Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Να βγουν στο φως τα σπήλαια της Σταυρούπολης

Να βγουν στο φως τα σπήλαια της Σταυρούπολης

0

Από το 2010 υπάρχει στα συρτάρια του δήμου μελέτη του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας – 500.000 ευρώ από την Περιφέρεια για το σπήλαιο της Μαρώνειας

 

Στο σπήλαιο «Κροκόδειλος» ζει σπάνιο είδος ασπόνδυλου, το μοναδικό στην Ευρώπη – Οι «Δρυάδες» έχουν πλούσιο διάκοσμο.

Μιλά ο π. δήμαρχος Σταυρούπολης Γ. Καρασακαλίδης και ο Α. Αγκόρτζας

 

 

Αποτελεί διαπίστωση με την πρώτη ματιά ότι η δημοτική Ενότητα της Σταυρούπολης του δήμου Ξάνθης συγκεντρώνει όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να χαρακτηριστεί ένας …ευλογημένος τόπος! Κυρίαρχο στοιχείο το φυσικό περιβάλλον, έτσι όπως αναδιαμορφώνεται από τον ορεινό όγκο της Ροδόπης σε συνδυασμό με τον Νέστο και την παραποτάμια περιοχή. Πλούσια χλωρίδα, πλούσια πανίδα, πλούσια τα ελέη της φύσης. Μόνο που αυτός ο πλούτος δεν έχει αξιοποιηθεί τουριστικά αφού δεν υπάρχει ένας σχεδιασμός, κι όποιες ενέργειες έχουν γίνει είναι περιορισμένες και αποσπασματικές.

ΓΑΙΑ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ. Ζωή στο φως και το σκοτάδι

Μια τέτοια ενέργεια με στόχο να φέρει στο φως και τον πλούτο στα …έγκατα βάθη της Σταυρούπολης είχε γίνει το 2007, τότε που η Σταυρούπολη ήταν δήμος, από τον δήμαρχο Γιώργο Καρασακαλίδη. Πρόκειται για μια μελέτη που είχε ανατεθεί και εκπονηθεί μετά από έρευνα του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας, η οποία έχει καταγράψει και χαρτογραφήσει όλα τα σπήλαια της περιοχής καθώς και την βιοποικιλότητα και την πανίδα της περιοχής. Μάλιστα όπως αναφέρει ο κ. Καρασακαλίδης στο «Ε» η έρευνα έδειξε ότι τα σπήλαια εκτός από την περιβαλλοντική τους αξία που μπορούν να γίνουν επισκέψιμα αν τύχουν αξιοποίησης κρύβουν και μια μοναδική βιοποικιλότητα: «Αυτό που κατέδειξε η μελέτη του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας είναι ότι το σπηλαιολογικό σύμπλεγμα της Ροδόπης κρύβει πολλούς θησαυρούς . Κατέγραψαν κάποια είδη ασπόνδυλων εντός των σπηλαίων που είναι μοναδικά στην Ευρώπη. Θα ήταν ευχής έργον αν η δημοτική αρχή της Ξάνθης η οποία την παρέλαβε μαζί με πολλές άλλες μελέτες μας να την αξιοποιήσει καθώς μπορεί έτσι να δημιουργηθούν πόλοι επισκεψιμότητας και σπηλαιολογικού τουρισμού», τονίζει ο κ. Καρασακαλίδης.

Ο Κροκόδειλος και οι Δρυάδες

Να σημειώσουμε ότι τα πιο σημαντικά είναι το σπήλαιο «Κροκόδειλος» που έχει τον βαθύτερο θάλαμο και όπου έχουν καταγραφεί φωλιές από σπάνια χειρόπτερα (νυκτερίδες) και ασπόνδυλα, ενώ το σπήλαιο με τον πλουσιότερο διάκοσμο με σταλακτίτες είναι οι «Δρυάδες». Η μελέτη είναι στα συρτάρια του δήμου Ξάνθης και το μόνο που έχει γίνει από το δήμο Ξάνθης – σύμφωνα με πληροφορίες μας – είναι μια ενημέρωση στο Δίκτυο Αξιοποίησης Σπηλαίων ΑΜΘ που στόχο έχει να αναδείξει τα κυριότερα σπήλαια της περιφέρειάς μας.

500.000 ευρώ για την τουριστική αξιοποίηση του Σπηλαίου της Μαρώνειας από την Περιφέρεια

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το κονδύλι που αναφέρεται στο σχέδιο που παρουσίασε ο περιφερειάρχης Χ. Μέτιος. Ειδικότερα στη θεματική τουρισμός, σημειώνεται: «Διαθέτουμε 500.000 € για την ανάδειξη, την προστασία και τη βιώσιμη αξιοποίηση του σπηλαίου Πολυφήμου στη Μαρώνεια Ροδόπης. Το ποσό αυτό θα επιτρέψει στην Εφορεία Σπηλαιολογίας Βορείου Ελλάδος να ολοκληρώσει τις απαραίτητες μελέτες για την τουριστική αξιοποίηση του σπηλαίου».

Επιτροπή Τουρισμού Δ. Ξάνθης, Α. Αγκόρτζας: «Πολλά θα μπορούσαν να γίνουν αν υπάρχει πολιτική βούληση να γίνουν»

Παράλληλα με το Σπήλαιο της Μαρώνειας θα μπορούσε να δοθεί ένα ποσό και για τα Σπήλαια της Σταυρούπολης αφού άλλωστε υπάρχει και έτοιμη μελέτη: «Πολλά θα μπορούσαν να γίνουν αν υπάρχει πολιτική βούληση να γίνουν», σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του δήμου Ξάνθης κ. Απόστολος Αγκόρτζας. Ανέφερε δε ότι ο ίδιος δεν γνώριζε την ύπαρξη αυτής της μελέτης και πως δεν θα πρέπει να μείνει αναξιοποίητη στα συρτάρια του δήμου μας: «Ο δήμος μας έχει πολλές προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης. Η Σταυρούπολη έχει εκτός από το φυσικό περιβάλλον και κάστρα όπως και τα σπήλαια που συμφωνώ ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αφού πρώτα γίνουν οι απαραίτητες υποδομές ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής προσβασιμότητα», ανέφερε ο κ. Αγκόρτζας.

Προέχουν τα ποτάμια του δήμου

Συμπλήρωσε δε πως: «Η επιτροπή μας αυτή τη στιγμή επεξεργάζεται και ετοιμάζεται να καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάδειξη των ποταμών του δήμου με στόχο τη τουριστική τους αξιοποίηση. Θα προτείνει υποδομές όπως μικρά φράγμα που πρέπει να γίνουν καθώς και δράσεις που μπορούν να αναπτύξουν στην γύρω περιοχή».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …