Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και οι πολιτικοί, έχουν –λέγεται- την συνήθεια να αναγάγουν την τρίχα σε τριχιά. Το αξίωμα αυτό δεν ισχύει πάντοτε, αλλά ενίοτε. Όπως συμβαίνει τώρα με την επίσκεψη του κ. Ερντογάν. Υπάρχουν φωνές σύνεσης. Φαίνεται όμως ότι υπερισχύει μια υπερβολή φανατισμού, ανασφάλειας, πολιτικής υστερίας και εξωπραγματικής απεικόνισης της παρουσίας του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα και την Θράκη.
Χωρίς πρόθεση διδακτισμού αλλά με γνώμονα την ιστορική ψηλάφηση τόσο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όσο και εκείνη των εκάστοτε επίσημων επισκέψεων κορυφαίων Τούρκων πολιτικών στην Ελλάδα, μπορούμε να εικάσουμε τα εξής:
-Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις υπήρξαν ανέκαθεν δύσκολες και στην τρέχουσα συγκυρία φαίνεται ότι διανύουν μια από τις πιο ευαίσθητες διαδρομές τους. Ένα από τα σημεία καμπής είναι και η Θράκη, μέτωπο ανοιχτό από την επομένη της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάννης. Η εθνικιστική και Ισλαμιστική ρητορική που οι παράγοντες της Άγκυρας υιοθετούν παραδοσιακά στην Θράκη για την εκεί Μουσουλμανική μειονότητα, δεν δημιουργεί αισιοδοξία.
-Όπως το θέμα «Θράκη» έτσι και οι υπόλοιπες ελληνοτουρκικές εκκρεμότητες –γκρίζες ζώνες, μεταναστευτικό, Κυπριακό, ΑΟΖ, παραβιάσεις, φυγάδες του πραξικοπήματος και του κινήματος Γκιουλέν,- δεν δημιουργήθηκαν με υπαιτιότητα της Ελλάδας. Τις εφεύρε λίγο πολύ η Τουρκία.
-Ο κ. Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με σωρεία εσωτερικών και εξωτερικών προβλημάτων. Όσο κι αν η ικανότητα του ως μεγάλου τακτικιστή είναι αναμφισβήτητη, όσο κι αν η θέση της Τουρκίας είναι πράγματι ισχυρή, εν τούτοις το μέλλον του κ. Ερντογάν παραμένει υπό απειλή καθώς οι απανταχού αντίπαλοι του ανασυντάσσονται. Στην τρέχουσα ιστορική συγκυρία η Ελλάδα, όχι μόνο δεν δημιουργεί στην Τουρκία κανένα πρόβλημα, αλλά μπορεί να συμβάλει στην επίλυση τόσο των αμοιβαίων, όσο και των υπόλοιπων περιφερειακών.
-Στο μέτωπο με τους Κούρδους, την Συρία, τις σχέσεις με την Ευρώπη, στην ρήξη με την ΕΕ, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, στο Μεσανατολικό, η Ελλάδα χάρη στην γόνιμη πολιτική που ασκεί αποτελεί παράγοντα και υπόδειγμα σταθερότητας σε όλη την περιοχή.
-Η παρουσία του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Ερντογάν στην Αθήνα, έχει αναμφισβήτητα βαθειά πολιτικό νόημα και αποτελεί ευκαιρία υψηλής προτεραιότητας να «στρογγυλέψουν» πολλές γωνίες των διμερών σχέσεων. Άλλωστε, σε τέτοιες κορυφαίες επαφές επί των ημερών του Βενιζέλου, του Μεταξά, του Κεμάλ, του Ζορλού, του Καραμανλή και του Μεντερές, οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις παρέμειναν επωφελείς εκατέρωθεν του Αιγαίου.
Παρεμπιπτόντως: Πέρα από κάθε μικροπολιτικό συνειρμό, αξίζουν ξεκάθαρα συγχαρητήρια στους διπλωμάτες που προετοίμασαν αυτή την χρήσιμη συνάντηση. Πρέπει να πέρασαν δια πυρός και σιδήρου μέχρι να καταλήξουν στην τελική ατζέντα. Τώρα ο λόγος στους πολιτικούς.
Χρίστος Χριστοδούλου
Αναλυτής στα Ελληνοτουρκικά και Συγγραφέας