Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Καλλιεργείται» επένδυση κλωστικής/φαρμακευτικής κάνναβης στο νομό μας

«Καλλιεργείται» επένδυση κλωστικής/φαρμακευτικής κάνναβης στο νομό μας

0

Συστάθηκε ΚοινΣεπ. Προετοιμάζεται καλλιέργεια από ομάδες παραγωγών –Στα πεδινά του νομού η καλλιέργεια και η επένδυση. Πρόεδρος Αγροτών Ξάνθης

 Επικεφαλής της προσπάθειας ο  βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Στάθης Γιαννακίδης.

Πρόεδρος Αγροτών Ξάνθης Κ. Δαλάτσης: «Έχει χαμηλότερο κόστος παραγωγής από το βαμβάκι και το καλαμπόκι… θα υπάρξει ενδιαφέρον»

 Με μεθοδικότητα αλλά και εντατικούς ρυθμούς προχωρά ένα φιλόδοξο σχέδιο που αν υλοποιηθεί θα αλλάξει τα δεδομένα στον πρωτογενή τομέα αλλά και στον τριτογενή δημιουργώντας οικονομική υπεραξία για τους αγρότες και θέσεις εργασίας στην μεταποίηση.

 

Συστάθηκε ΚοινΣεπ. Προετοιμάζεται καλλιέργεια κλωστικής και φαρμακευτικής κάνναβης στο νομό μας

Επικεφαλής της προσπάθειας έχει τεθεί εδώ και ένα χρόνο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Στάθης Γιαννακίδης και όπως μας ανέφερε ο γραμματέας τη Νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Γιώργος Χατζηθεοδώρου, ήδη είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία,  όπου έχει συσταθεί ΚοινΣεπ, η οποία θα αναλάβει την κινητοποίηση των ομάδων παραγωγών που θα μπουν στην καλλιέργεια καθώς και το κομμάτι της ενημέρωσης. Ο στόχος είναι να καλλιεργηθεί ένας ικανός αριθμός στρεμμάτων κλωστικής και φαρμακευτικής κάνναβης  ώστε να υποστηρίξει μια επένδυση επεξεργασίας και να γίνεται στο νομό μας το μεταποιητικό κομμάτι και όχι να εξάγεται. Με τον τρόπο αυτό θα μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για την τοπική κοινωνία αφού θα διευρυνθεί ο κύκλος εργασίας και στον τριτογενή τομέα και θα ανοίξουν θέσεις εργασίας.

Στα πεδινά του νομού η καλλιέργεια και η επένδυση

Να σημειώσουμε ότι  ως πεδίο εφαρμογής της καλλιέργειας έχει προσδιοριστεί η πεδινή περιοχή όπως και η επένδυση. Άλλωστε και η πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε επιχειρηματικές μονάδες της περιοχής σχετίζεται μ’ αυτό το εγχείρημα. Να σημειώσουμε ότι ανάλογη προσπάθεια γίνεται και στον Έβρο.

Πρόεδρος Αγροτών Ξάνθης Κ. Δαλάτσης: «Έχει χαμηλότερο κόστος παραγωγής η καλλιέργεια κάνναβης από το βαμβάκι και το καλαμπόκι…»

Μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος του συλλόγου Αγροτών Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης, εκτίμησε ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον από τους παραγωγούς δεδομένου ότι η καλλιέργεια κάνναβης έχει ένα κόστος παραγωγής 120 ευρώ το στρέμμα και καλή στρεμματική απόδοση και είναι σαφώς πιο συμφέρουσα ως καλλιέργεια από το βαμβάκι και το καλαμπόκι που έχει μεγαλύτερο κόστος παραγωγής.  Επίσης είπε πως δεν χρειάζεται πολύ νερό και φυτοφάρμακα και λίπανση απλά ο σπόρος είναι ακριβός.  Ιδιαίτερα για την φαρμακευτική κάνναβη χρειάζονται και κάποιες υποδομές καθώς πρέπει να είναι περιφραγμένη η καλλιέργεια ενώ το νομοσχέδιο που θέτει το πλαίσιο θέτει και κάποιες άλλες προϋποθέσεις: «Οι συμβατικές καλλιέργειες έχουν σβήσει. Είναι θετικό να προχωρήσει το εγχείρημα αυτό. Νομίζω πως θα υπάρξει ενδιαφέρον από τους αγρότες ειδικά αν γίνεται και η μεταποίηση εδώ. Είναι πολύ σημαντικό αυτό», ανέφερε ο κ. Δαλάτσης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νέα εγκύκλιος ΟΠΕΚΕΠΕ πριν την πληρωμή για τις αυτόχθονες φυλές

Περισσότερο από ένα μήνα μετά την έγκριση πίστωσης ποσού 5,65 εκατ. ευρώ για την πληρωμή τ…