Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Χωρίς πλειστηριασμούς στη Θράκη, τουλάχιστον ως τέλη του έτους

Χωρίς πλειστηριασμούς στη Θράκη, τουλάχιστον ως τέλη του έτους

0
pleistiriasmoi spitia

 Συνεχίζεται η αποχή των μελών του συμβολαιογραφικού συλλόγου της περιοχής. «Θνησιγενή» χαρακτηρίζει την απόφαση παύσης της αποχής από άλλους συλλόγους ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων Θράκης

Συνεχίζουν ως τα τέλη του έτους την αποχή από τα καθήκοντά τους οι συμβολαιογράφοι της Θράκης, σε αντίθεση με συναδέλφους τους σε άλλες περιοχές της χώρας, που αποφάσισαν αναστολή των κινητοποιήσεών τους. Έτσι, άνοιξε ο δρόμος για τη διενέργεια πλειστηριασμών, ζήτημα το οποίο αποτελούσε βασικό προαπαιτούμενο στην εξέλιξη της 3ης αξιολόγησης.

Η απόφαση ελήφθη πριν λίγες μέρες από την Γενική Συνέλευση των συμβολαιογράφων Αθηνών, Πειραιά, Αιγαίου και Δωδεκανήσου. Η συνεδρίαση σημαδεύτηκε πάντως από τις παραιτήσεις πέντε μελών της διοίκησης του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου που κατήγγειλαν μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας του ΔΣ.

Οι συμβολαιογράφοι είχαν αποφασίσει να απέχουν από την άσκηση των καθηκόντων τους λόγω των αλλεπάλληλων περιστατικών βίας που είχαν αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια πλειστηριασμών αλλά και επιθέσεων στα γραφεία τους από τις συλλογικότητες που διαμαρτύρονται για τη διενέργεια των πλειστηριασμών.

Ειδικότερα, η απόφαση για την αναστολή της αποχής συνοδεύτηκε από την επιφύλαξη ότι οι συμβολαιογράφοι θα παρακολουθήσουν την τήρηση των υποσχέσεων που έλαβαν από την κυβέρνηση και συγκεκριμένα από τους υπουργούς Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη. Πρόκειται για την τήρηση των δεσμεύσεων που αφορούν στην ασφάλεια των συμβολαιογράφων κατά τη διενέργεια των πλειστηριασμών, αλλά και στη λειτουργία των Επιτροπών που θα παρακολουθούν τη διαδικασία, αναβαθμίζοντας το πλαίσιό της, στην κατεύθυνση όσων είχαν θέσει ως αιτήματα οι συμβολαιογράφοι όταν αποφάσισαν την αποχή τους στη γενική συνέλευση της 4ης Νοεμβρίου.

Συνολικά, για χθες είχαν προγραμματιστεί 177 πλειστηριασμοί σε φυσικό περιβάλλον, δηλαδή σε Ειρηνοδικεία, με επισπεύδοντες τόσο τραπεζικούς ομίλους, όσο και τρίτους (επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα).

Όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, το στοίχημα των πλειστηριασμών πρέπει να κερδηθεί μέχρι το τέλος του έτους, καθώς το ζήτημα συνδέεται με το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, αλλά και με τους ελέγχους που διεξάγει ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ, ο SSM, στους τέσσερις συστημικούς ομίλους, ενόψει και των stress tests της ερχόμενης χρονιάς.

«Θνησιγενής η απόφαση για αναστολή της αποχής»

Οι συμβολαιογράφοι της Θράκης θα απέχουν από τα καθήκοντά τους, σε ό,τι αφορά ηλεκτρονικούς και φυσικούς πλειστηριασμούς, ως τα τέλη του 2017.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ Ορεστιάδας, στο επόμενο διάστημα, αναμένεται συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης, για λήψη αποφάσεων ανάλογα με τα τυχόν νέα δεδομένα, που θα αφορούν κυρίως στην ικανοποίηση των βασικών αιτημάτων των Συλλόγων τα οποία είναι, η προστασία συμβολαιογράφων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους αλλά και της διαδικασίας πλειστηριασμών, η ανάληψη εποπτείας, ελέγχου και ευθύνης λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πλειστηριασμών από το υπουργείο Δικαιοσύνης και προστασία, νομοθετικά, ορισμένων κατηγοριών οφειλετών από την αναγκαστική εκποίηση της περιουσίας τους.

«Δυστυχώς η κυβέρνηση παρά την αφόρητη πίεση που της ασκείται από τους θεσμούς σχετικά με την πρόοδο των πλειστηριασμών, συνεχίζει να φέρεται σαν να μην είναι κάτι που την αφορά, ίσως φοβούμενη το πολιτικό κόστος» σχολίασε στην ΕΡΤ Ν. Ορεστιάδας ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης, Χρήστος Τερζίδης.
Επιπλέον, τόνισε ότι «οι συμβολαιογράφοι είναι δημόσιοι λειτουργοί που επιτελούν το καθήκον που τους έχει αναθέσει η πολιτεία και δεν είναι δυνατόν να δέχονται επιθέσεις από ομάδες ανθρώπων, να εξυβρίζονται και να προπηλακίζονται κατά τη διενέργεια πλειστηριασμών.

Η πολιτεία είναι υπεύθυνη να φροντίσει για την ευταξία κατά τη συγκεκριμένη διαδικασία η οποία είναι η συνέχεια της απονομής δικαιοσύνης». Επίσης , άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ορισμένοι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι να παύσουν την αποχή, με σκοπό να «εξυπηρετήσουν την κατάσταση», όμως η απόφασή τους αυτή θα είναι «θνησιγενής», όπως είπε, καθώς αν δεν δοθούν λύσεις από την πολιτεία, θα υπάρξουν νέες κινητοποιήσεις. Τέλος, ο κ. Τερζίδης σημείωσε ότι θα ήταν δυνατή η εξαίρεση ορισμένων οφειλετών από τη διαδικασία των πλειστηριασμών, καθώς ο όγκος των κόκκινων δανείων είναι μεγάλος και πως η έναρξη θα ήταν ορθότερο να ξεκινήσει από τα μεγάλης αξίας ακίνητα και τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» και όχι από ακίνητα χαμηλής αξίας.

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση Κοντού με Σουλεϊμάν για την ένταξη του Δροσερού στο σχέδιο πόλεως

Η συνάντηση έλαβε χώρα την Πέμπτη 11 Απριλίου Συνάντηση με τον δήμαρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό…