Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στο όριο πριν την πλημμύρα ο κάμπος της Ξάνθης

Στο όριο πριν την πλημμύρα ο κάμπος της Ξάνθης

0

Ένα κλικ πριν να σπάσει το ανάχωμα του Νέστου στο ύψος της Ηλιόπετρας – Τι το προκάλεσε: Η πανσέληνος, η πλημμυρίδα, οι νότιοι άνεμοι και οι Βούλγαροι

 

Τα αρδευτικά της Χρυσούπολης έσωσαν την Ξάνθη – Αν γινόταν το Αρδευτικό της Ξάνθης δεν θα κινδύνευε η πεδιάδα από πλημμύρες – Αν πλημμυρίσουμε στον κάμπο θα φωνάξουμε τους Οικολόγους που το σταμάτησαν να μας σώσουν!

 

Συναγερμός σήμανε το Σαββατοκύριακο στην Πολιτική Προστασία του νομού μας καθώς λίγο έλειψε να σπάσει το ανάχωμα του Νέστου στο ύψος της Ηλιόπετρας και να έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα στα χωριά του δήμου Τοπείρου, Ηλιόπετρα , Κρεμαστή, Δασοχώρι! Η στάθμη των νερών έφτασε στα όρια λίγο πριν την υπερχείλιση και αν δεν άνοιγαν οι 2 διώρυγες από την πλευρά της Χρυσούπολης και μία εκ των δύο από την πλευρά της Ξάνθης που μείωσαν τον όγκο των νερών, θα πλημμύριζε όλη η περιοχή του δήμου Τοπείρου με απρόβλεπτες συνέπειες για τους οικισμούς αλλά και την κτηνοτροφία της περιοχής, δεδομένου ότι γύρω από τα χωριά αυτά έχει πολλές σταβλικές εγκαταστάσεις.

 

Ένα κλικ πριν να σπάσει το ανάχωμα του Νέστου στην Ηλιόπετρα – Τι το προκάλεσε

Αρκετοί παράγοντες συνέβαλλαν στην άνοδο της στάθμης των νερών του Νέστου εκτός από τον προφανή που είναι ο μεγάλος όγκος νερών από την σφοδρή και πολύωρη βροχόπτωση του Σαββάτου. Όπως εξηγεί ο προϊστάμενος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας της Π. Ε. Ξάνθης κ. Γιώργος Καφούτης συνέβαλλε η …πανσέληνος της 3ης Δεκέμβρη (η μεγαλύτερη του 2017) που επέφερε πλημμυρίδα στην θάλασσα όπου εκβάλλει ο Νέστος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί η θάλασσα να απορροφήσει τον όγκο των νερών που κατέβαζε το ποτάμι. Αυτό σε συνδυασμό με τους νότιους ανέμους που έπνεαν αντίθετα με την ροή του ποταμού και μείωναν την ταχύτητα ροής, ευνόησαν μεγάλες συγκεντρώσεις νερών κατά μήκος του ποταμού. Να σημειώσουμε ότι στο ύψος της Ηλιόπετρας το ανάχωμα είναι σε μικρότερο ύψος – για λόγους που χρήζουν διερεύνησης από τις αρμόδιες αρχές – και κατά συνέπεια είναι το επικίνδυνο σημείο. Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Καφούτης την Πέμπτη υπήρξε προειδοποίηση (ρηματική διακοίνωση) για τον Νέστο, τον Στρυμόνα και τον Έβρο από τη Βουλγαρία που επίσης πλήττεται από βροχές και χιόνια.

Πως αποφεύχθηκαν οι πλημμύρες – Τα αρδευτικά της Χρυσούπολης έσωσαν την Ξάνθη

Μετά την διαπίστωση του κινδύνου να σπάσουν τα αναχώματα και από τις δύο πλευρές (Ξάνθης – Χρυσούπολης ), λήφθηκαν μέτρα από το συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας. Ειδικότερα ανοίχτηκαν τα αρδευτικά κανάλια στη Χρυσούπολη που εκτόνωσαν την κατάσταση και 1 από τα δύο κανάλια στην πλευρά της Ξάνθης . Το δεύτερο κανάλι από την πλευρά της Ξάνθης δεν άνοιξε γιατί από εκείνο το σημείο περνάει ο αγωγός ΤΑΡ και δεν θα μπορούσαν να περάσουν τα νερά ενώ η εταιρεία έχει ενημερώσει το ΤΟΕΒ ότι μέχρι τον Μάρτιο θα γίνονται εργασίες εκεί.

Τη Δευτέρα έπεσε η στάθμη των νερών στο ανάχωμα της Ηλιόπετρας – Ζαγναφέρης επί τόπου

Τα μέτρα απέδωσαν και άρχισε να πέφτει σταδιακά η στάθμη στο σημείο του αναχώματος. Επί τόπου βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Ζαγναφέρης, ο οποίος και επικοινώνησε με τον περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο ενημερώνοντας τον για την κατάσταση. Επίσης έθεσε θέμα παρεμβάσεων για ενίσχυση του αναχώματος στο σημείο. Από την Πολιτική Προστασία της Ξάνθης στάλθηκε έγγραφο με το αίτημα να γίνει μια συνολική μελέτη για τα αναχώματα του Νέστου και των παρεμβάσεων που χρήζουν. Να σημειώσουμε ότι η περιοχή είναι υπό τις Διεθνείς Συνθήκες Ραμσάρ και Natura και αυτές – ως γνωστόν- είναι πολύ δεσμευτικές ως προς τις παρεμβάσεις!

Αν γινόταν το Αρδευτικό της Ξάνθης δεν θα κινδύνευε η πεδιάδα από πλημμύρες

Ένας από τους λόγους που καθιστούν αναγκαίο το έργο της άρδευσης της πεδιάδας της Ξάνθης με τα νερά του Νέστου, είναι και αποσόβηση πλημμυρικών καταστάσεων όπως ακριβώς έγινε από την πλευρά της Χρυσούπολης. Ένα έργο που υπενθυμίσουμε σταμάτησε λίγο πριν αρχίσει και ενώ είχε μπει εργολάβος για την κατασκευή δικτύων. Το σταμάτησαν μετά από προσφυγή του 4 Οικολογικές Οργανώσεις και αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η τελική απόφαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αν πλημμυρίσουμε στον κάμπο θα φωνάξουμε τους Οικολόγους που το σταμάτησαν να μας σώσουν!

Να σημειώσουμε ότι και θετική να είναι για το έργο η απόφαση, αυτό χρήζει επικαιροποίηση της μελέτης και ένταξη σε νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης καθώς τα χρήματα που είχαν δεσμευτεί αποδεσμεύτηκαν. Έτσι λοιπόν όταν θα ξανανεβεί η στάθμη των νερών του Νέστου ή ο μη γένοιτο πλημμυρίσουν τα χωριά του κάμπου θα …φωνάξουμε τις Οικολογικές Οργανώσεις να μας σώσουν αλλά θα αποδώσουμε και το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …