1 εκατ. ευρώ από τον ΤΑΡ για τις τρεις Περιφέρειες
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα πρόκειται να δημοσιευθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή 300 παραγωγών και 70 μονάδων παραγωγής στο πρόγραμμα Ενίσχυσης της Αγροδιατροφικής Εκπαίδευσης, «Ευδόκιμη Γη», που παρουσιάστηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση.
Το πρόγραμμα είναι διάρκειας 24 μηνών και υλοποιείται με χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ, από τον Διαδρατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου TAP, στις τρεις Περιφέρειες της Β. Ελλάδας, από όπου διέρχεται ο αγωγός (Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και Δυτική Μακεδονία).
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν για έναν μήνα, από την ημερομηνία της δημοσίευσης, να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για συμμετοχή στο πρόγραμμα, στις ιστοσελίδες της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής (ΑΓΣ) και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), όπως επισημάνθηκε στη σημερινή παρουσίαση του προγράμματος.
Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, στο οποίο μετέχουν ως φορείς υλοποίησης η ΑΓΣ και το ΕΚΕΤΑ, έχουν επιλεγεί προϊόντα που καλλιεργούνται στη γεωγραφική περιοχή από όπου διέρχεται ο αγωγός ΤΑP και στις κοινότητες που επηρεάζονται από την κατασκευή του έργου στις τρείς Περιφέρειες της Β. Ελλάδας.
Τα προϊόντα επιλέχθηκαν ώστε να διαθέτουν αναγνωρισμένο συγκριτικό πλεονέκτημα και δυναμική, για να μπορέσει η ανάδειξή τους να συνεισφέρει ουσιαστικά, τόσο στην τοπική οικονομία, όσο και στην μικρο-οικονομία του αγρότη ή του συνεταιρισμού που ασχολείται με αυτά. Οι οκτώ κατηγορίες των προϊόντων που επιλέχθηκαν είναι: ελιά και τα παράγωγά της, μέλι, αρωματικά φυτά, πετιμέζι, πιπεριά, φρούτα και λαχανικά, φασόλια και η αιγοπροβατοτροφία.
Στόχος του προγράμματος είναι να καλύψει τις ανάγκες, τουλάχιστον μιας καλλιεργητικής-γεωργικής-κτηνοτροφικής περιόδου και να αξιολογηθεί επαρκώς η εφαρμογή των θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων που θα αποκομίσουν οι ωφελούμενοι παραγωγοί. Άλλωστε, όπως επισημάνθηκε και στη σημερινή εκδήλωση από όλους τους εμπλεκόμενους, επιδίωξη όλων των συνεργαζόμενων φορέων είναι το συγκεκριμένο έργο να λειτουργήσει ως νέο και καινοτόμο παράδειγμα για την ανάπτυξη της Περιφέρειας και του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα ευρύτερα, αλλά και να αναδειχθεί για ακόμη μια φορά η σπουδαιότητα της «ταυτότητας» των προϊόντων που καθίστανται άμεσα έτσι ιχνηλάσιμα.
Σε 32 εκατ. ευρώ οι κοινωνικές & περιβαλλοντικές επενδύσεις του TAP στη Β. Ελλάδα
Την «αδιαπραγμάτευτη δέσμευση» του TAP στην αξία της γης και τον πρωτογενή τομέα, εξέφρασε στη διάρκεια της εκδήλωσης, η διευθύντρια του TAP, Κατερίνα Παπαλεξανδρή και απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) είπε ότι από τα 32 εκατ. ευρώ, που είναι το σύνολο του ποσού που διατίθεται μέσω του προγράμματος κοινωνικών και περιβαλλοντικών επενδύσεων, ήδη έχει απορροφηθεί ποσοστό άνω του 50% και διοχετεύτηκε σε 60 έργα που εκτελούνται ή έχουν υλοποιηθεί στις τρεις Περιφέρειες της Β. Ελλάδας, από όπου διέρχεται ο αγωγός.
Για το ποσό που έχει απομείνει ως επένδυση από τον TAP, η κ. Παπαλεξανδρή τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ήδη βρίσκονται στο τραπέζι πολλές προτάσεις και γίνονται οι σχετικές συζητήσεις και υπογράμμισε ότι «τα νεότερα» θα υπάρξουν στο προσεχές διάστημα.
Μεταξύ άλλων επισήμανε η ίδια, ότι ήδη έχουν κατασκευαστεί τα 440 χλμ του αγωγού, από το σύνολο των 550 χλμ, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε: «Δεν βλέπω να αλλάζει σημαντικά η όδευση του αγωγού». Για τις αποζημιώσεις γης ανέφερε, ότι ήδη έχουν σταλεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ωστόσο δεν έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με το ακριβές ποσό που έχει εγκριθεί.
Για το «Ευδόκιμη Γη» η κ. Παπαλεξανδρή τόνισε μεταξύ άλλων, ότι ο αγροδιατροφικός τομέας είναι πολύ σημαντικός, ωστόσο χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό και μέσω του προαναφερόμενου προγράμματος θα παρέχεται άριστη εκπαίδευση και γνώση, ώστε να ενισχυθεί η διαφοροποίηση και η ποιότητα των ελληνικών προϊόντων, διαθέτοντας και πιστοποίηση.
Από την πλευρά του, ο γραμματέας του ιδρύματος Μποδοσάκη, Σωτήρης Λαγανόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι βάσει έρευνας, μέχρι το 2021 και υπό την προϋπόθεση ότι «θα γίνουν πράγματα» ο αγροδιατροφικός τομέας μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις 4,5 δισ. ευρώ, δημιουργώντας έτσι 140.000 νέες θέσεις εργασίες και τόνισε ότι οι δράσεις που εκτελούνται ή θα γίνουν, έχουν ως στόχο μεταξύ άλλων, την περιβαλλοντική διαχείριση, με έμφαση στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Ο διευθυντής του Γραφείου Στρατηγικών Προγραμμάτων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Δρ. Φίλιππος Παπαδόπουλος, υπογράμμισε την σπουδαιότητα του προγράμματος «Ευδόκιμη Γη» ενώ ο ερευνητής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ, Νότης Αργυρίου, επισήμανε ότι το κύριο ζητούμενο είναι η ταυτοποίηση και αξιοποίηση της ελληνικής βιοποικιλότητας. Ο κ. Αργυρίου σημείωσε ότι η βιοποικιλότητα στην Ελλάδα είναι από τις πιο πλούσιες στην ΕΕ, με 6.300 είδη, εκ των οποίων τα 1.000 ενδημικά και στο πλαίσιο αυτό κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να την «αξιοποιήσουμε περισσότερο».
Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Πάνος Καννέλης, ενώ το «παρών» έδωσαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο επικεφαλής του Perrotis College της ΑΓΣ, πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και οµότιµος καθηγητής της Σχολής Γεωπονίας, ∆ασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Δρ. Αθανάσιος Τσαυτάρης και ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Μάρκος Μπόλαρης.