Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Οι αγρότες της Ξάνθης μένουν στα …χωράφια τους

Οι αγρότες της Ξάνθης μένουν στα …χωράφια τους

0

Απρόθυμοι για κινητοποιήσεις οι αγρότες της ΑΜΘ . Συνεδριάζουν στην Σίνδο.

Πρόεδρος Αγροτών Ξάνθης, Κ. Δαλάτσης: «Δεν υπάρχει καμιά διάθεση για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις…»

Πρόεδρος των Αγροτών Καβάλας, Θ. Καλπακίδης: «Δεν θα γίνουμε ουρές αυτών που πούλησαν τον αγώνα μας το 2016»

 

 

 

Σβηστές παραμένουν και έτσι θα παραμείνουν οι μηχανές των τρακτέρ των αγροτών της Ξάνθης και όλης της ΑΜΘ πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Ειδικότερα κάποιοι σύλλογοι όπως του Αιγείρου καθώς επίσης και ο σύλλογος της Καλλίστης Ροδόπης δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν σε κινητοποιήσεις που αποφάσισε η πανελλαδική επιτροπή των αγροτών που συνεδρίασε την Τρίτη 16 Ιανουαρίου, σε διευρυμένη σύνθεση, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας όταν αυτές ανακοινωθούν επίσημα. Να σημειώσουμε πως η απόφαση της επιτροπή είναι να στηθούν μπλόκα σε κομβικά σημεία σε όλη την Ελλάδα από τις 22 ως τις 28 Ιανουαρίου.

Απρόθυμοι οι αγρότες της Ξάνθης

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου αγροτών Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης, οι αγρότες της Ξάνθης δεν είναι διατιθεμένοι να συμμετάσχουν σε καμιά κινητοποίηση όπως άλλωστε δεν το έκαναν και πέρσι. Και αυτό – όπως εξηγεί – δεν σημαίνει ότι έχουν λυθεί τα προβλήματά τους, αυτά που τους έκαναν να βγουν στους δρόμου πρόπερσι αλλά ότι δεν πιστεύουν ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα λυθούν και νιώθουν απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα όλων των κινητοποιήσεων : «Τα πράγματα είναι γνωστά σ’ όλους μας. Ο κ. Μπούτας (βουλευτής ΚΚΕ) υποκινεί τις κινητοποιήσεις και αυτός τις τελειώνει όπου θέλει χωρίς να μας ρωτήσει. Γιατί να συμμετάσχουμε σε κάτι τέτοιο; Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε προβλήματα. Έχουμε και όσο πάνε και διογκώνονται. Δεν μειώθηκε το αγροτικό ρεύμα και το αγροτικό πετρέλαιο είναι απλήρωτο από το 2015. Αν χρωστούσαμε εμείς στο κράτος από το 2015 θα μας δέσμευαν και … τον αέρα που αναπνέουμε! Το μόνο που πήγε καλά ήταν οι πληρωμές των επιδοτήσεων που είναι λεφτά της Ε.Ε.», αναφέρει ο κ. Δαλάτσης.

Συνεδρίαση των αγροτών της Μακεδονίας – Θράκης στην Σίνδο

Υπενθυμίζουμε πως από το 2016 που οι αγρότες της περιφέρειας μας συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις είχε γίνει μια προσπάθεια να συσταθεί μια Ομοσπονδία Αγροτών της ΑΜΘ και επικεφαλής αυτής της προσπάθειας είχε τεθεί ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Καβάλας κ. Θέμης Καλπακίδης, ως άτυπος εκπρόσωπός της. Δύο χρόνια μετά και η Ομοσπονδία έμεινε στα λόγια. Ο κ. Καλπακίδης μίλησε στο «Ε» για το αγροτικό ζήτημα και τι πρόκειται να κάνουν οι αγρότες της ΑΜΘ. «Πρόκειται να γίνει μια συνάντηση αγροτικών συλλόγων στην Σίνδο Θεσσαλονίκης. Συμμετέχει και ο δικός μας σύλλογος (Καβάλας). Είναι ένα ανοιχτό κάλεσμα για όλους για να συζητήσουμε ποια θα είναι η δική μας στάση. Μια στάση βέβαια που δεν θα εκφράζει τη δική μας άποψη απέναντι σ’ όλα αυτά που ψηφίζονται για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Και θα δούμε τι θα κάνουμε. Κι αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι κακώς κάποιοι συνδέουν τις κινητοποιήσεις των αγροτών με την καλλιεργητική περίοδο. Οι αγρότες έχουν δουλειά όλο το χρόνο».

Πρόεδρος των Αγροτών Καβάλας, Θ. Καλπακίδης: «Δεν θα γίνουμε ουρές αυτών που πούλησαν τον αγώνα μας…»

Σ’ ότι αφορά τις κινητοποιήσεις ο κ. Καλπακίδης μετέφερε την ίδια εικόνα με τον κ. Δαλάτσης: «Οι αγρότες της ΑΜΘ είναι απογοητευμένοι με αυτό που έγινε πρόπερσι και πέρσι. Θεωρούμε ότι ο κ. Μπούτας και οι συν αυτώ αποδόμησαν όλη την προσπάθεια που έγινε αδειάζοντας τον αγροτικό κόσμο για να υπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Είναι αυτοί που μπαίνουν πρώτοι στις κινητοποιήσεις και φεύγουν πρώτοι και πουλάνε τους υπόλοιπους. Είναι απλό τους έταξαν οι κυβερνώντες το 2016 – όταν κερνούσαν τσίπουρα στον Πρωθυπουργό ότι θα πάρουν συνδεμένες ενισχύσεις και πούλησαν τον αγώνα. Βγήκαν ξανά πέρσι όταν το αφορολόγητο ήταν στα 12.000 ευρώ. Εμείς λοιπόν δεν πρόκειται να στηρίζουμε και να γίνουμε ουρές αυτών που μας πούλησαν», δηλώνει με έμφαση ο κ. Καλπακίδης.

Μπλόκα αποφάσισαν οι αγρότες στη συνάντηση της γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων (16 /1/2018)

Να σημειώσουμε ότι στην συνάντηση της γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, (16 /1/2018) στην Λάρισα αποφασίστηκε κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων για την ερχόμενη εβδομάδα, με πανελλαδικά μπλόκα σε κομβικά σημεία των εθνικών οδών.

Τα αιτήματά τους

Τα αιτήματά μας είναι συγκεκριμένα, δίκαια κι αφορούν στην ίδια την επιβίωσή μας. Παλεύουμε για:

Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών , ώστε ν’ αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού, του αίσχους των ανοιχτών τιμών και της εκτεταμένης απληρωσιάς των αγροτών από τους εμποροβιομήχανους.

Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, όπως στους βιομήχανους, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και των άλλων χαρατσιών, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής κ.α.

Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.

Κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές. . Συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια ζωής για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος των12.000 ευρώ, προσαυξημένου κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.

Να αναγνωριστούν οι ζημιές στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και να αποζημιωθούν, εξόφληση των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ 2014 – 2020 και των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο.

Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση της Ένωσης Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. Α.Μ.Θ. με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη

Αναφορά σε θεσμικά και αστυνομικά ζητήματα της περιοχής, με έμφαση στην αντιμετώπιση της δ…