Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Υπομονή μέχρι  τον Φλεβάρη για το Leader

Υπομονή μέχρι  τον Φλεβάρη για το Leader

0
leader2014-20

Σύμφωνα με νέα ενημέρωση από το ΥΠΑΑΤ του προέδρου της Διαχειριστικής Επιτροπής του Leader Ξάνθης – Ροδόπης, δημάρχου Μαρωνείας –Σαππών, Ι.  Σταυρίδη

 

Αξιοσημείωτο ενδιαφέρον από ιδιώτες σε Ξάνθη και Ροδόπη. Έχουν υποβληθεί  600 επενδυτικά σχέδια. Προτάσεις Leader του δήμου Αβδήρων

 

Αναμένουν στο …ακουστικό τους στην Αναπτυξιακή Ροδόπης και σ’ όλες τις Αναπτυξιακές, προσμένοντας να δεηθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να βγάλει στον «αέρα» την προκήρυξη του Leader που ως γνωστόν την περιμένουν δημόσιοι φορείς και ιδιώτες από πρόπερσι! Να υπενθυμίσουμε πως το τελευταίο ρεπορτάζ του  «Ε» για το θέμα έχει ημερομηνία 20 Σεπτεμβρίου και τότε ο πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Leader Ξάνθης – Ροδόπης, δήμαρχος Μαρωνείας –Σαππών Γιάννης Σταυρίδης είχε τη διαβεβαίωση από το Υπουργό ότι το πρόγραμμα επρόκειτο να προκηρυχτεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2017!

 

Από αναβολή σε αναβολή και περνά ο καιρός…

Το νέο χρονοδιάγραμμα που θέτει ο κ. Σταυρίδης,  μιλώντας στο «Ε»  και σύμφωνα με νέα ενημέρωσή του από το ΥΠΑΑΤ είναι για τις 15 Φεβρουαρίου! Επισημαίνει δε: « Όλα εξαρτώνται από το υπουργείο. Μας έχει στείλει τη σχετική φόρμα και τώρα περιμένουμε να βγάλει την Προκήρυξη για να ξεκινήσει να τρέχει το πρόγραμμα. Εμείς είμαστε έτοιμοι ….Είναι θέμα χρόνου. Σύμφωνα με ενημέρωσή μας μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα βγει η Προκήρυξη».

600 επενδυτικά σχέδια από ιδιώτες

Όπως αναφέρει ο κ. Σταυρίδης αξιοσημείωτο είναι το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από τον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής 600 τεχνικά δελτία για επενδυτικά σχέδια από ιδιώτες των νομών Ξάνθης και Κομοτηνής που περιμένουν το πράσινο φως» του Leader. Στην άλλη πλευρά το ίδιο περιμένουν και οι δημόσιοι φορείς καθώς το πρόγραμμα χρηματοδοτεί ανακαινίσεις κτηρίων, αναπλάσεις, ασφαλτοστρώσεις, παιδικές χαρές κ. λ. π. Όπως διευκρίνισε ο κ. Σταυρίδης το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με τέτοιοι τρόπο είστε να ενισχυθούν με υποδομές  κυρίως οι μικροί περιφερειακοί και αγροτικοί δήμοι.  Να σημειώσουμε πως το ποσό που εγκρίθηκε είναι 9.450.000 ευρώ ενώ οι προτάσεις της ΑΝΡΟ ήταν για 16 εκ. ευρώ. Απ’ αυτά το 1.900.000 ευρώ είναι το Leader Αλιείας. Κατά συνέπεια απομένουν 7.450.000 ευρώ για τους δύο νομούς Ξάνθης – Ροδόπης εκτός των πόλεων Ξάνθης – Κομοτηνής και από τα οποία η μερίδα του λέοντος 60% θα διοχετευτεί για ιδιωτικές επενδύσεις και το 40% για τους δημόσιους φορείς.

Προτάσεις Leader του δήμου Αβδήρων

Ένας τέτοιος είναι ο δήμος Αβδήρων και μιλώντας με τον δήμαρχο κ. Γιωργο Τσιτιρίδη μας ανέφερε πως έχουν ήδη καταθέσει πρόταση για 2 έργα. Την ασφαλτόστρωση της οδού που συνδέει τον οικισμό των Αβδήρων με το Κέντρο Υγείας και την αναπαλαίωση ενός κτηρίου στην Γενισέα. Πρόσθεσε δε πως υπάρχουν σκέψεις για  εκσυγχρονισμό των υποδομών στα Λουτρά Ποταμιάς ,  ένα έργο επιλέξιμο από το πρόγραμμα άλλα το κώλυμα είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς καθώς ο δήμος έχει ζητήσει και αναμένει χρόνια τώρα την παραχώρησή του από τον ΕΤΑΔ, ένα ζήτημα που έχει «κολλήσει» παρά τις διαβεβαιώσεις προς τον δήμαρχο ότι θα παραχωρηθούν έναντι μισθώματος για 30 χρόνια . Μάλιστα πρόσφατα κατέθεσε επερώτηση στον αρμόδιο υπουργό και η βουλευτής της ΝΔ κα Ντόρα Μπακογιάννη που επισκέφτηκε τον νομό μας και είχε συνάντηση με τον κ. Τσιτιρίδη ο οποίος και κατέθεσε το αίτημα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εξαφανίστηκε 34χρονος στην Καβάλα

Καβάλα: Άφησε τα δίδυμα κοριτσάκια του στο σχολείο και έφυγε- Κτηνοτρόφος είπε ότι είδε το…