Δικαστική αντεπίθεση από την πλευρά Σαββίδη- Θα υποβληθεί ανακοπή κατά της απόφασης, αίτηση αναστολής και αίτημα προσωρινής διαταγής
Χ. Ζειμπέκ: «Αυτοί που τώρα κάνουν τους μάγκες αυτοί φταίνε για το πρόβλημα της ΣΕΚΑΠ». Ενήμερος ο πρωθυπουργός
Αντεπίθεση δια της δικαστικής οδού ετοιμάζει η πλευρά της διοίκησης της ΣΕΚΑΠ. Σύμφωνα με δηλώσεις του νομικού παραστάτη της εταιρείας, γνωστού δικηγόρου των Αθηνών κ. Αλέξανδρου Λυκουρέζου στο capital.gr, μόλις επιδοθεί η “ατομική ειδοποίηση πληρωμής” του προστίμου των 38 εκ. ευρώ που κατακύρωσε στη ΣΕΚΑΠ το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής για τελωνειακές παραβάσεις του 2008, τότε θα υποβληθεί ανακοπή κατά της απόφασης, αίτηση αναστολής και αίτημα προσωρινής διαταγής στο Πρωτοδικείο Κομοτηνής. Στόχος είναι να “παγώσει” η υποχρέωση άμεσης καταβολής του προστίμου ώστε να δοθεί χρόνος να εκδικαστεί, επί των νομικών ζητημάτων, η υπόθεση στο Συμβούλιο Επικρατείας.
Βασικό επιχείρημα της πλευράς Σαββίδη: – Δεν γνώριζε
Βασικό επιχείρημα αποτελεί το γεγονός ότι η εταιρία αγοράστηκε από τον όμιλο Σαββίδη το 2013, χωρίς να γνωρίζει ή να έχει επιδοθεί σχετική καταλογιστική πράξη. Επίσης επιχείρημα -νομικό- αποτελεί η τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση με την οποία απαλλάσσεται η σημερινή διοίκηση εταιρίας για χρέη προηγουμένων διοικήσεων αν δεν είχε γνώση αυτών όταν ανέλαβε. Η πλευρά Σαββίδη θεωρεί εσφαλμένη την απόφαση του Εφετείου, δηλώνει πάντως δια του κ. Λυκουρέζου, πως στόχος της είναι να διατηρηθεί σε λειτουργία η εταιρία.
Κινδυνεύει με λουκέτο η ΣΕΚΑΠ
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» η απόφαση του Δικαστηρίου για το πρόστιμο έχει δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή στην εταιρεία και μεγάλη ανασφάλεια στους εργαζόμενους για το εργασιακό τους μέλλον. Οικονομικοί κύκλοι αναφέρουν πως η εταιρεία δεν θα μπορέσει να πληρώσει αυτό το υπέρογκο ποσό και πως κινδυνεύει άμεσα με αναστολή της λειτουργίας της ενώ νομικοί κύκλοι κρίνουν ως άδικη την απόφαση του Εφετείου που έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την εταιρεία πως αν δεν γίνει δεκτή η προσφυγή αναστολής της απόφασης εκτιμούν πως η εταιρεία θα έρθει αντιμέτωπη με μια πολύ δύσκολη οικονομική πραγματικότητα. Σ’ ότι αφορά τις δύο διαφορετικές αποφάσεις για το ίδιο αδίκημα, από το ποινικό που αθώωσε τη διοίκηση και το διοικητικό που κατακύρωσε το πρόστιμο στο νομικό πρόσωπο, η απάντηση νομικού είναι πως το διοικητικό δικαστήριο διατηρεί την αυτοτέλειά του και οι αποφάσεις του ποινικού δεν είναι δεσμευτικές αν προκύψουν νέα στοιχεία.
Χ. Ζειμπέκ: «Αυτοί που τώρα κάνουν τους μάγκες αυτοί φταίνε για το πρόβλημα της ΣΕΚΑΠ»
Το βασικό ζητούμενο είναι πως και με ποιο τρόπο μπορεί να διασωθεί η εταιρεία και να συνεχίσει να παρέχει εργασία σε 172 εργαζόμενους αλλά και οικονομική υπεραξία στην περιοχή μας και επ’ αυτού το «Ε» ζήτησε την θέση – δέσμευση του βουλευτή Χ. Ζειμπέκ. Ο κ. Ζεϊμπέκ δήλωσε πως θα αγωνιστεί για να σωθεί η εταιρεία και πως είναι ενήμερος ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών για το θέμα. Ωστόσο δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες στην ΝΔ και πολιτικούς παράγοντες του τόπους μας για την στάση τους τόσο κατά την εξαγορά της από τον Ι. Σαββίδη όσο και για τις «αμαρτίες» των διοικήσεων της εταιρείας επί των ημερών της : «Κάποιοι έφεραν τον Σαββίδη και του πούλησαν άρον άρον την ΣΕΚΑΠ. Εμείς ήμασταν κατά της ιδιωτικοποίησης της συνεταιριστικής εταιρείας. Τώρα έρχονται και μας κατηγορούν ότι κάνουμε φωτογραφικές τροπολογίες για να στηρίξουμε τον Σαββίδη. Στηρίζουμε τους εργαζόμενους και τον ιδιοκτήτη και θέλουμε η ΣΕΚΑΠ να συνεχίσει την λειτουργία της. Δεν φταίει η τωρινή διοίκηση για τις παραβάσεις τους παρελθόντος. Πρέπει να ανοίξει ο φάκελος της ΣΕΚΑΠ και να βγουν όλα στο φως. Εδώ έχει γίνει έγκλημα χωρίς εγκληματία. Πρέπει να βρεθούν οι ένοχοι και να τους αποδοθούν ευθύνες. Αυτοί που τώρα κάνουν τον μάγκα αυτοί φταίνε για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει τώρα η ΣΕΚΑΠ». Αναφορικά δε με το τι μπορεί να γίνει από πλευράς κυβέρνησης για το θέμα ο κ. Ζεϊμπέκ τόνισε πως: «Εφόσον είναι το θέμα στην δικαιοσύνη η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει. Όταν εκδοθεί η απόφαση τότε μόνο μπορεί να γίνει μια νομοθετική βελτίωση και αυτό θα επιδιώξουμε».
Μαριάννα Ξανθοπούλου