχμιο διοργανώνουν εκδήλωση-συζήτηση για την παρουσίαση του βιβλίου «Εμφύλια Πάθη, 23+2 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο», των Στάθη Ν. Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου στις 7 μμ, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πάντειου Πανεπιστημίου, ο Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, ο Νικόλαος Ιωσηφίδης, οδοντίατρος και ο Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Χάρης Διαφωνίδης.
Τα «Εμφύλια Πάθη» προσεγγίζουν τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο μέσα από 23+2 κρίσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις, ξεκινώντας από το τι είναι εμφύλιος πόλεμος και καταλήγοντας στον ρόλο της ιδεολογίας σε αυτόν. Με συνοπτικό τρόπο και άμεση γραφή, ο Στάθης Καλύβας και ο Νίκος Μαραντζίδης επιχειρούν μια συνολική ερμηνεία ενός σύνθετου και πολύμορφου γεγονότος που δίχασε έναν λαό και κατέστρεψε μια χώρα, τραυματίζοντας τη συλλογική τους μνήμη και ταυτότητα. Ο εμφύλιος πόλεμος παρέμεινε για πολλά χρόνια πηγή εντάσεων, διχόνοιας και παθών. Σήμερα όμως έχουμε πια τη δυνατότητα να τον ξανασκεφτούμε με ψύχραιμο και τεκμηριωμένο τρόπο, όχι απαραίτητα για να εντοπίσουμε ποιος είχε δίκιο και ποιος άδικο, και σίγουρα όχι για να αναπαραγάγουμε τη διχόνοια που μοίρασε απλόχερα, όσο για να ανακαλύψουμε τις ποικιλόμορφες πτυχές και διαστάσεις του έτσι όπως αναδύονται μέσα από δεκάδες πρόσφατες έρευνες. Το βιβλίο αποτελεί μια συμβολή στη συλλογική μας αυτογνωσία, στοχεύοντας να αντικαταστήσει τα εμφύλια πάθη με την εμβάθυνση, τη γνώση και τελικά την ωριμότητα.
«Η παρούσα εμπλουτισμένη έκδοση είναι καρπός της ανταπόκρισης που βρήκε το βιβλίο. Ενσωματώσαμε σε αυτό δύο επιπλέον ερωτήματα από τα πολλά που προέκυψαν στη διάρκεια των παρουσιάσεων-συζητήσεων στις οποίες είχαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε σ’ ολόκληρη τη χώρα. Συγκεκριμένα: Πώς θυμάται το ΚΚΕ τον εμφύλιο και Ποιος ήταν ο ρόλος της ιδεολογίας στον εμφύλιο πόλεμο», αναφέρουν οι συγγραφείς.