Το Μνημείο Αμφίπολης
«Σε τέσσερα χρόνια το μνημείο της Αμφίπολης θα είναι επισκέψιμο». Τη δήλωση αυτή έκανε η Κατερίνα Περιστέρη στην εφημερίδα «Χρονόμετρο» της Καβάλας, σημειώνοντας ότι ξεκινούν έργα συντήρησης και ανάδειξης στον Τύμβο Καστά, με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα και την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου να συνεργάζονται για την ένταξη του μνημείου στο ΕΣΠΑ.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι από το 2015 και μέχρι σήμερα το περίφημο ταφικό μνημείο έμεινε ανυπεράσπιστο.
Γ.Δ.
Στην τρίτη θέση η ΔΗΣΥ
Θετικά ξεκίνησε η νέα εβδομάδα για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Αφενός ολοκληρώθηκε άψογα η διαδικασία της ψηφοφορίας χωρίς κανένα παράπονο και αφετέρου στην πρόσφατη δημοσκόπηση ανέβηκε κατά δύο μονάδες. Από το 6,5% ανέβηκε στο 8,5% εκτοπίζοντας από την τρίτη θέση τη Χρυσή Αυγή, έχοντας βάσιμες δυνατότητες να πλησιάσει διψήφιο ποσοστό σύντομα.
Αρκεί οι κινήσεις της Γεννηματά, κυρίως, και των υπολοίπων να γίνουν σύντομα και με ενωτικό πνεύμα.
Γ.Δ.
Με ξένα κόλλυβα
Παίρνοντας πολλά από τους πολλούς για να δώσει λίγα σε λίγους, τους οποίους έχει υπερφορολογήσει, η κυβέρνηση έκανε μια συγκεκριμένη πολιτική επιλογή. Η προσπάθειά της και η αγωνία της να εμφανιστεί φιλολαϊκή είναι προφανής. Αλλά, όπως θα έλεγε ο θυμόσοφος λαός, φιλολαϊκή πολιτική με ξένα κόλλυβα δεν γίνεται.
Με τη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης τίποτε καλό δεν μπορεί να περιμένει κανείς. Η κοινωνία πιέζεται οικονομικά προς τα κάτω χρόνια τώρα και τέλος δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Γ.Δ.
Η μόνη χώρα
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της λεγόμενης περιφέρειας της ευρωζώνης που παραμένει σε στενωπό, ενώ χώρες όπως η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Πορτογαλία όχι μόνο κατάφεραν να εξέλθουν των μνημονίων, αλλά έχουν σε μεγάλο βαθμό ανακτήσει ή και ξεπεράσει (π.χ. το ΑΕΠ της Ιρλανδίας είναι πια 40% μεγαλύτερο) την απώλεια του ΑΕΠ που σημειώθηκε στη διάρκεια της κρίσης. Η απόκλιση ήταν σημαντική και στη γειτονιά μας, καθώς ενώ στις αρχές του 21ου αιώνα το ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν σχεδόν ίσο με το ΑΕΠ όλων των βαλκανικών χωρών και λίγο μικρότερο της Τουρκίας, σήμερα η Ρουμανία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής και η τουρκική οικονομία είναι 4,5 φορές μεγαλύτερη της ελληνικής.
Από το 2007, η περιουσία των Ελλήνων μειώθηκε σύμφωνα με την Credit Suisse κατά 587 δισ. ευρώ ενώ οι απώλειες για το μέσο νοικοκυριό ανήλθαν το ίδιο διάστημα στα 67.704 ευρώ
Χώρες όπως η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Πορτογαλία όχι μόνο κατάφεραν να εξέλθουν των μνημονίων, αλλά έχουν σε μεγάλο βαθμό ανακτήσει ή και ξεπεράσει την απώλεια του ΑΕΠ που σημειώθηκε στη διάρκεια της κρίσης.
Γ.Δ.
Πάλι για την ΑΕΠΙ
Είναι γνωστό σε όλους ότι η ΑΕΠΙ και τα μουσικά δικαιώματα είναι η γάγγραινα των επαγγελματιών της εστίασης καθώς καλούνται να πληρώσουν μεγάλα ποσά για να μπορούν να παίζουν μουσική. Όπως φαίνεται όμως το πρόβλημα έχει ξεφύγει από τα στενά όρια των χώρων διασκέδασης και έχει φτάσει παντού!!!
Η εποχή που τα συνεργεία δούλευαν σε μια οικοδομή και είχαν το τραντζιστοράκι να παίζει μουσική έχει παρέλθει και εικόνες σαν και αυτή δεν θα ξαναδούμε. Στο εξής ακόμη και χώροι δουλειάς, όπως είναι ένα συνεργείο αυτοκινήτων, ένας φούρνος ή ένα μίνι μάρκετ αν παίζουν μουσική θα πρέπει να πληρώνουν. Μάλιστα στην Καβάλα είχαμε και το πρώτο κρούσμα πριν λίγο καιρό, καθώς επαγγελματίας που διατηρεί φούρνο έπαιζε μουσική την ώρα που δούλευε και δέχθηκε επίσκεψη αστυνομικού κλιμακίου και του έγιναν συστάσεις να σταματήσει να παίζει μουσική διαφορετικά θα πρέπει να πληρώσει δικαιώματα.
Μας έφτασαν στο σημείο ακόμη και το να ακούμε μουσική στο χώρο εργασίας να έχει γίνει πολυτέλεια!!!
Γ.Δ.
Ο μακρύς δρόμος της κεντροαριστεράς
Εάν προσπαθήσει κανείς ψύχραιμα και αποστασιοποιημένα να αποκωδικοποιήσει τις πρόσφατες εκλογές στην κεντροαριστερά θα διαπιστώσει ότι κάτι κινείται στον άλλοτε κραταιό χώρο. Η συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες ήταν πολύ υψηλή και ελάχιστοι πίστευαν ότι τόσοι πολλοί πολίτες, παρά τις λοιδορίες και τα αρνητικά σχόλια τμήματος των ΜΜΕ, θα «σφράγιζαν» με την παρουσία τους την επιχείρηση ανασυγκρότησης του χώρου.
Η συμμετοχή των περίπου 210.000 ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο και οι 157.000 του δεύτερου γύρου, δημιουργεί επί της ουσίας ένα απρόβλεπτο πολιτικό γεγονός που έως σήμερα, περνούσε απαρατήρητο από όλους τους «ουδέτερους» σχολιαστές.
Αυτό που προκύπτει πλέον είναι ότι, όσο η κυβέρνηση χάνει δυνάμεις και μειώνεται η παρεμβατικότητά της στις κοινωνικές διεργασίες, έχει πλέον αρχίσει η μαζική επιστροφή ριζοσπαστικοποιημένων ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς στον παραδοσιακό τους χώρο.
Θα συνεχιστεί αυτό; Θα φανεί στην πορεία και από τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η νικήτρια Φώφη Γεννηματά και πως θα κινηθούν και οι υπόλοιποι διεκδικητές της εξουσίας.
Το στοίχημα από εδώ και πέρα είναι η ενότητα του χώρου της κεντροαριστεράς και η επανασύνδεση του χώρου με τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους που στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, είτε απείχαν, είτε ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ.
Ο δρόμος είναι μακρύς για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, αλλά πλέον όλοι είναι ενώπιον των ευθυνών τους, καθώς είναι κρίσιμο ο χώρος να κερδίσει το στοίχημα της οργανωτικής και πολιτικής ενοποίησης. Δεν χωρούν άλλα λάθη. Το παρελθόν ήταν διδακτικό για πολλά και για πολλούς…
Α.Ρ.
«Πιέζεται» η τουρκική λίρα
Η αξία της τουρκικής λίρας έναντι δολαρίου και ευρώ είναι ιδιαίτερα πτωτική. Ήδη από το Σεπτέμβριο έχει κάνει βουτιά 17% και υποχωρεί συστηματικά στις διεθνείς αγορές. Μάλιστα η ισοτιμία του ενός δολαρίου έφτασε στις 3, 9780 λίρες ενώ η ισοτιμία με το ευρώ στις 4,6397 λίρες. Γι’αυτό χρειάστηκε να παρέμβει η κεντρική τράπεζα για να ανακόψει την πτωτική πορεία, αλλά η ανησυχία παραμένει. Παράλληλα έχουν αυξηθεί ο πληθωρισμός, ενέργεια και εισαγόμενα είδη στα ράφια των καταστημάτων.
Γενικώς η οικονομική κατάσταση στη γειτονική χώρα παρουσιάζει προβλήματα και λόγω των υψηλών ελλειμμάτων του προϋπολογισμού και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Σύντομα προβλέπουν δυτικοί παρατηρητές πως η ισοτιμία ενός ευρώ θα φθάσει τη σχέση 1 ευρώ με 5 λίρες!
Γ.Δ.
Τώρα το άλλαξαν το …μουχαμπέτι
Πολύ μας τα μπέρδεψε τα πράγματα η δημοτική αρχή Ξάνθης με το ζήτημα των τελών. Απ’ την μια ζητά αρειμανίως της απόλυτη πλειοψηφία των 21 και επειδή δεν την βρίσκει από τους συμβούλους της αποσύρει την πρώτη φορά και επαναφέρει για δεύτερη φορά με το ίδιο αποτέλεσμα. Κι ενώ ο δήμαρχος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν δεν ψηφιστούν τα τέλη δεν θα έχει ο δήμος προϋπολογισμό, στην συνέχεια ανακάλυψαν ότι δεν χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία και μάλιστα ότι τους το είπαν από το υπουργείο ο αρμόδιος που έκανε την εγκύκλιο κάποιος Κίμωνα Σιδηρόπουλος την ίδια στιγμή μάλιστα που η Αποκεντρωμένη τους προειδοποίησε μη τολμήσουν και στείλουν την απόφαση (δηλαδή ποια απόφαση αφού δεν υπήρχε)! Και καλά γιατί εξαρχής δεν ρωτούσαν το υπουργείο να τους …ερμηνεύσει την εγκύκλιο και χρειάστηκαν 2 συμβούλια για να μας πουν ότι δεν χρειάζεται πλειοψηφία; Και γιατί στην δεύτερη πρόσκληση άλλαξαν τον τίτλο και από «κανονιστική για τα τέλη» έγινε «επιβολή τελών». Μήπως επειδή η λέξη κανονιστική επιβάλλει απόλυτη πλειοψηφία. Τι τερτίπια είναι αυτά;
Μ.Ξ.
Το αρδευτικό της Ξάνθης και η …απορία του περιφερειάρχη
Το αρδευτικό της Ξάνθης ήρθε ξανά στο προσκήνιο από του ΑΝΕΛ καθώς συμπεριλαμβάνεται στην πρόταση που κατατέθηκε στο Αναπτυξιακό συνέδριο, ως διεκδικούμενο μεγάλο έργο για το νομό μας. Είναι ένα έργο που το στήριξε και ο Αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ κ. Παναγιώτης Σγουρίδης από τότε που ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Βουλής όπως και ο Αλέκος Κοντός ως υπουργός που το ενέταξε στο πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ. Την Δευτέρα στην Επιτροπή περιφερειών της Βουλής που είχε προκληθεί ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος για να εκθέσει το σχέδιο του για την Περιφέρεια ΑΜΘ ενώπιον των μελών της επιτροπής και παρόντων των βουλευτών της ΑΜΘ ρωτήθηκε από τον βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Γρηγόρη Στογιαννίδη γιατί στο σχεδιασμό της Περιφέρειας ΑΜΘ δεν εντάσσεται αυτό το έργο που είναι τόσο αναγκαίο για την Ξάνθη. Η απάντηση: «Απορία ψάλτου βήξ…»!
Προφανώς και δεν θα γνώριζε τίποτε σχετικό ο κ. Μέτιος. Να σας πούμε εμείς λοιπόν! Το έργο βρίσκεται στο ΣτΕ, έχει εκδικαστεί και εδώ και 2 χρόνια δεν έχει εκδοθεί η απόφαση. Στο μεταξύ τα λεφτά που είχαν δεσμευτεί …αποδεσμεύτηκαν οπότε και θετική να είναι η απόφαση του ΣτΕ θα χρειαστεί φτου και απ’ την αρχή η διαδικασία με επικαιροποιημένες μελέτες και και …Ένα έργο που θα μπορούσε να σώσει τον κάμπο της Ξάνθης από την υφαλμύρωση και να ζωντανέψει τον πρωτογενή τομέα έχει μπλοκάρει τόσα χρόνια από 4 οικολογικές οργανώσεις που φοβούνται ότι θα στερέψει Νέστος!
Μ.Ξ.