Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Σταγόνα- σταγόνα» καίνε το πετρέλαιο θέρμανσης οι Ξανθιώτες

«Σταγόνα- σταγόνα» καίνε το πετρέλαιο θέρμανσης οι Ξανθιώτες

0

Ξεπέρασε το 1 ευρώ– «Βουτιά» στις παραγγελίες στα Πρατήρια. Δεν αγοράζουν πάνω από 500 λίτρα

 

Στο φουλ τα κλιματιστικά και οι …κουβέρτες – Στα 71 δολάρια η τιμή του πετρελαίου για πρώτη φορά από το 2014 – Χάνουν το επίδομα θέρμανσης αυτοί που απέκτησαν παιδί μέσα στο 2017

 

 

«Πήρε φωτιά» η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και «καίει και τσουρουφλίζει» τα νοικοκυριά, εκτρέποντας τους προϋπολογισμούς τους. Την ίδια στιγμή μάλιστα που είμαστε στο καταχείμωνο και παρότι ο χειμώνας μέχρι στιγμής φαίνεται ήπιος ωστόσο το κρύο Γενάρη μήνα, το πρωί και το βράδυ «τσούζει» και όταν επίσης το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης έχει «κουτσουρευτεί» στο μισό.

 

Ξεπέρασε το 1 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης – «Βουτιά» στις παραγγελίες στα Πρατήρια

Με το «σταγονόμετρο» βάζουν πετρέλαιο στις πολυκατοικίες της Ξάνθης. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που λέει ο πρόεδρος των Πρατηριούχων Καυσίμων κ. Βασίλης Ευστρατίου: «Ανέβηκε η τιμή στα 1,02 ευρώ το λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, έπεσε η κατανάλωση στο μισό. Ο κόσμος κάνει οικονομία. Οι παραγγελίες δεν ξεπερνούν τα 200 – 300 ευρώ. Πάνω από 500 λίτρα δεν βάζουν όταν παλιά έβαζαν 1 τόνο! Πλέον τα πρατήρια έχουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης».

Στο φουλ τα κλιματιστικά – Κυκλοφορούν με …κουβέρτες

Το ερώτημα που προκύπτει είναι πως ζεσταίνονται στις πολυκατοικίες που έχουν θέρμανση με πετρέλαιο. Η απάντηση είναι με εναλλακτικές πηγές, όπως κλιματιστικά ή ηλεκτρικές σόμπες ή τέλος …κουβέρτες: «Μέχρι τις γιορτές κάτι έγινε από κατανάλωση αλλά τώρα που ανέβηκε τόσο η τιμή ο κόσμος μαζεύτηκε. Είναι δύσκολα τα πράγματα. Δεν υπάρχουν λεφτά. Προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα της θέρμανσης όπως μπορούν», τονίζει ο κ. Ευστρατίου.

Στα 71 δολάρια η τιμή του πετρελαίου για πρώτη φορά από το 2014

Η τιμή του πετρελαίου μπρέντ βρέθηκε στα 71,04 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα χθες Πέμπτη το πρωί που συνιστά το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2014, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία που είναι σε εξέλιξη από τον Αύγουστο του 2017. Η σημερινή άνοδος αποδίδεται στην υποχώρηση του δολαρίου. Η τιμή του συμβολαίου μπρέντ παράδοσης Μαρτίου κινείτο γύρω από τα 71 δολάρια το βαρέλι και ο αμερικανικός αργός στα 66,5 δολάρια. Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο που βασίζεται στον ισχυρότερο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης σε συνδυασμό με την προσπάθεια του ΟΠΕΚ και άλλων πετρελαιοπαραγωγών να περιορίσουν την παραγωγή έχουν δώσει ώθηση στις τιμές. Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου βρίσκεται κοντά στο 1,24, κερδίζοντας 15,5% το τελευταίο 12μηνο.

Παρατηρητήριο τιμών

Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι στο 1,017 ευρώ το λίτρο με βάση τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων. Οι υψηλότερες τιμές εντοπίζονται στα Δωδεκάνησα (1,112 ευρώ το λίτρο), Κυκλάδες (1,170 ευρώ το λίτρο), Λέσβος (1,131 ευρώ το λίτρο) στα Χανιά (1,036 ευρώ το λίτρο), στην Κέρκυρα (1,082 ευρώ το λίτρο) και στην Ευρυτανία (1,091). Η αγορά αποδίδει την υποτονική ζήτηση και στον περιορισμό κατά το ήμισυ του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.

Χάνουν το επίδομα θέρμανσης αυτοί που απέκτησαν παιδί μέσα στο 2017

Σε δύσκολη θέση θα βρεθούν χιλιάδες οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και χαμηλής αξίας ακίνητη περιουσία που απέκτησαν τέκνα εντός του 2017 καθώς θα χάσουν το επίδομα θέρμανσης της τρέχουσας περιόδου (από 15-10-2017 έως 30-4-2018) για λίγα ευρώ επιπλέον εισοδήματος. Η εξήγηση έγκειται στο γεγονός ότι το τέκνο που αποκτήθηκε εντός του 2017 δεν λαμβάνεται υπόψη και δεν προσαυξάνει κατά 2.000 ευρώ το συνολικό όριο εισοδήματος που ισχύει για την οικογένεια. Έτσι η οικογένεια κρίνεται βάσει του μη προσαυξηθέντος ορίου και αποκλείεται από το επίδομα, επειδή το εισόδημά της εμφανίζεται να είναι μεγαλύτερο οριακά (έως και κατά 2.000 ευρώ) από το συγκεκριμένο όριο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoylou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πιθανή διακοπή νερού αύριο σε περιοχές της πόλης

Στο πλαίσιο προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης από το Παρά…