Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Μάστιγα» για την αλιεία η υπεραλίευση

«Μάστιγα» για την αλιεία η υπεραλίευση

0

Σαρώνουν τα ψάρια στα διεθνή ύδατα τούρκικες τράτες – Μειώνονται τα ψάρια στο Θρακικό Πέλαγος

 

Υπό επεξεργασία νέο νομοσχέδιο: Επανέρχονται οι άδειες ερασιτεχνών αλιέων – Δημιουργείται Μητρώο ερασιτεχνών και ιχθυοαποθεμάτων

 

 

 

Νόμο και τάξη στο χώρο της αλιείας, ένα χώρο ιδιαίτερα άναρχο, επιχειρεί να θέσει το νέο νομοσχέδιο για την αλιεία με διατάξεις που θα αυστηροποιούν και θα συμπληρώνουν το ελλιπές μέχρι σήμερα θεσμικό πλαίσιο, θέτοντας κανόνες για την ερασιτεχνική αλιεία και αποτρέποντας την παράνομη και λαθραία αλιεία, όπως τουλάχιστον δήλωσε προσφάτως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου. Ιδιαίτερα για την ερασιτεχνική αλιεία ο υπουργός τόνισε πως: «Η ερασιτεχνική αλιεία είναι ένας χώρος τον οποίο οφείλουμε να χαρτογραφήσουμε και μάλιστα, ήδη, μέσω το Εθνικού Προγράμματος Αλιευτικών Δεδομένων, έχει ξεκινήσει μια πρώτη καταγραφή τόσο για τον αριθμό των ερασιτεχνών αλιέων, όσο για τις ποσότητες, τα είδη και τη συχνότητα που αλιεύουν».

Επανέρχονται οι άδειες ερασιτεχνών αλιέων – Δημιουργείται Μητρώο ερασιτεχνών και ιχθυοαποθεμάτων

Στις βασικές αλλαγές περιλαμβάνονται η επαναφορά των ερασιτεχνικών αδειών αλιείας που είχαν καταργηθεί επί Βαρβιτσιώτη και η δημιουργία Μητρώου ερασιτεχνών, ώστε να βοηθήσει στην ολιστική προσέγγιση για τη βιωσιμότητα μέσω της καταγραφής των ιχθυοαποθεμάτων. Επίσης αναθεωρείται το θεσμικό πλαίσιο του κλάδου για την επαγγελματικότητα των αλιέων και τον τρόπο έκδοσης των αδειών επαγγελματικής αλιείας. Όπως υπογράμμισε ο Υπουργός, μέσω του νέου νόμου θα ξεκαθαριστεί ποιος πραγματικά ζει και δραστηριοποιείται από την αλιεία, ενώ θα εκδοθούν νέες άδειες αλιείας που θα εξαρτώνται πλέον από το απόθεμα αλιευτικής ικανότητας που διαθέτει η χώρα.

Το νομοσχέδιο βρίσκεται υπό επεξεργασία για το λόγο αυτό έγινε συζήτηση στην Προπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής όπου κλήθηκαν και συμμετείχαν εκπρόσωποι Πανελλήνιων Ομοσπονδιών Αλιέων και Ερασιτεχνών Αλιέων και Λιμνοθαλασσών καθώς επίσης και εκπρόσωποι φορέων Διαχείρισης, το ΙΝΑΛΕ, οικολογικές οργανώσεις κ.ά. Από τον νομό μας συμμετείχε ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστονίδας κ. Γιώργος Γκίλης ο οποίος εξέθεσε τις απόψεις του.

Σαρώνουν τα ψάρια στα διεθνή ύδατα τούρκικες τράτες – Μειώνονται τα ψάρια από την υπεραλίευση

Μιλώντας στο «Ε» γι’ αυτές σημείωσε πως είναι γεγονός ότι τα αλιεύματα λιγοστεύουν – όπως ανέφεραν και οι εκπρόσωποι φορέων και οικολογικών οργανώσεων, ωστόσο γι’ αυτό δεν ευθύνεται μόνο η μόλυνση του περιβάλλοντος και οι πλαστικές σακούλες – όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά – αλλά: «Ευθύνεται πρωτίστως η υπεραλίευση που γίνεται και το γεγονός ότι δεν υπάρχει αστυνόμευση», επισήμανε ο κ. Γκίλης. Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο θέμα της υπεραλίευσης είπε πως έχει αρνητικό αντίκτυπο και στη δραστηριότητα του συνεταιρισμού καθώς ελληνικές και τούρκικες τράτες που οργώνουν το θρακικό πέλαγος στα ανοιχτά και στα διεθνή ύδατα σαρώνουν κυριολεκτικά τα ψάρια και τώρα που θα ανοίξουν τα φράγματα στην Βιστονίδα για να μπει θαλασσινό νερό και γόνος αυτός είναι πολύ μειωμένος: «Ακόμη πληρώνουμε την παγωνιά του περσινού Γενάρη. Φέτος όλο κι όλο κάναμε τζίρο 100.000 ευρώ». Αναφορικά δε με την μείωση των αλιευμάτων ο κ. Γκίλης σημείωσε ότι αυτό είναι ολοφάνερο και περιέγραψε την εμπειρία του ως Διαχειριστής του Αλιευτικού συνεταιρισμού παράκτιας Αλιείας τα έτη 1992 – 1995: «Βγάζανε τότε 300 – 400 κιλά χταπόδια κάθε φορά. Τώρα δεν έχει για δείγμα»! Τέλος σ’ ότι αφορά το νομοσχέδιο εξέφρασε επιφυλακτικότητα με το τι θα ψηφιστεί τελικά και κατέληξε λέγοντας: «Θα επαναλάβω μια φράση που είπε ένας συνάδελφός μου στην Επιτροπή που με εκφράζει απόλυτα: «Τα ψάρια είναι σαν τα λεφτά που έχουμε στην Τράπεζα. Εμείς δικαιούμαστε να παίρνουμε τους τόκους και όχι το κεφάλαιο. Εμείς έχουμε φτάσει να παίρνουμε το κεφάλαιο και αυτό πρέπει να σταματήσει».

Ι. Μεϊμαρίδης: «Η αλιεία …αλιεύεται από παντού» –

«Προς την θετική κατεύθυνση, εκτιμά πως κινείται το νέο νομοσχέδιο ο πρόεδρος του συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Ξάνθης κ. Ιωσήφ Μεϊμαρίδης. Τα θετικά στοιχεία – όπως ανέφερε στο «Ε» είναι ότι θα δημιουργηθεί Μητρώο Ερασιτεχνών και ότι έχουν καθοριστεί η θαλάσσιες ζώνες Natura μετά από υπόδειξη της Ε.Ε. ώστε να μπει μια τάξη στην αλιεία. «Το Μητρώο θα βοηθήσει στην καταγραφή των ιχθυοαποθεμάτων ώστε να ξέρουμε ποια είναι η εικόνα, πόσα και ποια είδη μειώνονται και χρήζουν προστασίας ή αυξάνονται», σημειώνει ο κ. Μεϊμαρίδης. Σ΄ ότι αφορά την επαναφορά της άδειας ήταν λιγάκι επιφυλακτικός επισημαίνοντας πως: «Η κατάργηση της άδειας βοήθησε την τουριστική αλιεία γιατί υπάρχουν πολλοί Βούλγαροι για παράδειγμα που έρχονται μόνο για ψάρεμα και άλλοι που έχουν και σκάφη. Αν χρειάζεται άδεια από το Λιμεναρχείο δυσκολεύουν τα πράγματα, γιατί γνωρίζουμε όλοι τι γραφειοκρατία υπάρχει στον δημόσιο τομέα. Αλλά αν το κάνουν όπως στα προηγμένα κράτη, που να μπορείς να πάρεις άδεια από περίπτερα τότε θα είναι σωστό». Να σημειώσουμε ότι η ερασιτεχνική άδεια πριν καταργηθεί κόστιζε 5 ευρώ. Περιγράφοντας την εικόνα της αλιείας ο κ. Μεϊμαρίδης ανέφερε: «Η αλιεία περνάει δύσκολα γιατί …αλιεύεται από παντού. Έχουν δώσει άδειες στις τράτες να ψαρεύουν όλο τον χρόνο και δεν αφήνουν τα αλιεύματα να αναζωογονηθούν. Χρειάζεται ένας χρόνος ξεκούρασης. Έχουμε στην περιοχή μας υπεραλίευση και στα διεθνή ύδατα από τουρκικές τράτες που είναι μεγάλες και νέας τεχνολογίες και οργώνουν κυριολεκτικά τον βυθό. Πρέπει να μπει μια τάξη, όπως επίσης και να υπάρχει αστυνόμευση. Επιπλέον, οι ερασιτέχνες πρέπει να είναι ερασιτέχνες και να μην εμπορεύονται τα ψάρια που ψαρεύουν, κάνοντας κακό σ’ αυτούς που ζουν από αυτή την δουλειά».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μαθητικός Διαγωνισμός «Πυθαγόρας 2025»: Πρόκληση για τη μαθηματική σκέψη

Ανοιχτές οι συμμετοχές για μαθητές από τη Β’ Δημοτικού έως και τη Γ’ Γυμνασίου – Διαδικτυα…