Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Κόκκινη κάρτα» από την Αποκεντρωμένη στον δήμο Ξάνθης

«Κόκκινη κάρτα» από την Αποκεντρωμένη στον δήμο Ξάνθης

0

Ακύρωσε την απόφαση αγοράς του παιδικού σταθμού της Σάρδεων – Σήμερα αναρτάται η απόφαση στην Διαύγεια

 

Δεν πέρασαν τον έλεγχο νομιμότητας τα «τερτίπια» της δημοτικής αρχής. Τι σηματοδοτεί η ακύρωση και οι πολιτικές επιπτώσεις της

 

Μένει … «μετεξεταστέος» ο δήμος Ξάνθης και εκτεθειμένη η δημοτική αρχή και ο πρόεδρος του Δ.Σ. καθώς – σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας – η απόφαση για την αγορά του Παιδικού Σταθμού της Σάρδεων «μπάζει νερά» από άποψη νομιμότητας και αναμένεται η ακύρωσή της από την Αποκεντρωμένη. Να σημειώσουμε ότι ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ από το αριθ.17/11-12-2017 πρακτικό τακτικής συνεδρίασης του δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, Αριθ. απόφασης 345 «Aγορά ακινήτου μετά εξοπλισμού επί της οδού Σάρδεων 12 πρώην παιδικός σταθμός «Γέλα – Χαμογέλα» αναρτήθηκε στη Διαύγεια με ημερομηνία 4/1/2018 και σήμερα δημοσιοποιείται η απόφαση της Αποκεντρωμένης που διενέργησε τον έλεγχο νομιμότητας.

 

Τι κατέγραψε το «Ε» και τι αναφέρεται στο πρακτικό που πήγε για έλεγχο νομιμότητας στην Αποκεντρωμένη

«Δεν υπήρξε απόλυτη πλειοψηφία για να περάσει το θέμα. Όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία εμφανίστηκε ο Σ. Ιγιαννίδης σε ρόλο από μηχανής Θεού για να ψηφίσει!» έγαραφε το «Ε» στις 13 /12/2017 για την θυελλώδη συνεδρίαση: «Μόλις ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία έγινε η καταμέτρηση των ψήφων και ο επανέλεγχος και ενώ ανακοινώθηκε από τον γραμματέα του προεδρείου κ. Ανταμπούφη το αποτέλεσμα εμφανίστηκε ως από μηχανής θεός ο κ. Ιγιαννίδης για να ψηφίσει! Μέσα σε ένα γενικό πανδαιμόνιο ο κ. Ιγιαννίδης ατάραχος δήλωσε πως ήταν παρών σ’ όλο το συμβούλιο, ήταν έξω και δεν άκουσε το όνομά του και δηλώνει υπέρ. Να σημειώσουμε πως όταν του ζητήθηκε κατά την ψηφοφορία να ψηφίσει απουσίαζε και ακούστηκε στην αίθουσα ότι αποχώρησε. Παρά ταύτα (τα τραγελαφικά ) ο πρόεδρος κ. Δρεμσίζης έδειξε καθαρά την πρόθεσή του να κάνει δεκτή την ψήφο Ιγιαννίδη με την αιτιολογία ότι δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία αφού δεν είχε ανακοινωθεί το αποτέλεσμα. Υπό την απειλή επεισοδίων γιατί τα αίματα άναψαν ο πρόεδρος διέκοψε για 5 λεπτά», είναι η καταγραφή των γεγονότων. Στο πρακτικό που εστάλη στην Αποκεντρωμένη αναφέρεται μεταξύ άλλων: Αμέσως μετά ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος διευκρίνισε: «Η απόφαση που θέλει την αυξημένη πλειοψηφία, ότι αυτό είναι το μοναδικό που πάει με βάση τη διάταξη νόμου, ότι ο δήμος το χρειάζεται και είναι το μοναδικό στην περιοχή, έχει παρθεί από το ΔΣ στην προηγούμενη συνεδρίαση. Αυτό το οποίο κάνουμε τώρα, είναι γιατί τέθηκαν τα ερωτήματα και οι διευκρινήσεις που έπρεπε να πάρει η νομική υπηρεσία όσο αφορά τα βάρη, να ‘ρθει εδώ. Αυτό που είπατε για τον εξοπλισμό δεν θέλει καν πλειοψηφία. Θέλει απλή πλειοψηφία. Αλλά εκτιμώ ότι σε μία τέτοια περίπτωση καλό είναι να μην διακινδυνεύσει ο δήμος και να έχει ακόμα και σ’ αυτή τη συνεδρίαση την απόλυτη πλειοψηφία των 21 ψήφων». Και για το επίμαχο θέμα της ψήφου του κ. Ιγιαννίδη: «Γίνεται μνεία ότι ο δημοτικός σύμβουλος Στέφανος Ιγιαννίδης ενώ ήταν παρόν κατά τη συζήτηση του θέματος κατά την ψηφοφορία ευρέθη εκτός αιθούσης και επανήλθε ακριβώς μετά την καταμέτρηση δηλώνοντας ότι ήταν έξω για προσωπικούς λόγους και ψηφίζει υπέρ».

Τι σηματοδοτεί η ακύρωση και οι πολιτικές επιπτώσεις της

Γίνεται φανερό ότι τα ήξεις – αφίξεις και η προσπάθεια του προέδρου του Δ.Σ. να γίνει δεκτή η απόφαση με απλή πλειοψηφία δεν ευοδώθηκε αφού – σύμφωνα με πληροφορίες –η Αποκεντρωμένη ακυρώνει την απόφαση για αυτό τον λόγο. Και βέβαια η ακύρωση δεν αποτελεί απλά μια διαδικαστικού χαρακτήρα «ποινή» καθώς εκλαμβάνει πολιτικές διαστάσεις. Αφ’ ενός καταδεικνύει ένα προβληματικό τρόπο λειτουργίας της δημοτικής αρχής ως προς την τήρηση των νομικών κανόνων και των θεσμικών διαδικασιών γεγονός που εκθέτει τον δήμο Ξάνθης και αφ΄ετέρου πυροδοτεί και ένα νέο κύκλο εντάσεων μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Η αντιπολίτευση – που αντέδρασε έντονα στο τρόπο που χειρίστηκε το θέμα ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του Δ.Σ. κατά τη συνεδρίαση αλλά και στη διατύπωση του πρακτικού που φέρει την υπογραφή του προέδρου του Δ.Σ. κ. Γιάννη Δρεμσίζη δεν είναι διατεθειμένη να το αφήσει να πέσει κάτω αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα εγείρει θέμα με μομφή κατά του προέδρου, ζητώντας ενδεχομένως την αλλαγή του.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με 159 «όχι» απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή

Η παραίτηση Μπρατάκου-Παπασταύρου «πλήγωσαν» τη ΝΔ – Η επόμενη μέρα με φόντο τις ευρ…