Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Πρόσωπα & Γεγονότα Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

0

Η κατασκευή δικτύου αερίου
Πριν πολλά χρόνια η εφημερίδα μας, πρώτη αυτή, ήταν υπέρμαχος της κατασκευής εσωτερικού δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην πόλη της Ξάνθης.  Είχαμε κάνει την πρόταση αυτή στηριζόμενοι στο γεγονός πως θα έφτανε ο αγωγός φυσικού αερίου μέχρι εδώ. Τελικά ο αγωγός έγινε, έφθασε μέχρι Κομοτηνή, τροφοδότησε με αέριο και κάποιες επιχειρήσεις του νομού μας και εκεί σταμάτησε η ιστορία αυτή.
Ακολούθησαν ρεπορτάζ της εφημερίδας μας με αναφορές στο θέμα και την ανάγκη δημιουργίας εσωτερικού δικτύου διανομής του αερίου στις οικοδομές της πόλης. Οι απαντήσεις που μας δίνονταν τότε απ’ τους ιθύνοντες της εταιρείας ήταν αρνητικές διοτι παρουσίαζαν το κόστος κατασκευής του δικτύου διανομής αρκετά μεγάλο και πως η απόσβεση του κόστους αυτού θα ήταν χρονικά μη συμφέρουσα.
Γ.Δ.


Αέριο ΙΙ
pavlidisΚαι με τη δικαιολογία αυτή περί μεγάλου κόστους, τα χρόνια περνούσαν. Μέχρι που ο Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης παρενέβη συνολικά για να λυθεί το θέμα σε επίπεδο Περιφέρειας και τι πρότεινε ο αείμνηστος συμπολίτης μας;
Συνεργάστηκε με τη ΔΕΠΑ (σήμερα ΔΕΔΑ) και δεσμεύτηκε ότι για την κατασκευή των δικτύων των μεγάλων πόλεων της Περιφέρειας, θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια ένα σημαντικό  μέρος του κόστους κατασκευής του μεγάλου αυτού έργου. Αφού η εταιρεία εξασφάλισε αυτό το ποσό σαν «μαγιά» στράφηκε στη συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων από όπου θα πάρει δάνειο 48 εκ. ευρώ, ενώ ένα σημαντικό μέρος του κεφαλαίου θα διαθέσει η ίδια η ΔΕΠΑ ως αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΔΑ.
Έτσι έχουν σήμερα τα πράγματα. Αν ζούσε δε ο Παυλίδης σίγουρα θα έπειθε τους αρμόδιους να ξεκινήσει το μεγάλο αυτό έργο (μεγάλο απ’ όλες τις απόψεις)  από την Περιφέρειά μας, για πολλούς και ισχυρούς λόγους.
Γ.Δ.


Φυσικό αέριο ΙΙΙ
Οφείλουμε όμως να ξεκαθαρίσουμε δύο πράγματα. Τέτοια έργα υποδομής όπως η δημιουργία του υπόγειου δικτύου διανομής φυσικού αερίου δεν γίνονται τόσο εύκολα. Απαιτούν χρόνο. Ως εκ τούτου θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι πως το έργο αυτό θα απαιτήσει χρόνο. Κι επειδή εμπλέκονται και φορείς του Δημοσίου προφανώς δεν είναι ευέλικτοι όπως οι ιδιώτες.
Δεύτερο, το έργο για να δικτυωθεί μέσα στην πόλη, θα χρειαστεί να γίνουν σκαψίματα. Όχι ιδιαίτερα, αλλά όπως τα δίκτυα τηλεφώνου και ρεύματος. Άρα μια ταλαιπωρία στην πόλη θα υπάρξει.
Υπάρχει όμως και κάτι άλλο. Την περίοδο που ο αγωγός φυσικού αερίου έφθανε στην Ξάνθη, δήμαρχος ήταν ο Φίλιππος Αμοιρίδης. Ενώ σήμερα είναι ο Δημαρχόπουλος που δεν έχει δώσει κανένα δείγμα ενδιαφέροντος για το θέμα κι αμφιβάλουμε εάν γνωρίζει τίποτε σχετικό. Περί άλλων τυρβάζει δυστυχώς, μικρότερης σημασίας. Τέτοια θέματα σημαντικά, λίγοι αυτοδιοικητικοί τα συλλαμβάνουν και τα υλοποιούν.
Γ.Δ.



SOS για τη σίτιση του ΔΠΘ
Μόνο μέχρι την Κυριακή είναι διασφαλισμένη η σίτιση στην Πολυτεχνική από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, καθώς η σύμβαση λήγει και οι εξελίξεις στον φορέα προδιαγράφουν ένα αμφίβολο μέλλον.
Ήδη η σίτιση είναι «στον αέρα» στην Κομοτηνή γι’ αυτό και τελείται κατάληψη στην Πρυτανεία.
Ο υπουργός Παιδείας απέστειλε την Τετάρτη στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, το πόρισμα των επιθεωρητών – ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης σχετικά με το Ίδρυμα για την περίοδο 2011-2017, ενώ έδωσε εντολή στον γ.γ. του υπουργείου, Γιώργο Αγγελόπουλο, να διενεργήσει τον προβλεπόμενο εκ του νόμου διοικητικό έλεγχο στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Σύμφωνα με το πόρισμα, οι ελεγκτές μεταξύ άλλων διαπίστωσαν: απουσία τακτικού διαχειριστικού ελέγχου, παράλειψη απογραφής, μη σύννομες διαδικασίες προμήθειας υψηλών κονδυλίων ειδών τροφοδοσίας με απευθείας αναθέσεις, πλημμεληματική άσκηση εποπτικού ελέγχου επί των εστιών κ.ά.
Όπως διαφαίνεται, πρόθεση του υπουργείου δεν είναι να εγκαταλείψει τις αρμοδιότητες του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (υπηρεσίες φύλαξης, καθαρισμού, σίτισης κ.ά.), αλλά να μεταβιβάσει το μεγαλύτερο μέρος στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και Διά Βίου Μάθησης. Ωστόσο, αν οι διαδικασίες δε δρομολογηθούν άμεσα, θα προκύψει σοβαρό πρόβλημα του ΔΠΘ.
«Δυστυχώς, την πληρώνει το πανεπιστήμιο», σχολίασε και ο κ. Μάρης στη σχετική συζήτηση μαζί μας.
Ε.Δ.


Ενός λεπτού αυτοκριτική
Κάναν άραγε την αυτοκριτική τους οι αρμόδιοι; Για την καταστροφή, για την ανοχή, για τη συγκάλυψη, την συνενοχή; Για τη λάσπη ο λόγος που κάλυψε πόλεις και ανθρώπους και σκέπασε ζωές ακριβές. Ζούμε σε μια χώρα βουτηγμένοι στη λάσπη και το αίμα, χειμαζόμενοι στη γαλέρα των μνημονίων και αμνημόνων. Ζούμε σήμερα με τα σημάδια, τα έργα του παρελθόντος.
Κάναν οι πολιτικοί μας, οι δήμαρχοι, οι Περιφερειάρχες, εμείς οι ίδιοι την αυτοκριτική μας; Έστω για ένα λεπτό; Ή μήπως κρυφτήκαμε όλοι πίσω από το δάκτυλο που έδειχνε κάποιον άλλον ως ένοχο;
Και πόσο ο θάνατος δύο δεκάδων ανθρώπων μέτρησε; Κοιμηθήκαμε ΟΛΟΙ ήσυχοι, χωρίς ενοχές γιατί οι άλλοι φταίνε; Ο νεοέλληνας μαζί με όσα οικονομικά έχασε, έχασε και το φιλότιμό του. Κι αυτό είναι το χειρότερο.
-Καληνύχτα μας νεοέλληνες…
Γ.Δ.


Θα δείξει
«Οψόμεθα εις Φιλίππους» θα λέγαμε ότι είναι το μήνυμα της δημοτικής αντιπολίτευσης στο Δήμο Ξάνθης. Το συμπέρασμα βγαίνει από τη φράση που είπε ο Μαν. Φανουράκης καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό του 2018: «Θα τα πούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο».
Άρα η μάχη θα δοθεί εκεί και όλα δείχνουν ότι θα είναι σκληρή, τέτοια που θα καθορίσει αρκετά πράγματα για τη συνέχεια της λειτουργίας του οργάνου.
Περισσότερα όμως προσεχώς, κατά τη σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Γ.Δ.


Χρυσοθήρες και αρχαιοκάπηλοι
Οι άνθρωποι δεν είναι αρχαιοκάπηλοι, είναι χρυσοθήρες.  Και η διαφορά είναι μεγάλη. Δεν ψάχνουν για αρχαίους τάφους, αλλά για κρυμμένες λίρες και εν γένει χρυσαφικά. Άρα υπάρχει διαφορά μεταξύ των αρχαιοκάπηλων και αυτών. Οι χρυσοθήρες ψάχνουν με βάση χάρτες παλιούς, σημάδια και ενδείξεις που μόνον αυτοί γνωρίζουν και «διαβάζουν». Στηρίζονται σε ιστορίες παλιές, ενίοτε και σε φήμες από γεροντότερους και «δουλεύουν» ομαδικά. Αρκετές δε φορές με τη σύμφωνη γνώμη της Πολιτείας που τους εκδίδει σχετική άδεια για το σημείο που επιθυμούν να σκάψουν υπό το φως της ημέρας για τον εντοπισμό θησαυρού που κατά τις εκτιμήσεις τους είναι αμύθητος.
Μάλιστα, πριν χρόνια, στην ημιορεινή περιοχή του νομού μας, δόθηκε άδεια για ανασκαφή, προκειμένου να εντοπιστεί ο θησαυρός του τρένου Οριάν Εξπρές. Η όλη «επιχείρηση» κράτησε μέρες, υπήρχαν άνθρωποι αρκετοί που εργάζονταν στην υπόθεση αυτή, υπήρχαν μέτοχοι στην επιχείρηση αλλά τελικά δεν βρέθηκε τίποτε!
Και μεταξύ μας, σπάνια οι χρυσοθήρες ανακαλύπτουν σημαντική ποσότητα λιρών. Μάλιστα σε άνθρωπο που χρόνια ασχολείται με το «χόμπυ» αυτό και σε ερώτηση εάν σ’ όλο αυτό το διάστημα βρήκε κάτι, έλαβα την απάντηση: «βρήκα αλλά ήταν λίγα. Ψάχνω για τον μεγάλο θησαυρό».
Γ.Δ.


Black Friday σήμερα
 Το νέο … «φρούτο» που μας ήρθε από την Αμερική όπως τα περισσότερα άλλωστε «φρούτα» στο πλαίσιο μιας παγκοσμιοποιημένης αγοράς που έχουν στόχο να μας δημιουργούν συνεχώς ανάγκες – τις περισσότερες φορές πλασματικές κι όχι πραγματικές– για να καταναλώνουμε συνεχώς όλο και περισσότερα. Είναι η δεύτερη φορά που εφαρμόζεται η Παρασκευή των προσφορών και αν θυμηθούμε πέρσι τον περισσότερο τζίρο στην Ξάνθη τον έκαναν τα …τάμπλετ γνωστής αλυσίδας, λες κι όλοι ξύπνησαν την Παρασκευή με την ανάγκη να αγοράσουν τάμπλετ! Φέτος στην Ξάνθη, οι καταστηματάρχες στα μικρομεσαία εμπορικά καταστήματα και όχι στις μεγάλες αλυσίδες εκφράζουν προβληματισμό τους υποστηρίζοντας πως με τις εκπτώσεις, τις προεκπτώσεις τα 10ήμερα προσφορών έχουν 6 μήνες τον χρόνο εκπτώσεις τόσο που ο θεσμός χάνει και το νόημα και την ουσία του. Στην Αλεξανδρούπολη αντίθετα το πήραν πολύ ζεστά και διαφημίζουν την Black Friday μέχρι και στην Κωνσταντινούπολη με προφανή λόγο να προσελκύσουν τούρκους τουρίστες. Σ΄ ότι αφορά τους καταναλωτές το βλέπουν με θετικό μάτι αρκεί βέβαια να έχουν χρήματα. Αυτό όμως που θα πρέπει να προσεχθεί είναι να μην πέσουν θύματα εξαπάτησης αλλά και να μην παρασυρθούν από καταναλωτική μανία και κάνουν …άσχετες αγορές λόγω της ημέρας.
Μ.Ξ.


Μια φορά κι ένα καιρό ΘΑ γινόταν  Γεωλογικό Μουσείο στους Τοξότες
Ήταν πέρσι τέτοιο καιρό που είχε γίνει μια προσπάθεια από την Εταιρεία Προστασίας και Ανάδειξης Γεωλογικής Κληρονομιάς για την ίδρυση ενός Γεωλογικού Μουσείου με εκθέματα από μια δωρεά ενός Ξανθιώτη του κ. Ζησίου που είναι συλλέκτης. Στην προσπάθεια εξεύρεσης χώρου και αφού ο δήμος Ξάνθης δεν ενδιαφέρθηκε, ο δήμος Τοπείρου με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού του συμβουλίου παραχώρησε το Δημοτικό σχολείο Τοξοτών και η τοπική κοινωνία δέχθηκε με χαρά το γεγονός ότι θα λειτουργεί ένα γεωλογικό μουσείο στον οικισμό των Τοξοτών καθώς θα μπορούσε να αυξήσει την επισκεψιμότητα στον οικισμό. Από το δήμο μάλιστα δεσμεύτηκαν να αναλάβουν το κόστος της διαμόρφωσης του χώρου τοποθετώντας προθήκες για τα εκθέματα καθώς και την φύλαξη. Ένα χρόνο μετά και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε… Το διαβεβαιώνει στο «Ε» η πρόεδρος της Εταιρείας, Γεωλόγος κα Όλγα Χαιροπούλου. Ξεχάστηκαν τα λόγια και οι υποσχέσεις του δημάρχου που δεν μπαίνει καν στον κόπο να δώσει μια απάντηση στην κα Χαιροπούλου παρότι η ίδια το επεδίωξε.Αυτά με τον …Γεωλογικό Μουσείο Τοξοτών.
Όπως πάντα …κάνουμε ντόρο για να φανούμε, να βγάλουμε φωτογραφίες, να μας παίξουν τα Μέσα,  να αραδιάσουμε υποσχέσεις και όταν σβήσουν τα φώτα και έρθει η ώρα να τις υλοποιήσουμε βάζοντας το χέρι στην τσέπη… σφυρίζουμε αδιάφορα!
Αυτό λέγεται συνέπεια λόγων και έργων ή κοροϊδία κ. Μίχογλου;
Μ.Ξ. 


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Απαιτείται συλλογική δράση Δεν θα κουραστώ να το γράφω και να το υποστηρίζω πως απαιτείται…