Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Πάγωσε» η «Νοσηλεία κατ΄οίκον» στο νοσοκομείο Ξάνθης

«Πάγωσε» η «Νοσηλεία κατ΄οίκον» στο νοσοκομείο Ξάνθης

0

Λίγο πριν ξεκινήσει. Οι γιατροί καταγγέλλουν τον διοικητή: «Ο Διοικητής υπαναχώρησε στην απόφαση του. Η κατ’ οίκον νοσηλεία μπήκε στο συρτάρι…»

 

Διοικητής Νοσοκομείου Ξάνθης, Α. Γερόπουλος: «Μας ενδιαφέρει η υλοποίηση του προγράμματος. Απλά θέλουμε να δούμε συνολικά την αποκατάσταση». «Ζητούνται γιατροί πριν καταρρεύσει το ΕΣΥ»!

 

«Πάγωσε» λίγο πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα «Νοσηλεία κατ’ οίκον» από το νοσοκομείο Ξάνθης. Πρόκειται για μια δομή με πολλαπλά πλεονεκτήματα τόσο για τους ασθενείς όσο και για το σύστημα υγείας που εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία από μεγάλα νοσοκομεία του κέντρου και είναι ευρύτατα διαδεδομένη σε Ευρώπη και Αμερική. Μάλιστα θα ήταν η πρώτη που θα λειτουργούσε στην περιοχή της Θράκης και θα ήταν πιλοτική για τα υπόλοιπα Νοσοκομεία της περιοχής.

 

Πρόεδρος της ΕΙΝΟΚΥΞ και Διευθυντής ΕΣΥ: « Η «κατ’ οίκον νοσηλεία» μπήκε στο συρτάρι…»

Όπως μας πληροφορεί ο συντονιστής γιατρός, Γεωργίου Κ. Γεώργιος, Γεν. Χειρουργός, Διευθυντής ΕΣΥ και πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείοy Κέντρων Υγείας Ξάνθης ( ΕΙΝΟΚΥΞ) το πρόγραμμα «νοσηλεία κατ’ οίκον» ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, την συμπαράσταση και την βοήθεια της Ιατρικής, της Διοικητικής και Τεχνικής υπηρεσίας , την έγκριση του Επιστημονικού συμβουλίου και την σύμφωνη αρχικά γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου. Έγινε μια μακρά προπαρασκευαστική διαδικασία ώστε να οργανωθεί η υποδομή για να δουλέψει η «κατ’ οίκον νοσηλεία». Ειδικότερα όπως μας ανέφερε: «ετοιμάστηκε το νομικό πλαίσιο, αντιμετωπίστηκαν ένα προς ένα τα επιμέρους προβλήματα, έγινε η στελέχωση με το ανάλογο νοσηλευτικό και το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό, έγινε επίσκεψη στο υπουργείο και συνάντηση με τον υπεύθυνο του προγράμματος ,έγινε επίσκεψη στο Νοσοκομείο Μεταξά στον Πειραιά όπου λειτουργεί εδώ και χρόνια κατ οίκον νοσηλεία, μεταγγίστηκε κατά κάποιο τρόπο η απαραίτητη τεχνογνωσία και ενώ όλα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσει η λειτουργία της και απέμειναν τα διαδικαστικά ,ο Διοικητής υπαναχώρησε στην απόφαση του. Η κατ’ οίκον νοσηλεία μπήκε στο συρτάρι…».

nosokomeio xanthisΠολλαπλά τα πλεονεκτήματα της «κατ’ οίκον νοσηλείας» για τους ασθενείς και το νοσοκομείο

Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα της κατ’ οίκον νοσηλείας ο κ. Γεωργίου σημείωσε πως είναι αυτονόητα και για το νοσοκομείο και για τους ίδιους του ασθενείς που έχουν παροχές υγείας στο σπίτι τους στο δικό τους περιβάλλον: «Αποσυμφορεί τα Νοσοκομεία από τα χρόνια περιστατικά, εξυπηρετεί άτομα που έχουν ανάγκη συνέχισης της θεραπείας στο σπίτι τους, εξυπηρετεί άτομα που δεν μπορούν να μετακινηθούν από το σπίτι τους άτομα με ειδικές ανάγκες , ηλικιωμένους, καρκινοπαθείς με χρόνιο πόνο, ασθενείς που χρειάζονται αλλαγές σε τραύματα ή κατακλίσεις ασθενείς που χρειάζονται τακτική παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό τους. Επίσης μειώνει τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, μειώνει τις μετακινήσεις με τα ασθενοφόρα, δίνει την δυνατότητα για εκτέλεση καρδιογραφήματος και για λήψη αίματος στο σπίτι για εργαστηριακές εξετάσεις. Η κατ’ οίκον νοσηλεία είναι μια αναγκαιότητα, έχουμε την δυνατότητα να την προχωρήσουμε με επιτυχία και θα πρέπει να το κάνουμε άμεσα».

geropoulos-nosΔιοικητής Νοσοκομείου Ξάνθης, Α. Γερόπουλος: «Μας ενδιαφέρει η υλοποίηση του προγράμματος. Απλά θέλουμε να δούμε συνολικά την αποκατάσταση»

Κληθείς να απαντήσει ο κ. Γερόπουλος γιατί σταμάτησε το πρόγραμμα και αν είναι στις προθέσεις του να το υλοποιήσει τόνισε: «Μας ενδιαφέρει η υλοποίηση του προγράμματος. Στηρίξαμε την πρωτοβουλία από την αρχή. Απλά θέλουμε να δούμε συνολικά την αποκατάσταση. Η κατ’ οίκον νοσηλεία είναι ένα κομμάτι της αποκατάστασης και στην ΑΜΘ δεν υπάρχει δημόσια δομή αποκατάστασης παρά μόνο ιδιωτικές. Θα εξετάσουμε συνολικά το θέμα σ’ αυτή την λογική . Περιμένουμε να δούμε και το νομοσχέδιο για την υγεία που επίκειται να ψηφιστεί τον επόμενο μήνα και θα προχωρήσουμε».

«Ζητούνται γιατροί πριν καταρρεύσει το ΕΣΥ»!

Και μπορεί μεν το πρόγραμμα αυτό να μπει σε τροχιά υλοποίησης αφού έχει γίνει η προετοιμασία και ο διοικητής του νοσοκομείου Ξάνθης, εκφράζει δημόσια το ενδιαφέρον του ωστόσο δεν εξαντλούνται σ’ αυτό τα προβλήματα του νοσοκομείου Ξάνθης και μάλιστα πολλά απ’ αυτά δεν εξαρτώνται από τον διοικητή του νοσοκομείου. Όπως η έλλειψη γιατρών που είναι η μεγάλη «μάστιγα» των περιφερειακών νοσοκομείων και γενεσιουργός αιτία μυρίων άλλων προβλημάτων όπως: της μη επαρκούς στελέχωση των ΤΟΜΥ με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της λειτουργίας τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ξάνθη έχουν εγκριθεί 4 ΤΟΜΥ και όπως ανέφερε ο κ. Γερόπουλος αυτή τη στιγμή υπάρχει στελέχωση με 4 γενικούς ιατρούς για 1 ΤΟΜΥ που θα στεγαστεί στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας. Απόρροια επίσης της έλλειψης γιατρών είναι και η λίστα στα χειρουργεία, η ακύρωση προγραμματισμένων χειρουργείων, παθογένειες στις οποίες αναφέρονται με ανακοίνωσή τους οι γιατροί του νοσοκομείου Ξάνθης, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στην κοινή γνώμη. «Η Παθολογική και η Παιδιατρική Κλινική αδυνατούν να καταρτίσουν πρόγραμμα εφημεριών λόγω έλλειψης γιατρών , άλλες κλινικές καλύπτουν το πρόγραμμα τους με υπερεφημέρευση γιατρών, ενώ σε κάποιες δεν καλύπτονται με εφημερία όλες οι μέρες του μήνα. Οι ειδικευόμενοι γιατροί τους οποίους ο ρόλος είναι σημαντικός στην λειτουργία του συστήματος δεν επαρκούν, (υπάρχουν οργανικές θέσεις για 65 και υπηρετούν 35 ειδικευόμενοι ) με αποτέλεσμα οι ειδικοί γιατροί να επιφορτίζονται με επιπλέον υποχρεώσεις. Η λίστα χειρουργείων που προβλήθηκε σαν ένα μέτρο διαφάνειας έχει γίνει πλέον άσκηση επί χάρτου, χειρουργεία συνεχώς αναβάλλονται αφού η θέση αναισθησιολόγου που προκηρύχτηκε τον Απρίλιο του 2017 ακόμα να πληρωθεί. Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Nοσοκομείου δεν αντέχει σε αυξημένο φόρτο δουλειάς ενώ οι προκηρύξεις γιατρών για στελέχωση του είναι στα χαρτιά. Το ΤΟΜΥ ακόμη αναζητεί γιατρούς και εγκαταστάσεις και η πρωτοβάθμια περίθαλψη ουσιαστικά γίνεται στο Νοσοκομείο. Παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες και διαβήματα το ΕΚΑΒ υπολειτουργεί. Το ΚΕΦΙΑΠ εξακολουθεί να είναι παραπαίδι του Νοσοκομείου. Με χρόνια προβλήματα στο σύστημα ψύξης –θέρμανσης του κτιρίου που αποδυναμώνουν την λειτουργία του ενώ τα αυτοκίνητα που διέθετε για μεταφορά των ΑΜΕΑ ελλείψει οδηγών μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο και εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που εξέδωσαν αφού προηγουμένως έκαναν μια ανασκόπηση της λειτουργίας τους νοσοκομείου στην τακτική γενική συνέλευση στις

10/1/2018 όπου έκαναν μια ανασκόπηση της λειτουργίας του και συζήτησαν τα τρέχοντα προβλήματα .

Α. Γερόπουλος: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο νοσοκομείο είναι η έλλειψη γιατρών»

Η έλλειψη γιατρών είναι και για τον διοικητή του νοσοκομείου Ξάνθης κ. Γερόπουλο το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα και όπως μας είπε το έθεσε στην ομιλία του στο πρόσφατο αναπτυξιακό συνέδριο στην Κομοτηνή, ζητώντας επειγόντως στελέχωση του νοσοκομείου: «Έχουμε 8 χειρουργικές τράπεζες και 8 χειρουργούς όμως 3 αναισθησιολόγους. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους γιατρούς να ενταχθούν στο Ε.ΣΥ. Στρέφονται στην ιδιωτική υγεία είτε μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Είναι γεγονός ότι δεν τους ικανοποιούν τα οικονομικά κίνητρα που είναι σε συνάφεια με την γενικότερη κατάσταση. Το πρόβλημα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο σε μια 5ετία όταν θα συνταξιοδοτηθούν αυτοί που υπάρχουν», επισημαίνει οκ. Γερόπουλος.

2η Λογοδοσία ανοιχτή για το κοινό την προσεχή Δευτέρα

Να σημειώσουμε πως την προσεχή Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η 2η Λογοδοσία της διοίκησης και θα κληθούν κόμματα και φορείς αλλά και πολίτες να μιλήσουν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το νοσοκομείο Ξάνθης:: «Βάζουμε όλα τα θέματα στο τραπέζι . Δεν καταφέραμε το μάξιμουμ των στόχων μας αλλά πετύχαμε αρκετά πράγματα κι απ’ αυτά θα κριθούμε», καταλήγει ο κ. Γερόπουλος.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Ο Χ. Ζεϊμπέκ ρωτά για την καταστροφή της αλιείας στη λιμνοθάλασσα της Βιστoνίδας

Ο βουλευτής Ξάνθης της Νέας Αριστεράς κατέθεσε ερώτηση ζητώντας από την κυβέρνηση άμεσα μέ…