Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Στο πόδι όλοι» για να σωθεί η ΣΕΚΑΠ

«Στο πόδι όλοι» για να σωθεί η ΣΕΚΑΠ

0

Η σωτηρία της κρέμεται στην αυριανή απόφαση του Πρωτοδικείου Κομοτηνής. Θα συζητηθεί η αίτηση αναστολής που υπέβαλλε η εταιρεία. Όλοι οι εργαζόμενοι θα είναι εκεί

 

Σήμερα η έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΣΕΚΑΠ. Προετοιμάζεται αναγκαστική πτώχευση. Σύσκεψη στο δήμο Ξάνθης – ‘Έκδοση ψηφίσματος

 

Με «κομμένη ανάσα» παρακολουθεί η τοπική κοινωνία της Ξάνθης τις εξελίξεις στην ΣΕΚΑΠ καθώς μετά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θράκης για κατακύρωση προστίμου ύψους 38 εκ. ευρώ για τελωνιακές παραβάσεις του 2009, είναι ραγδαίες και λαμβάνουν μορφή ντόμινο. Πριν ακόμη καθαρογραφεί η απόφαση του Εφετείου το Τελωνείο Ξάνθης – κατά πολλούς επιδεικνύοντας υπερβάλλοντα ζήλο – μπλόκαρε την διανομή προϊόντων της εταιρίας στην ελληνική αγορά, παρότι η εταιρεία έχει ήδη καταθέσει εγγύηση 4 εκ. ευρώ για τα σήματα των προϊόντων της και παρότι επιτρέπεται στις καπνοβιομηχανίες πίστωση 28 ημερών.

 

Προετοιμάζεται αναγκαστική πτώχευση της ΣΕΚΑΠ

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της λειτουργίας της εταιρείας και μπρος τη νέα δυσμενή εξέλιξη ανακοινώθηκε από την εταιρεία η σύγκληση έκτακτη συνεδρίασης διοικητικού συμβούλιου. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Στο πλαίσιο της ουσιαστικής παρεμπόδισης της λειτουργίας της εταιρίας, λόγω της έκδοσης απορριπτικής απόφασης από το Εφετείο Κομοτηνής για το πρόστιμο ύψους 38 εκατ. ευρώ για παραβάσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα το 2009, καθώς και της πρόσφατης απόφασης των τελωνειακών αρχών της Ξάνθης, η οποία κατέστησε ανέφικτη την πώληση προϊόντων στην εσωτερική αγορά, η ΣΕΚΑΠ ανακοινώνει την έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου». Σημειώνεται επίσης πως τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ θα συζητήσουν τη διαμορφωθείσα κατάσταση και θα ξεκινήσουν την προετοιμασία για τη διαδικασία αναγκαστικής πτώχευσης της επιχείρησης και πως στην συνεδρίαση θα συμμετέχουν ειδικοί από κορυφαίες ελληνικές εταιρείες, που εξειδικεύονται σε θέματα πτωχεύσεων.

Με το βλέμμα στραμμένο αύριο στην Κομοτηνή: Ελπίδες για προσωρινή αναστολή της απόφασης του Εφετείου

Το βλέμμα στραμμένο στο Πρωτοδικείο Κομοτηνής έχουν Διοίκηση και εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ καθώς την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου θα συζητηθεί η αίτηση ανακοπής κατά της απόφασης, αίτηση αναστολής και αίτημα προσωρινής διαταγής που υπέβαλλε η εταιρεία διά του νομικού παραστάτη της εταιρείας, γνωστού δικηγόρου των Αθηνών κ. Αλέξανδρου Λυκουρέζου, ο οποίος θα παραστεί στην ακροαματική διαδικασία. Αν γίνει δεκτή θα «παγώσει» η υποχρέωση άμεσης καταβολής του προστίμου και θα δοθεί χρόνος ώστε να εκδικαστεί, επί των νομικών ζητημάτων, η υπόθεση στο Συμβούλιο Επικρατείας. Αν όχι η εταιρεία κινδυνεύει άμεσα με πτώχευση καθώς θα κληθεί να καταβάλει το πρόστιμο. Σημειωτέον πως τα 26 – 27 εκ. ευρώ απ’ από τα 38 εκ. είναι προσαυξήσεις από το 2008.

Στην Κομοτηνή αύριο το πρωί όλοι οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ

Την κρίσιμη αυτή στιγμή όπου διακυβεύεται το μέλλον της εταιρείας και 172 θέσεις εργασίας, σύσσωμοι οι εργαζόμενοι θα μεταβούν στην Κομοτηνή για την εκδίκαση της αίτησης αναστολής: «Θα αγωνιστούμε για το μέλλον της εταιρείας που μας δίνει δουλειά. Γι αυτό θα πάμε όλοι στην Κομοτηνή, γι αυτό ζητάμε να γίνει δεκτή η απόφαση αναστολής. Είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου για τη ΣΕΚΑΠ», είναι η κραυγή αγωνίας του προέδρου του ενός εκ των δύο σωματείων Δημήτρη Σαμαρά. Πρόσθεσε δε πως οι εργαζόμενοι έκαναν «Μαύρα Χριστούγεννα» αγωνιώντας για το μέλλον της εταιρείας και πως παρότι η εταιρεία είναι κλειστή λόγω των γιορτών ήταν όλη μέρα σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ τους ανταλλάσσοντας απόψεις και εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους.

Οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ ζητούν συμπαράσταση στον αγώνα τους – Σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο

Το ζήτημα της ΣΕΚΑΠ δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους αλλά όλη την τοπική κοινωνία καθώς έχει μεγάλο οικονομικό αποτύπωμα σ’ αυτή και ως εκ τούτου θεωρείται αυτονόητο ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν όλοι οι φορείς και να ασκηθεί κάθε είδους πίεση για να σωθεί η εταιρεία. Σ το πλαίσιο αυτό οι πρόεδροι και τα μέλη των Δ.Σ. των σωματείων είχαν σύσκεψη χθες το πρωί στο Εργατικό Κέντρο με συμμετοχή του προέδρου Άγγελου Μπεμπεκίδης προκειμένου να συντονίσουν τις δράσεις τους.

Σύσκεψη στο δήμο Ξάνθης – ‘Έκδοση ψηφίσματος

Οι πρόεδροι των σωματείων των εργαζομένων κύριοι Σαμαράς και Γαβριηλίδης καθώς και ο εκπρόσωπος της εταιρείας κ. Δρόσος συμμετείχαν σε σύσκεψη με το δήμαρχο Ξάνθης και των επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου. Σημειώνεται πως ο επικεφαλής της Κοινωνίας Δημοτών κ. Φανουράκης άσκησε κριτική στο δήμαρχο γιατί δεν κλήθηκαν και οι τρεις βουλευτές όπως ζήτησε σε σχετική ανακοίνωσή του ενωρίτερα ωστόσο ο δήμαρχος αντιπαρήλθε λέγοντας ότι η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση είναι σημαντική και έχουν γίνει ενέργειες και ότι ο ίδιος έχει ακούσει τις απόψεις τους σε διάφορες δηλώσεις. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψη μίλησαν οι πρόεδροι των σωματείων όπου εξέθεσαν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην εταιρεία εξαιτίας του προστίμου και ζήτησαν την συμπαράσταση του δήμου Ξάνθης. Αίσθηση προκάλεσε η θέση της εταιρείας που παρουσιάστηκε από τον κ. Δρόσο, ο οποίος τόνισε πως η εταιρεία δεν επιθυμεί να μπει στη διαδικασία να κρίνει την δικαστική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου αλλά αυτό που επιθυμεί είναι να της δοθεί χρόνος για να την προσβάλλει νομικά στο ΣτΕ, χωρίς να μπλοκάρεται η διακίνηση των προϊόντων της εταιρίας από το Τελωνείο. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η έκδοση ψηφίσματος όπου θα ζητείται επίλυση του θέματος το οποίο θα κοινοποιηθεί στο γραφείο του πρωθυπουργού στους βουλευτές και σ όλους τους φορείς. Το ψήφισμα αποφασίστηκε να εκδοθεί σήμερα το πρωί.

Έκκληση του ΕΒΕ Ξάνθης για νομική – πολιτική λύση στην ΣΕΚΑΠ

Σε ανακοίνωσή του το ΕΒΕ Ξάνθης απευθύνει έκκληση για εξεύρεση άμεσης νομικής – πολιτικής λύσης για την εταιρεία την οποία χαρακτηρίζει «οικονομικό και εργασιακό «πνεύμονα» για την Ξάνθη». Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Είναι τραγικό, για μία υγιή και κερδοφόρα επιχείρηση που απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους και εισρέουν εκατομμύρια κάθε χρόνο στα ασφαλιστικά ταμεία και στα δημόσια έσοδα, να βλέπουμε το δέντρο και όχι το δάσος. Κάνουμε έκκληση να βρεθεί άμεσα νομική – πολιτική λύση στο πρόβλημα το οποίο έχει προκύψει, ώστε να μην οδηγηθεί σε πτώχευση η ΣΕΚΑΠ, σε μια περίοδο που οι επενδύσεις και οι θέσεις εργασίας είναι το βασικό ζητούμενο για να απεμπλακεί η τοπική κοινωνία και η εγχώρια οικονομία από το βάρος των μνημονίων. Θέτουμε το θέμα προ των ευθυνών των τριών βουλευτών του νομού μας προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση διάσωσης της συγκεκριμένης καπνοβιομηχανίας. Κάνουμε έκκληση στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες καλώντας τους τρεις βουλευτές, τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, τους Δημάρχους του νομού μας και όλους τους φορείς σε έκτακτη σύσκεψη – σήμερα κιόλας – προκειμένου να συγκροτηθεί κοινό μέτωπο, με κοινές θέσεις και προτάσεις για την διάσωση της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πάνω από πέντε χιλιάδες φακελάκια με σπόρους μοίρασαν οι «Σπορίτες» στην Ξάνθη

Σε μία προσπάθεια να επεκτείνουν τις δράσεις τους βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης το απόγευμ…