Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ελληνοβουλγαρικό «κυνήγι» σε εταιρείες  – «φαντάσματα»

Ελληνοβουλγαρικό «κυνήγι» σε εταιρείες  – «φαντάσματα»

0

Αποφασίστηκαν κοινές δράσεις για την πάταξη του φαινομένου εικονικής μεταφοράς έδρας στην Βουλγαρία και του λαθρεμπορίου

 

Συνάντηση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή με την ομόλογό του της βουλγαρικής Φορολογικής Διοίκησης, Γκάλια Ντιμίτροβα

 

Στην πάταξη δύο φαινομένων που «ανθίζουν» στο καιρό της κρίσης, του φαινομένου της εικονικής μεταφοράς έδρας των επιχειρήσεων στην γειτονική Βουλγαρία που παρουσιάζει έξαρση στην Β. Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του υπουργείου Οικονομικών καθώς και στην πάταξη του παραεμπορίου αποφάσισε να προχωρήσει το υπουργείο σε συνεργασία με την Βουλγαρία. Στο πλαίσιο ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, συναντήθηκε με την ομόλογό του της βουλγαρικής Φορολογικής Διοίκησης, Γκάλια Ντιμίτροβα (Galya Dimitrova), στην Αθήνα και συμφώνησαν σε κοινές δράσεις.

 

moraitis stelios 2
Σ. Μωραΐτης, Πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης

Η υπερφολόγηση έφερε την εικονική μεταφορά έδρας των επιχειρήσεων στην Βουλγαρία

Να σημειώσουμε ότι γενεσιουργός αιτία της εικονικής μεταφοράς έδρας η μεγάλη διαφορά στον συντελεστή φορολογίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Έτσι με ελάχιστα έξοδα και με την εκμίσθωση ενός γραφείου μόνο  στην Βουλγαρία οι επιχειρήσεις γλυτώνουν την φορολογία του 29% της χώρας μας ενώ – όπως ανέφεραν άνθρωποι του χώρου – επωφελούνται πολλαπλώς καθώς μπορούν να κυκλοφορούν με βουλγάρικες πινακίδες εντός της χώρας μας χωρίς να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας. Δημιουργούνται έτσι συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τις άλλες επιχειρήσεις που υπερφορολογούνται.  Να σημειώσουμε ότι στις περιπτώσεις αυτές η δραστηριότητα συνεχίζει να γίνεται στην χώρα μας καθώς και η πώληση των προϊόντων. Εκτός από τις επιχειρήσεις ζημιώνεται και  το ελληνικό δημόσιο από διαφυγόντες φόρους. Μιλώντας στο «Ε»  για το θέμα ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης, σημείωσε πως ο ίδιος ως πρόεδρος αλλά και άλλοι πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Β. Ελλάδος έχουμε επανειλημμένως καταγγείλει το φαινόμενο και  – όπως είπε –  έχει κάνει την εμφάνισή του και στο νομό μας χωρίς ωστόσο να κατονομάσει και είναι θετικό που έχει επιληφθεί ο κ. Πιτσιλής. Ωστόσο ανέφερε πως χρειάζεται προσοχή η από κοινού αντιμετώπιση με την Βουλγαρία καθώς η Βουλγαρία έχει έσοδα απ’ αυτό: «Πρέπει να τεθούν ασφαλιστικές δικλείδες στην από κοινού αντιμετώπιση γιατί το κράτος μας χάνει τεράστια έσοδα ενώ αντίθετα η Βουλγαρία έχει έσοδα».

Σ’ ότι αφορά το θέμα του λαθρεμπορίου σημείωσε: « Έχουμε προτείνει επανειλημμένως ότι μόνο αν τοποθετηθούν σκάνερ στις 11 διόδους τα χώρας θα παταχτεί το λαθρεμπόριο, Κοστίζουν 2 δις και η απόσβεσή τους θα γίνει πολύ γρήγορα γιατί η ζημία του κράτους είναι τεράστια», σημειώνει ο κ. Μωραΐτης.

Τι συμφώνησαν

Αναλυτικότερα όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κατά τη χθεσινή συνάντηση: «Στο επίκεντρο των συζητήσεων των επικεφαλής και των στελεχών των δύο φορολογικών διοικήσεων βρέθηκε το μείζον θέμα της φοροαποφυγής από ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες μεταφέρουν πλασματικά την έδρα τους στη Βουλγαρία.

Στο πλαίσιο αυτό, αξιολογήθηκε η αποτελεσματικότητα της υφιστάμενης Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας των δύο κρατών και συζητήθηκε η διεύρυνση των νομικών εργαλείων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και των καταχρηστικών πρακτικών, προκειμένου να διασφαλίζονται τα συμφέροντα και των δύο χωρών από τέτοιες ενέργειες και πρακτικές. Τις δύο πλευρές απασχόλησε επίσης και το πρόβλημα του λαθρεμπορίου, γι’ αυτό και συμφωνήθηκε η βελτίωση της συνεργασίας των δύο χωρών, διαμέσου της εντατικοποίησης και αυτοματοποίησης της ανταλλαγής πληροφοριών, για την μεταφορά των προϊόντων, που υπόκεινται στο τελωνειακό καθεστώς 4200.

Συμφωνήθηκαν, επίσης, οι από κοινού δράσεις στο πεδίο του ηλεκτρονικού εμπορίου και στην καταπολέμηση της φορολογικής απάτης, ενώ συζητήθηκε και το ενδεχόμενο υπογραφής διμερούς συμφωνίας μεταξύ των δύο φορολογικών διοικήσεων για την ανταλλαγή πληροφοριών.

Αμφότερες οι πλευρές επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για κοινές δράσεις, στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης της εφαρμογής της εσωτερικής νομοθεσίας των δύο κρατών». Όπως δήλωσε ο κ. Πιτσιλής, η συνάντηση «αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ουσιαστική βελτίωση της συνεργασίας των δύο φορολογικών διοικήσεων στους τομείς της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και των καταχρηστικών πρακτικών. Η συζήτηση ήταν πολύ παραγωγική και ελπίζω ότι στους επόμενους μήνες θα έχουμε πετύχει ορατή πρόοδο στις διαδικασίες συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ μας». Από την πλευρά της, η κ. Ντιμίτροβα, είπε: «Είμαι πεπεισμένη ότι η διμερής συμφωνία μεταξύ των δύο διοικήσεων, θα ενισχύσει σημαντικά την μεταξύ μας συνεργασία και θα συμβάλλει στην επιτυχή μάχη ενάντια στη φορολογική απάτη και αντίστοιχα στην αύξηση των εσόδων των προϋπολογισμών μας».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …