Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Ναυάγησαν « όλες οι προσπάθειες για το «Νησάκι»

«Ναυάγησαν « όλες οι προσπάθειες για το «Νησάκι»

0

«Βουλιάζει» υπό το βάρος της εγκατάλειψης παρά τις τρεις προσπάθειες εκμίσθωσης

 

Νέα δημοπρασία ανακοινώνει η Μητρόπολη Ξάνθης μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής οικοπέδων από τον δήμο

 

 

«Βουλιάζει» υπό το βάρος της εγκατάλειψης, το «Νησάκι» μια από τις ομορφότερες περιοχές της Ξάνθης, όπου άλλοτε, τότε που λειτουργούσε η ομώνυμη ταβέρνα, σ’ ένα πετρόκτιστο διώροφο κτήριο ακριβώς πάνω από τον ποταμό Κόσυνθο, ‘’πνιγμένο’’ μέσα στα τεράστια πλατάνια, με μια θέα μοναδική, αποτελούσε σημείο αναφοράς για διασκέδαση και αναψυχή. Το κτήριο που στέγαζε το ‘’Νησάκι’’, όσο και ο παλιός νερόμυλος απέναντι ανήκουν στην Μονή Αρχαγγελιώτισσας μετά από δωρεά του Χασιρτζόγλου και βρίσκονται υπό την διαχείριση της Μητρόπολης Ξάνθης, η οποία έδειξε ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του χώρου βγάζοντάς το σε δημοπρασία τρεις φορές αλλά και τις τρεις φορές ατύχησε…

«Ναυάγησαν» τρεις δημοπρασίες για το «Νησάκι»

Ήταν το 2015 όταν το «Ε» σε ρεπορτάζ του αναφερόταν στο θέμα και συγκεκριμένα στο γεγονός ότι πριν μερικά χρόνια εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την εκμίσθωσή τους και την αξιοποίηση του χώρου, και διενεργήθηκε διαγωνισμός. Εκμισθώθηκε με τιμή στα 2.300 ευρώ από τον πρώτο πλειοδότη που όμως στη συνέχεια εγκατέλειψε προφανώς λόγω των χρημάτων που απαιτούνταν για την ανακαίνιση και διαμόρφωση των κτηρίων και των γύρω χώρων. Στην δέυτερη δημοπρασία το κτήριο του παλιού μύλου εκμισθώθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο Μανόλη Φανουράκη, και τον ιδιοκτήτη της Ξανθίππης, κ. Τοπαλίδη, έναντι μισθώματος 500 ευρώ, με την δέσμευση να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες για την λειτουργία τους. Παρότι δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα – όπως μας ανέφερε ο κ. Τοπαλίδης – για να αποκατασταθεί ο μύλος και να γίνει ένα κτήριο κόσμημα, η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε για μερικά χρόνια, λόγω των πολλών οικονομικών απαιτήσεων αλλά και την εμπλοκής της Εφορείας Αρχαιοτήτων εξαιτίας της ανακάλυψης τοιχογραφίας. Υπολογίστηκε πως μόνο για την μελέτη και την αποκατάσταση των τοιχογραφιών απαιτούνταν περίπου 9.000 ευρώ. Η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε οριστικά όταν καθ’ υπόδειξην της Εφορείας Αρχαιοτήτων έγιναν εργασίες ανασκαφής στο πάτωμα, όπου και βρέθηκε νερό, κάτι που πάγωσε ουσιαστικά τις εργασίες στο κτήριο. Ωστόσο η προσπάθεια συνεχίστηκε με τρίτο διαγωνισμό όπου εκδήλωσαν ενδιαφέρον 3 επιχειρηματίες μεταξύ των οποίων και ο κ. Τοπαλίδης (χωρίς τον κ. Φανουράκη αυτή τη φορά). Ωστόσο ο διαγωνισμός ακυρώθηκε παρότι όπως αναφέρει στο «Ε» ο κ. Τοπαλίδης η προσφορά του υπερτερούσε καθώς όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις έναντι των υπολοίπων και έχει κατατεθειμένη εγγυητική. Αντίθετα ο δικηγόρος της Μητρόπολης κ. Θανάσης Ξυνίδης υποστήριξε πως η διακήρυξη είχε ελλείψεις γι’ αυτό ακυρώθηκε.

Νέα δημοπρασία μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής οικοπέδων από τον δήμο

Στο μεταξύ το διάστημα αυτό ήταν σε εξέλιξη το έργο της πεζογέφυρας στο σημείο, που ενώνει την δυτική όχθη του Κόσυνθου με την ανατολική, στην συνοικία Σαμακώβ. Όπως ανέφερε στο «Ε» ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων ο δήμος χρειάστηκε ένα τμήμα του οικοπέδου για να τοποθετηθεί θεμέλιο της πεζογέφυρας το οποίο και δόθηκε με αντάλλαγμα την παραχώρηση αντίστοιχου οικοπέδου σε άλλη περιοχή. Έχει γίνει ήδη τοπογραφικό ωστόσο το θέμα δεν έχει έλθει ακόμη προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Παντελεήμων είναι στις προθέσεις της Μητρόπολης η άμεση δημοπράτηση και η αξιοποίηση της περιοχής και θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης από τον δήμο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι λιγότερο ίσα από τα υπόλοιπα

Οι μαθητές των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας εξαιρούνται από την δωρεάν μεταφορά τους προς κ…