Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Πρόσωπα & Γεγονότα Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

0

Μια δυστυχισμένη οικογένεια
Το δράμα της οικογένειας από τη Σμίνθη, της οποίας ο πατέρας έγινε παιδοκτόνος, την περασμένη εβδομάδα, είναι μεγάλο. Στο χωριό και τη γύρω περιοχή το γνώριζαν και έδειχναν μια ανθρώπινη ανοχή, μήπως με τον καιρό αλλάξουν τα πράγματα και με τη συνδρομή των φαρμάκων. Όμως τελικά αυτό ήταν μάλλον δύσκολο. Η οικογένεια του Αχμετσίκ είχε ιστορικό αυτοκτονικότητας. Ήδη πέντε μέλη της έχουν αυτοκτονήσει.  Τελευταίο «θύμα» ο πατέρας, που σε ηλικία 50 χρόνων έγινε παιδοκτόνος για αστείους λόγους και δικαιολογίες.
Είναι γεγονός πως στις μικρές και κλειστές κοινωνίες, συνήθως ορεινές, πως υπάρχουν δράματα. Διάφορα. Από βιασμούς και αιμομιξίες, που οδηγούν σε ψυχολογικά τραύματα ανεπανόρθωτα πολλές φορές, κυρίως εις βάρος των γυναικών.
Γ.Δ.


Ο  νόμος της σιωπής
Δεν είναι ως εκ τούτου καθόλου τυχαία η αυξημένη κατανάλωση ψυχοφαρμάκων εκ μέρους αρκετών γυναικών (κυρίως) στην ορεινή περιοχή του νομού μας.  Είναι κοινό μυστικό ότι η κατανάλωση εκεί είναι μεγαλύτερη σε ποσότητα έναντι του συνόλου του υπόλοιπου νομού.
Δυστυχώς πρόκειται για μια δυσάρεστη πραγματικότητα. Που τη γνωρίζουν οι αρχές και όλοι όσοι έχουν επαφή με την ορεινή περιοχή.
Η ανάγκη ξενιτειάς για να βρουν δουλειά οι νέοι, το γενικότερο πατριαρχικό σύστημα που επικρατεί στις οικογένειες, ο φόβος του κοινωνικού στίγματος, κρατούν τα στόματα κλειστά και το δράμα μεγεθύνεται, ώσπου κάπου, κάποια στιγμή ξεσπάει.
-Δυστυχισμένοι άνθρωποι από κάθε άποψη.
Γ.Δ.


Άτυπη προεκλογική περίοδος
Η χρονική περίοδος που διανύουμε είναι μια άτυπη προεκλογική πέρα για πέρα. Γι’ αυτό κανείς δεν αμφιβάλει πως το 2018 θα είναι, γύρω στο Φθινόπωρο, περίοδος εκλογών.
Γι’αυτό το λόγο βλέπουμε μια έντονη παροχολογία, πόλωση πολιτική και σχεδιασμούς για όσο γίνεται μεγαλύτερες και περισσότερες παροχές προς τα χαμηλά εισοδήματα.
Έτσι, με το βλέμμα στις κάλπες, υπάρχουν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν απορρίπτουν το σενάριο των πρόωρων εκλογών.  Διανύουμε ως εκ τούτου μια άτυπη προεκλογική περίοδο παρά τις όποιες διαψεύσεις της κυβέρνησης.
Γ.Δ.


Δεκαετία του 1980. Ο τότε νομάρχης Τάσος Μπερέτας, συνομιλεί με το Γιώργο Ναβροζίδη. Δίπλα, δεξιά, ο διευθυντής Γεωργίας Ιατράκης. Πίσω στο κέντρο ο αείμνηστος Χρ. Κιντζονίδης και αγρότες της Λευκόπετρας. (αρχείο εφημ. ΕΜΠΡΟΣ)

Μιζέρια
zagnaferis synenteyxi1Ποιος θα το φανταζόταν ότι θα επικρατούσε τόση μιζέρια και τσιγκουνιά στην πρώην Νομαρχία όταν μετονομάστηκε σε Περιφερειακή Ενότητα και ο Νομάρχης, Αντιπεριφερειάρχης. Διαβάστε για να αντιληφθείτε από τη μια πλευρά τη νοοτροπία του επικεφαλής της Ξάνθης αλλά και του Νομοθέτη (έτσι τουλάχιστον ισχυρίζονται οι εκεί άρχοντες).
Η Αντιπεριφέρεια Ξάνθης, ουσιαστικά δεν έχει ενημέρωση του τι γράφουν, σχολιάζουν και αναφέρουν οι Τοπικές εφημερίδες. Κι αυτό διότι η Αντιπεριφέρεια δεν έχει κονδύλι (!) για την πληρωμή συνδρομής στις Τοπικές εφημερίδες!! Κι έτσι πορεύεται ο κύριος Ζαγναφέρης. Ο οποίος παρότι προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα, απέδειξε πως πολύ λίγο ενδιαφέρεται γι’αυτόν.  Έτσι, πορεύεται ως Αντιπεριφερειάρχης, χωρίς ενημέρωση για το τι γίνεται στο νομό του, τι συζητιέται, ποια προβλήματα παρουσιάζονται και απαιτούνται λύσεις.
-Συμπέρασμα; Μιζέρια και έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς Ζαγναφέρη. Μάλλον είχε δίκιο ο Γιώργος  Παυλίδης, αλλά τι να κάνει…
Γ.Δ.


Σκοπιανό και ΑΝΕΛ
Το Σκοπιανό ως γνωστόν βρίσκεται σε μια περίοδο κοινού ενδιαφέροντος, τόσο των ιδίων των Σκοπιανών, όσο και της ελληνικής κυβέρνησης. Η οποία κυβέρνηση διακαώς επιθυμεί την επίλυσή του, όμως υπάρχει ο συγκυβερνήτης, ο Καμμένος, ο οποίος δηλώνει ότι δεν θα υπογράψει απόφαση με συνθετικό την λέξη Μακεδονία. Αυτό λέει μέχρι στιγμής αλλά λίγοι πιστεύουν ότι θα έχει το θάρρος να φθάσει μέχρι το τέλος και να μην ψηφίσει την πρόταση του φίλου του Αλέξη Τσίπρα.
Από την άλλη είναι και οι βουλευτές και στελέχη των ΑΝΕΛ που γαλουχήθηκαν πολιτικά στην ίδια άποψη για την όποια λύση για το Σκοπιανό. Και ο δικός μας συμπατριώτης, ο Παναγιώτης Σγουρίδης, θα πρέπει επίσης να το σκεφθεί τι θα κάνει και ποια στάση θα τηρήσει. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα που λέει ο λαός μας.
Γ.Δ.

Δύσκολη περίοδος
Βιώνει η περιοχή μας μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο οικονομικής διαδρομής.  Νέες επενδύσεις δεν γίνονται άξιες λόγου, εκτός των νέων καφέ και σουβλατζίδικων που όμως έχουν συγκεκριμένο χρόνο ζωής και ελάχιστη απορρόφηση εργαζομένων. Βιοτεχνίες, βιομηχανίες μηδέν εις τον ορίζοντα, που θα μπορούσαν ν’ απορροφήσουν δεκάδες ή και εκατοντάδες εργαζόμενους.  Άπνοια επενδυτική για πολλούς λόγους. Αποτέλεσμα, μαράζωμα και έλλειψη προοπτικής, κυρίως για τους νέους.
Από την πλευρά του ο πρωτογενής τομέας που θεωρήθηκε ως δυναμική διέξοδος, έμεινε στα χαρτιά.  Ελάχιστοι νέοι στράφηκαν προς τη γεωργία και την κτηνοτροφία όπως και την αλιεία.
Από την άλλη, ο δευτερογενής υπάρχει με όσες επιχειρήσεις κατάφεραν να επιβιώσουν στα χρόνια αυτά και το ζητούμενο είναι ν’αντέξουν μέχρι την έξοδο στην κανονικότητα που όμως θ’ απαιτήσει χρόνο.
Γ.Δ.


Η άλλη Ελλάδα
Όσο κι αν κάποιοι δεν μπορούν να το αποδεχτούν πολιτικά ή και οικονομικά, που είναι πλέον ρεαλιστική αυτή η πλευρά, ο νομός μας βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή από πλευράς Οικονομικής. Μια πλευρά που όπως όλοι γνωρίζουν, όταν δεν υφίσταται η οικονομική ανάπτυξη, έρχεται, μοιραία, το κοινωνικό πρόβλημα. Τούτα τα δύο, συνήθως πηγαίνουν μαζί. Ανεργία του πατέρα, μειωμένο εισόδημα, πιθανή ανεργία της μητέρας, τραγική κατάσταση. Οι υποχρεώσεις βουνό, οι έξοδοι ελάχιστοι, ψυχολογικά προβλήματα, καβγάδες και συγκρούσεις.
Από την άλλη, η ανεργία στους νέους, τους απομονώνει, τους στερεί τη χαρά της δημιουργίας νέας οικογένειας, επιβιώνουν με χαρτζιλίκια και βοηθήματα που προσβάλλουν.  Τραγική εικόνα που ταλανίζει ένα εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες. Κι αν κανείς υπολογίσει και τις 400.000 νέους που ξενιτεύτηκαν για καλύτερη ζωή και εργασία, τότε ξεπερνιέται κατά πολύ ο αριθμός.
-Αυτή η Ελλάδα των επιδομάτων, των μικροβοηθειών, της λοταρίας και των δήθεν «κοινωνικών ενισχύσεων»…
Γ.Δ.


Καλή χρονιά κ. Τσίπρα
Αντί να φέρει τροπολογία στη Βουλή για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς ο Αλέξης Τσίπρας έφερε τροπολογία για την προστασία των πλειστηριασμών. Αντί να προστατεύει τους φαρμακοποιούς, που έκαναν τα φαρμακεία τους εκλογικά κέντρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, τους άδειασε χορηγώντας άδεια φαρμακείου και σε ιδιώτες. Αντί να πατάξει τη φοροδιαφυγή, αύξησε φορολογία και έτσι γιγαντώθηκε ακόμα περισσότερο επί δικής του διακυβέρνησης η «μαύρη οικονομία», που έφτασε από το 25%  στο 40% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 70 δισ. ευρώ (!), σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.
Αυτά επιβεβαιώνουν, μεταξύ πολλών άλλων, όσους λένε πως ο Αλέξης Τσίπρας λειτούργησε και λειτουργεί χωρίς σχέδιο για την προοπτική της χώρας. Συμπεριφέρθηκε και συμπεριφέρεται ψηφοθηρικά, αλλά τελικά, όπως λέει, η παροιμία   «το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται». Γιατί, στο θέμα των τραπεζών θα έπρεπε να διαπραγματευτεί με την τρόικα ένα σχέδιο που θα νομοθετούσε πλειστηριασμούς στρατηγικών κακοπληρωτών και εταιρικών χρεών, με ταυτόχρονη παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Όταν όμως δεν έχεις σχέδιο και αναλαμβάνεις τη διακυβέρνηση μιας χώρας, έρχεται η στιγμή που απλά αφήνεις πίσω τα «όνειρα σου» και ακολουθείς  το σχέδιο που άλλοι σου επιβάλλουν. Το μνημόνιο, το δικό σου μνημόνιο. Και έρχεσαι κάποια στιγμή στη Βουλή και φωνάζεις περήφανος: «Εμείς πετύχαμε εκεί που εσείς αποτύχατε».
«Συγχαρητήρια», λοιπόν κύριε Τσίπρα για την επιτυχία σας από τους δανειολήπτες που θα χάσουν τα σπίτια τους, τους φαρμακοποιούς που θα μειωθεί το εισόδημα τους και κυρίως από εκείνους που πρωταγωνίστησαν  στο «θαύμα» της «μαύρης οικονομίας» και αύξησαν το δικό τους εισόδημα. Άντε και Καλή Χρονιά…
Κ.Γ.


Παγκόσμιο κοινωνικό μέρισμα…
Εντυπωσιακά στοιχεία προκύπτουν για τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος. Οι δικαιούχοι που έλαβαν το κοινωνικό μέρισμα προέρχονται από 172 υπηκοότητες! Αυτό σημαίνει ότι 1 στους 10 που έλαβαν το μέρισμα ήταν αλλοδαπός.
Αναλυτικότερα 9.700 που έλαβαν το κοινωνικό μέρισμα είναι από Ινδία, Μπαγκλαντές, Σρι Λάνκα, Αίγυπτο και Φιλιππίνες, άλλοι 400 από την Κίνα που εργάζονται στην Ελλάδα. Επίσης 97.000 άτομα από Αλβανία, Βουλγαρία και Ρουμανία έκαναν αίτημα. Το πιο παράξενο είναι ότι υπήρξαν 1.500 δικαιούχοι από χώρες όπως Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία και Βρετανία.
Η διαλυμένη ελληνική οικονομία μοιράζει παγκόσμιο μέρισμα σε 172 υπηκοότητες, από το αίμα και τη σάρκα του  ιδιωτικού τομέα!  Α ρε αθάνατη Ελλάδα το μεγαλείο σου (και η παράνοιά σου) βασίλεμα δεν έχει!


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Βραβεύσεις από την Πρόεδρο Σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατί…