Τα προβλήματα και οι …αδικίες του συστήματος για την διανομή του κοινωνικού μερίσματος. Τι μας είπαν από τα Λογιστικά Γραφεία «Μπερμπέρογλου» και «Μπουραζάνη»
6 στους 10 παίρνουν κοινωνικό μέρισμα – Ουρές και στα ΚΕΠ – Τι ισχύει με την λοταρία των αποδείξεων
«Στο τρέξιμο» βρίσκονται όλες αυτές τις μέρες τα νοικοκυριά απανταχού και στην Ξάνθη βεβαίως. Απ’ την μια να δουν, να ενημερωθούν και να ετοιμάσουν τις αιτήσεις τους για να πάρουν αν δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα και απ’ την άλλη να ψάξουν, να βρουν τους κωδικούς τους να μπουν στο TAXISnet για να δουν αν κέρδισαν στην λοταρία των αποδείξεων! Αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να δουλεύουν στο «φουλ» οι λογιστές και τα ΚΕΠ ενώ λιγότερο η Εφορία και μόνο στην περίπτωση που κάποιος δεν έχει κλειδάριθμο και θα χρειαστεί να τον αποκτήσει για να ενημερωθεί ηλεκτρονικά αν είναι στην λίστα αυτών που κέρδισαν τον «μποναμά» των 1.000 ευρώ, επειδή έκαναν αγορές με κάρτες ή ηλεκτρονικά!
«Πάρε κόσμε»… κοινωνικό μέρισμα
Στην κορύφωση της βρίσκεται στην Ξάνθη η διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα. Ουρές κάνουν συμπολίτες μας σε λογιστικά γραφεία ιδιαίτερα δε σ’ αυτά που το πελατολόγιό τους είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος. Καταγράψαμε την εικόνα καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως μας την μετέφεραν δύο γνωστά λογιστικά γραφεία της πόλης Το γραφείο «Μπερμπέρογλου» και το Γραφείο του Κυριάκου και Κωνσταντίνου Μπουραζάνη.
Τα προβλήματα και οι …αδικίες του συστήματος
Ειδικότερα όπως μας ανέφεραν από το Λογιστικό Γραφείο Μπερμπέρογλου , παρότι η πλατφόρμα είναι πιο σωστά σχεδιασμένη σε σχέση με την προηγούμενη φορά που δόθηκε κοινωνικό μέρισμα(2014)και πως τώρα υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, ωστόσο δεν έχουν αποφευχθεί προβλήματα και αδικίες. Τα προβλήματα κυρίως εντοπίζονται στους φιλοξενούμενους καθώς το σύστημα είναι σχεδιασμένο για τα νοικοκυριά και κατά συνέπεια όσοι έχουν δηλώσει φιλοξενούμενοι δικαιούνται μόνο αν το επιτρέπουν τα εισοδηματικά κριτήρια του νοικοκυριού. Ειδάλλως δεν μπορεί να πάρει μέρισμα ο φιλοξενούμενος παρά το γεγονός ότι μπορεί να είναι άνεργος. Επίσης πολλά προβλήματα δημιουργούνται αν δεν είναι συνδεδεμένο το ΑΜΚΑ με το ΑΦΜ μια «εργασία» που την έχουν αναλάβει τα ΚΕΠ. «Αδικημένοι» του συστήματος είναι και οι σωστοί και τυπικοί επαγγελματίες που δεν …φοροδιαφεύγουν ενώ οι άλλοι οι «πονηροί» που τα κρύβουν και δηλώνουν ελάχιστα παίρνουν μέρισμα ενώ δεν το έχουν ανάγκη όσο αυτοί που φορολογούνται! Γι α άλλη μια φορά δηλαδή …επιβραβεύεται η «λαμογιά» έναντι της τιμιότητας και της νομιμότητας!
6 στους 10 παίρνουν κοινωνικό μέρισμα
«Χαίρεται ο κόσμος… Ήταν κάτι που το ήθελε και μερικοί μάλιστα τα βάζουν μαζί μας αν δεν το δικαιούνται ή απογοητεύονται αν περίμεναν περισσότερα από όσα δικαιούνται να πάρουν», μας λέει ο Κωνσταντίνος Μπουραζάνης που καθημερινά δέχεται πάνω από 100 άτομα στο γραφείο του προκείμενου να τους παράσχει υπηρεσία για το κοινωνικό μέρισμα. Αναφορικά με τα προβλήματα που βγάζει το σύστημα είναι αυτά που προειπώθηκαν ωστόσο στατιστικά, όπως σημειώνει ο κ. Μπουραζάνης απ’ αυτούς που απευθύνονται στο γραφείο του 6 στους 10 το δικαιούνται και θα το πάρουν. Αυτό βέβαια είναι και ένας δείκτης της οικονομικής κατάστασης μιας μεγάλης ομάδας του πληθυσμού που έχει υποστεί φτωχοποίηση.
Ουρές και στα ΚΕΠ
Δουλειά έχουν και τα ΚΕΠ αυτές τις μέρες. Πριν προλάβουν να «ανασάνουν» από τους δικαιούχους του ΚΕΑ έχουν επιφορτιστεί και με παράλληλες εργασίες για το κοινωνικό μέρισμα. Να σημειώσουμε ότι καθημερινά έχει ουρές στο ΚΕΠ της οδού Σμύρνης. Κόσμος μπαινοβγαίνει και ρωτά τους υπαλλήλους καθώς έχει εξαγγελθεί από τα Μέσα Ενημέρωσης ότι μπορούν να γίνονται αιτήσεις και μέσα από το ΚΕΠ ωστόσο όπως μας διαβεβαίωσαν οι υπάλληλοι, οι ίδιοι δεν ενημερώθηκαν!
«Πάρε τώρα που γυρίζει…»
Κληρώθηκαν την Πέμπτη, 1000 τυχεροί που θα πάρουν από 1000 ευρώ ως επιβράβευση που έκαναν αγορές με κάρτες. Πρόκειται για ένα κίνητρο που δίνει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αυξηθεί η χρήση πλαστικού χρήματος με απώτερο στόχο την μείωση της φοροδιαφυγής. Το μέτρο – όπως ανακοινώθηκε – δεν είναι αποσπασματικό απλά θα τεθεί σε μόνιμη βάση. Οι πρώτοι τυχεροί αναδείχθηκαν και θα πρέπει να ενημερωθούν μπαίνοντας με τους κωδικούς τους στο ΤΑΧΙS και στην πλατφόρμα www.gsis.gr προκειμένου να δουν αν κέρδισαν. “Πονοκέφαλο” έχει προκαλέσει η Λοταρία των αποδείξεων σε πολλά ζευγάρια. Οι παντρεμένοι που κάνουν κοινή δήλωση στην εφορία συγχέουν τη φορολογική δήλωση με το θέμα της λοταρίας και έτσι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο να δουν και οι δύο τον αριθμό των αποδείξεων και των λαχνών που αντιστοιχεί στο ΑΦΜ τους και μαζί εάν κέρδισαν στη λοταρία. Όπως μας εξηγούν από την ΔΟΥ Ξάνθης το γεγονός ότι το ζευγάρι κάνει κοινή φορολογική δήλωση δεν σημαίνει ότι έχει κωδικούς για το taxisnet μόνο ο ένας από τους συζύγους. Από τη στιγμή που κάποιος έχει το δικό του ΑΦΜ έχει και τους δικούς του ξεχωριστούς κωδικούς. Όσοι δεν τους γνωρίζουν μπορούν θα πρέπει να κάνουν μια αίτηση στην Εφορία για να λάβουν τον κλειδάριθμο και τους κωδικούς του taxisnet. Επίσης όταν η σύζυγος ή τα τέκνα έχουν το δικό τους ΑΦΜ και διαθέτουν και πιστωτική ή κάρτα πληρωμών οι αγορές χρεώνονται αποκλειστικά και μόνο σε αυτό το ΑΦΜ και όχι στο ΑΦΜ του ατόμου που κάνει την φορολογική δήλωση.
(Άντε και σε καλή μεριά όσοι το κέρδισαν!).
Μαριάννα Ξανθοπούλου