Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

0

Δεν πήγαν για την Φώφη

 Σε πολύ στενό κύκλο έγινε η συνάντηση του Βασίλη Κεγκέρογλου, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΣΥ που ήρθε στην Ξάνθη τη Δευτέρα για να μεταφέρει τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς της Φώφης, να εμψυχώσει τους υποστηριχτές της και να τους καλέσει να συμμετέχουν στις εκλογές αλλά και να κόψει κλίμα… Αν λοιπόν δεχτούμε ότι είναι ενδεικτικό της αποδοχής που έχει η υποψηφιότητα της Φώφης από τον αριθμό αυτών που ανταποκριθήκαν στην πρόσκληση και προσήλθαν στο ξενοδοχείο «Νατάσσα» τότε αυτό είναι απογοητευτικό. Μόνο ο πρώην βουλευτής Σωτήρης Στολίδης που είναι εκπρόσωπός της στην Ξάνθη και κάποιοι νεολαίοι αλλά και λίγα παλαιά στελέχη. Θεσμικά τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να είναι όλοι αν μιλάμε για ενότητα της Κεντροαριστεράς; Είναι φανερό ότι παρότι πανελλαδικά η Φώφη είναι πρώτη – προηγείται με 25% έναντι 11% του Ανδρουλάκη σε πρόσφατη δημοσκόπηση – στην Ξάνθη μάλλον προηγείται ο Ανδρουλάκης. Κι αυτό δεν είναι αυθαίρετο συμπέρασμα…

Μ.Ξ. 

Τι γίνεται με τους μουφτήδες Ξάνθης – Ροδόπης;

 Πάει πολύς καιρός από τότε που από την κυβέρνηση εκφράστηκε η πολιτική βούληση για παύση καθηκόντων στους μουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής και διορισμό νέων όπως έγινε στη Μουφτεία Διδυμοτείχου. Αντί όμως να το δούμε αυτό βλέπουμε τους εν λόγω μουφτήδες να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις, σε διεθνή συνέδρια και διασκέψεις. Όπως στην φωτογραφία όπου ο μουφτής Ξάνθης κ. Σινίκογλου χαιρετά τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο στην Διεθνή Διάσκεψη Αθηνών για τον θρησκευτικό πλουραλισμό και την ειρηνική συνύπαρξη στην Μ. Ανατολή. Τι έγινε και «πάγωσε» η προσπάθεια αντικατάστασής του;

Μ.Ξ.

Αλλαγή φρουράς στο προξενείο της Κομοτηνής

Την αποχώρησή του από τη θέση του Γενικού Προξένου της Τουρκίας στην Κομοτηνή, γνωστοποίησε ο Αλή Ριζά Ακιντζί, στην εκδήλωση που διοργάνωσε για τον εορτασμό της 94ης επετείου της ανακήρυξης της Τουρκικής Δημοκρατίας την Κυριακή, στην Κομοτηνή. Ο Αλή Ριζά Ακιντζί φεύγει μετά από τρία χρόνια και τον διαδέχεται ο διπλωμάτης του υπουργείου Εξωτερικών Μουράτ Ομέρογλου, που έχει υπηρετήσει στο Κιργιστάν, τη Νέα Υόρκη, το Βερολίνο, καθώς και στις Διευθύνεις Βαλκανίων και Μέσης Ανατολής του ΥΠΕΞ, ενώ τώρα αφήνει τη θέση του στη Διεύθυνση Ναυτιλίας για να έρθει στη Θράκη.

Ε.Δ.

Το Τέμενος «Τσινάρ» (πλάτανος), από τον πλάτανο που βρίσκεται παραδίπλα, στη συνοικία Ασά, επί της Μιαούλη. Έτος ανέγερσης 1775, βάση κτητορικής επιγραφής από τον Τσιπλάκ Χουσεΐν Αγά, ο οποίος είναι θαμμένος στον περίβολο του Τεμένους
(αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Ο γιαλός δεν είναι στραβός, εμείς στραβά αρμενίζουμε

Ας το παραδεχτούμε οι Ξανθιώτες: Ο γιαλός δεν είναι στραβός, εμείς αρμενίζουμε στραβά.

Ξεκινώντας από την παραδοχή ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα πρώτα εμείς να διορθώσουμε λάθη και παραλείψεις, εμείς ως Λαός και οι έχοντες την ευθύνη της πόλης και του νομού άρχοντές μας. Εμείς, όλοι και ο καθένας προσωπικά, έχουμε σημαντικό μερίδιο ευθύνης για μια σειρά αποφάσεών μας που αφορούν την πολιτεία μεν, αλλά ουσιαστικά ενδιαφέρουν άμεσα εμάς ως Πολίτες. Επειδή όμως, να το παραδεχτούμε, λειτουργούμε συναισθηματικά, αγνοώντας τα λογικά δεδομένα, κάνουμε συνήθως λανθασμένες επιλογές. Άρα εδώ, στην περίπτωση, ο γιαλός είναι μια χαρά, εμείς αποφασίζουμε λάθος κι αρμενίζουμε στραβά. Βέβαια αργότερα το καταλαβαίνουμε το λάθος αλλά η ζημιά έχει ήδη γίνει.

Και το πιο ωραίο; Μετά από καιρό ξεχνιούνται όλα και επαναλαμβάνουμε το ίδιο λάθος! …

Γ.Δ.

Αλαλούμ

Το λέει χαρακτηριστικά ο λαός μας: «Αλαλούμ κι απάνω τούρλα»! Η κυβέρνηση θέλει να μοιράσει το πλεόνασμα των 800 εκ. από τη μια μεριά, αλλά από την άλλη κόβει παροχές για το τρίτο παιδί, το ΕΚΑΣ, τους φοιτητές και το πετρέλαιο θέρμανσης. Κι επειδή ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η υπόθεση, επικρατεί αλαλούμ.

Δύο χρόνια μετά τις κάλπες του 2015, η κυβέρνηση τρέχει για να κλείσει την αξιολόγηση και τα ρήγματα που έχει δημιουργήσει στον κοινωνικό ιστό και στην εκλογική της βάση η πιστή εφαρμογή του πιο σκληρού (τρίτου) Μνημονίου. Επειδή οι περικοπές είχαν ήδη συμφωνηθεί και νομοθετηθεί πριν από έναν χρόνο, στην παρούσα τρίτη αξιολόγηση το βάρος των συζητήσεων με τους δανειστές την τελευταία εβδομάδα επικεντρώθηκε στην κατανομή του περισσεύματος των 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Παρότι δεν έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις, η οδηγία που έχει δοθεί είναι τα χρήματα να κατευθυνθούν στην ενίσχυση των δικαιούχων του εγγυημένου εισοδήματος, δηλαδή σε πραγματικά φτωχούς, σε άνεργους οικογενειάρχες εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΑ και στην απονομή κύριων και επικουρικών συντάξεων που εκκρεμούν πάνω από έναν χρόνο.

Βέβαια, τις τελικές αποφάσεις θα πάρει η κυβέρνηση, αν όχι προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ασφαλώς θα επιδιώξει να μην επαναληφθεί το περσινό «φιάσκο», όταν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων έπαιρναν το «δώρο» της σύνταξης ως χαμηλοσυνταξιούχοι.

Γ.Δ.

Η τοπική ιστορία

Η διάγνωση είναι παλιά. Η τοπική ιστορία της Ξάνθης αλλά και της Θράκης είναι άγνωστη. Ναι, άγνωστη στους περισσότερους. Ένας λόγος, όχι ο μοναδικός βέβαια αλλά από τους σοβαρότερους, ότι η τοπική ιστορία ΔΕΝ διδάσκεται στα σχολικά βιβλία. Δεν περιλαμβάνονται παρά ελάχιστα κι ασήμαντα ιστορικά δεδομένα. Επικρατεί μία περίεργη σιωπή εκ μέρους της επίσημης πολιτείας. Η διαπίστωση της έλλειψης αυτής έγινε εδώ και χρόνια και εκδηλώθηκε πρωτοβουλία, το κενό να καλυφθεί έστω με μια προσπάθεια ως αρχή έως ότου συγκινηθεί το υπουργείο Παιδείας ή άλλος φορέας. Την πρωτοβουλία αυτή λοιπόν ανέλαβε και εκτέλεσε ο Σύλλογος Ποντίων Νομού Ξάνθης. Εκτύπωσε μια σειρά βιβλίων που ενέταξε σε έναν φάκελο με το γενικό τίτλο «Φάκελος: Τοπική Ιστορία της Ξάνθης».

Σ’ αυτόν το φάκελο λοιπόν διάφοροι συγγραφείς, όπως Ιων. Παπαδριανός, Καθηγητής ΔΠΘ, Θ. Μουσόπουλος, φιλόλογος-συγγραφέας, Γεωργ. Βογιατζής Ιστορικός, Ιωαν. Μπακιρτζής Ιστορικός, περιελήφθη όλη η ιστορία της Ξάνθης και της Θράκης από την αρχαιότητα μέχρι τα νεώτερα χρόνια και απεστάλη στα Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ξάνθης. Έργο σημαντικό, αξιόλογο και εκλαϊκευμένο που ελπίζουμε να υπάρχει στα σχολεία. Κι όλα αυτά το 1999 επί προεδρίας του Συλλόγου Ποντίων του αείμνηστου Γιώργου Ταβουλτσίδη.

Γ.Δ.

Δεν θέλουν ντουμάνι…

Για όσους πιθανόν έχουν ξεχάσει την λέξη «ντουμάνι» τους θυμίζουμε πως σημαίνει καπνός, ατμόσφαιρα πνιγηρή σε δωμάτιο από κάπνισμα ή καπνό από ξυλόσομπα που καπνίζει στο χώρο. Τη λέξη θυμήθηκε Δροσερίτης παρακαλώ. Ναι κύριοι. Και μάλιστα με ύφος, τονίζοντας πως στην περιοχή τους έχουν καταργήσει τις ξυλόσομπες, τις γνωστές «πάπιες» που τα μπουριά γεμίζουν στάχτη, θέλουν «τίναγμα» κι όταν δεν γίνεται αυτό τακτικά τότε γίνεται ντουμάνι.  Αυτό το ντουμάνι πλέον δεν υπάρχει στο Δροσερό. Ο λόγος είναι απλός. Αντικαταστάθηκαν οι ξυλόσομπες με διάφορες ηλεκτρικές συσκευές!

Ναι σωστά διαβάσατε. Ηλεκτρικές συσκευές κάθε είδους και κατηγορίας. Αιτία; Να γλυτώσουν το «ντουμάνι» και βέβαια να ζουν σε υγιεινό περιβάλλον. Ρωτάτε αν τους συμφέρει ως προς το κόστος να χρησιμοποιούν ηλεκτρικές συσκευές; Φυσικά. Αφού δεν πληρώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα! Και το γιατί δεν πληρώνουν είναι γνωστό σε όλους στην Ξάνθη. Απλούστατα το πληρώνουμε όλοι οι υπόλοιποι!

Τόσο απλά…

Γ.Δ.

Νέες κόντρες στο περιφερειακό συμβούλιο

Σε υψηλούς τόνους εκτυλίχθηκε η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜΘ το απόγευμα της Δευτέρας, για μια σειρά από θέματα, ανάμεσα στη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση, αλλά και μεταξύ στελεχών της πλειοψηφίας. Ο περιφερειάρχης απουσίαζε στην Αθήνα, ωστόσο η συζήτηση ήταν «καυτή» και αποκαλυπτική.

Την παραίτηση του Κώστα Αντωνιάδη ζήτησε ο Φώτης Καραλίδης, όπως είχαμε ήδη γράψει, σχετικά με την παρουσία της Περιφέρειας στην έκθεση στη Γαλλία και τα όσα ανακριβή κατατέθηκαν δημόσια, αλλά και για το σποτ στο euronews, με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού να απαντά ότι είναι θέμα του περιφερειάρχη αν θα τον απομακρύνει. Ακόμη, σκληρή ήταν η κόντρα ανάμεσα στον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου Σωτήρη Μποταΐτη και τον περιφερειακό σύμβουλο της «Περιφερειακής Αναγέννησης» Κώστα Εξακουστό, με τον πρώτο να στερεί το λόγο από τον τελευταίο.

Ε.Δ.

Το χτύπησε το καμπανάκι ο Χατζηγκενέ

Το οξυμένο κλίμα και τα ενδοπαραταξιακά προβλήματα καταδεικνύονται και μέσα από τη δημόσια δήλωση του Ιρφάν Χατζηγκενέ, ο οποίος κάνει έκκληση για ενότητα και συσπείρωση, παρότι τονίζει ότι σειρά ενεργειών και συμπεριφορών διαρρηγνύουν τη συνοχή της παράταξης. Μάλιστα, ο κ. Χατζηγκενέ που κρατά χαμηλούς τόνους, αλλά πάντως, είναι αποφασισμένος να μην αφήσει τις αδυναμίες της παράταξης να λειτουργήσουν εις βάρος του έργου που πρέπει να γίνει για τους κατοίκους της Περιφέρειας, στρέφει την κριτική του προς τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου, υπογραμμίζοντας στο «Ε», με αφορμή τα όσα έλαβαν χώρα στη συνεδρίαση ότι «η στάση του προέδρου δεν τιμά το όργανο. Ο πρόεδρος οφείλει να είναι πιο σοβαρός και να ανταπεξέρχεται στο ρόλο του που εξ ορισμού, τον υποχρεώνει να διακατέχεται από ανεξαρτησία για όλα τα μέλη του συμβουλίου».

Παράλληλα, φαίνεται ότι ο κ. Χατζηγκενέ δεν είναι διατεθειμένος να κρύψει και τη δυσαρέσκειά του για συγκεκριμένους χειρισμούς του περιφερειάρχη, κάνοντας σαφές ωστόσο, ότι το ζητούμενο είναι μέσα από τους ανθρώπους που νοιάζονται για την παράταξη και αγωνίζονται να μπορεί να επιτυγχάνεται η συσπείρωση για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Βραβεύσεις από την Πρόεδρο Σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατί…