Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Σεισμός» για τα ελλείμματα στην αντισεισμική προστασία του νομού μας

«Σεισμός» για τα ελλείμματα στην αντισεισμική προστασία του νομού μας

0

Στην συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεν ολοκληρώθηκε ο προσεισμικός έλεγχος στα δημόσια κτήρια

 

Ετοιμότητα δήλωσαν Πυροσβεστική, Αστυνομία, Στρατός. Ορίστηκαν οι χώροι συγκέντρωσης και καταυλισμών σε περίπτωση σεισμού στο δήμο Ξάνθης

 

Τρεις είναι οι βασικές «πληγές» της Πολιτικής Προστασίας στον νομό μας: Ελλείμματα στον προσεισμικό έλεγχο δημοσίων κτηρίων και ιδιωτικών, υποστελέχωση των υπηρεσιών με ιδιαίτερο πρόβλημα στην Τεχνική υπηρεσία της Π.Ε. Ξάνθης και η …έλλειψη σε χειριστές Γκρέιντερ με απολυτήριο Λυκείου! Ιδιαίτερα η τελευταία «πληγή» ταλαιπωρεί χρόνια την Π.Ε. Ξάνθης καθώς έχει μηχανήματα αλλά δεν μπορεί να προσλάβει χειριστές γιατί δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι που να πληρούν αυτό το κριτήριο που θέτει ο ΑΣΕΠ. Αυτά αναδείχθηκαν στην συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης που συνεδρίασε την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου το μεσημέρι με θέμα: Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση σεισμών πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων και παγετού για την χειμερινή περίοδο 2017-2018. Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσίες που απαρτίζουν το Όργανο και παρουσίασαν τις δράσεις τους και την ετοιμότητά τους για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.

 

Δεν ολοκληρώθηκε ο προσεισμικός έλεγχος στα δημόσια κτήρια

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Ξάνθης, Γιώργος Καφούτης, ανέγνωσε επιγραμματικά τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν άμεσα από τους αρμόδιους φορείς. Σ’ ότι αφορά την αντιμετώπιση σεισμών περιλαμβάνεται προσεισμικό έλεγχο κτηρίων , υπόδειξη σημείων συγκέντρωσης του πληθυσμού και σημείων διαφυγής, σημείων εναπόθεσης μπαζών κ.λ.π. Ανέφερε δε πως πριν 2 χρόνια είχε ζητηθεί από τους δήμους και τους άλλους φορείς να διενεργήσουν προσεισμικό έλεγχο στα κτήριά τους και είναι πολλοί αυτοί που δεν τον έχουν ολοκληρώσει. Υπογράμμισε πως έχει προστεθεί μία διάταξη στην νέα εγκύκλιο που προβλέπει επιχορήγηση μετά από μια φυσική καταστροφή σε δήμους κι αν ακόμη δεν έχουν κηρυχτεί σε έκτακτη ανάγκη. Επίσης στο πλαίσιο του καλύτερου συντονισμού ζήτησε από τον εκπρόσωπο της αστυνομίας να δημιουργηθεί μια ομάδα που μέσω viber να αποστέλλει φωτογραφίες από τον τόπο της καταστροφής ώστε οι υπηρεσίες να έχουν άμεση εικόνα και να κινητοποιούν το ανάλογο μηχάνημα. Τέλος ζήτησε από τον εκπρόσωπο της Εγνατία Α.Ε. να παρέχει άμεση ενημέρωση στο Όργανο όταν κλείνει ο δρόμος από διάφορες αιτίες.

Ετοιμότητα από τις υπηρεσίες

Τον λόγο πήραν με την σειρά ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής που ανέφερε πως δεν γνωρίζει αν έχει γίνει προσεισμικός έλεγχος στα κτήρια της Πυροσβεστικής και σ’ ότι αφορά το σχέδιο δράσης ανέφερε πως η πυροσβεστική και η ΕΜΑΚ λειτουργούν σε 24ωρη βάση και είναι σε ετοιμότητα. Από τον αστυνομικό εκπρόσωπο αναφέρθηκε ότι υπήρξαν προβλήματα επικοινωνίας με τους εκπροσώπους της Πολιτικής Προστασίας και αντιμετώπισε θετικά την πρόταση του κ. Καφούτη για άμεση αποστολή φωτογραφιών. Ο εκπρόσωπος του Στρατού δήλωσε ότι ο Στρατός είναι πάντα σε ετοιμότητα να συνδράμει όπου και όταν του ζητηθεί. Το ίδιο και ο εκπρόσωπος του Λιμενικού. Σ’ ότι αφορά τις αρμοδιότητες των Δασαρχείων από τον Δασάρχη Ξάνθης επισημάνθηκε πως δεν είναι απαραίτητη στην Ξάνθη η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών γιατί δεν χρειάζονται και έχουν μεγάλο κόστος.

Λάμπρου: «Να κάνουμε το σταυρό μας…»

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση της Διευθύντριας των Τεχνικών Υπηρεσιών κας Λάμπρου η οποία είπε πως δεν είναι όλα καλά κι ωραία και πως υπάρχουν πολλά ελλείμματα σ’ ότι αφορά την αντισεισμική θωράκιση γι αυτό καλό θα είναι: να κάνουμε τον σταυρό μας…», είπε χαρακτηριστικά. Είπε πως δεν έχει ολοκληρωθεί ο προσεισμικός έλεγχος σε δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά κτήρια και πως οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και δεν υπάρχει η δυνατότητα να συγκροτηθούν ομάδες αντίδρασης σε περίπτωση σεισμού και να τεθούν επικεφαλής ωστόσο ΄- όπως είπε είναι αναγκαίο να γίνει αυτό.

Τσέπελης: «Έμφαση στην πρόληψη ενημέρωση της κοινωνίας…»

Στο πλαίσιο αυτό ο εκπρόσωπος της ΠΕΔ κ. Μανώλης Τσέπελης πρότεινε να δοθεί έμφαση στην πρόληψη και να γίνει μια καμπάνια ενημέρωσης στην κοινωνία για το τι πρέπει να κάνει και που πρέπει να πάει σε περίπτωση σεισμού.

Οι χώροι συγκέντρωσης και καταυλισμών σε περίπτωση σεισμού του δήμου Ξάνθης

Επ’ αυτού απάντησε ο υπεύθυνος της Π.Π. του δήμου Ξάνθης κ. Ταρενίδης που είπε πως ο δήμος δεν έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο στα κτήρια του αλλά έχει ορίσει ως χώρους καταυλισμών την περιοχή στη Σάρδεων και το γήπεδο του ΑΟΞ, συγκέντρωσης τον καπνικό σταθμό, το κολυμβητήριο και το Αθλητικό κέντρο Ευμοίρου και ως χώρο εναποθέτησης μπαζών την περιοχή κάτω από το γήπεδο της Ασπίδας. Ο κ. Ταρενίδης έκανε έκκληση να μην κλείνει κανείς το τηλέφωνο και να υπάρχει καλός συντονισμός. Ο κ. Καφούτης διέκοψε τον κ. Ταρενίδη επισημαίνοντας πως ο δήμος δεν τα πήγε καλά στις περσινές χιονοπτώσεις και ο κ. Ταρενίδης δικαιολογήθηκε πως δόθηκε προτεραιότητα στον δρόμο προς το νοσοκομείο και δεν ήταν το πρωί ανοιχτοί. Τέλος αναφέρθηκε πως υπάρχει επάρκεια αλατιού και έχουν γίνει ενέργειες για προμήθεια κι άλλων ποσοτήτων σε περίπτωση που χρειαστεί.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δίχασε η συμμετοχή του Δήμου Ξάνθης σε ελληνοβουλγαρικό πρόγραμμα γαστρονομίας

Το καταψήφισε η αντιπολίτευση στην Δημοτική Επιτροπή εκφράζοντας τις διαφωνίες της για την…