Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δύο επιχειρηματικά πάρκα προβλέπει το νέο ΓΠΣ

Δύο επιχειρηματικά πάρκα προβλέπει το νέο ΓΠΣ

0

Παρουσιάστηκε το Β1 στάδιο της μελέτης στην Επιτροπή Ποιότητας

 Παρουσιάστηκε και η Κανονιστική για τα Περίπτερα

 Δύο πολύ σημαντικά θέματα συζητήθηκαν στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής που συνεδρίασε χθες το μεσημέρι και εξ’ αυτού του λόγου κλήθηκαν από την πρόεδρο Αλεξία Γκριτζίκη να συμμετέχουν εκτός των τακτικών μελών της Επιτροπής, ο δήμαρχος και οι επικεφαλής των παρατάξεων ωστόσο μόνο ο κ. Φανουράκης και ο κ. Κολλάρος ανταποκρίθηκαν. Τα θέματα αφορούσαν την Κανονιστική για τα περίπτερα και την παραλαβή του Β1 σταδίου της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του δήμου Ξάνθης.

Μπερδέματα με τις Κανονιστικές για τα Περίπτερα και τους Κοινόχρηστους

Πολλά μπερδέματα έφερε η συσχέτιση και η αναφορά της Κανονιστικής για τα περίπτερα με την Κανονιστική που ισχύει για τους κοινόχρηστους χώρους και αυτό ήταν το σημείο που επικεντρώθηκε η συζήτηση. Αρχικά η κα Τζανόγλου στην εισήγησή της είπε πως για πρώτη φορά μπαίνουν κάποιοι κανόνες στην λειτουργία των περίπτερων στην πόλη μας και με βάση αυτό το σκεπτικό η Κανονιστική όρισε στα 12 τ.μ. το ανώτερο ως διάσταση του κοινόχρηστου χώρου που θα μισθώνεται στους περιπτερούχους, ενώ όπως είπε πολλά περίπτερα ξεπερνούν τα 20 τ.μ. καθώς και ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι, τι δικαιολογητικά θα απατούνται, τι προϊόντα επιτρέπονται κ.λ.π. Εξήγησε δε ότι θα δίνεται ένας χρόνος προσαρμογής της λειτουργίας των υφιστάμενων περιπτέρων. Σε παρατήρηση του κ. Γουναρίδη έγινε γνωστό ότι με την νέα Κανονιστική ο περιπτερούχος θα είναι υποχρεωμένος κάθε χρόνο για να ανανεώσει την άδειά του να καταθέσει τοπογραφικό του περιπτέρου με υπογραφή μηχανικού. Όπως σημείωσε ο κ. Γουναρίδης αυτό είναι μια σημαντική επιβάρυνση και ζήτησε αν μπορεί να αντικατασταθεί με μια απλή Βεβαίωση. Η κα Τζανόγλου απάντησε ότι ο νόμος απαιτεί σκαρίφημα και ο δήμαρχος ρώτησε για ποιο λόγο τότε η υπηρεσία ζητά τοπογραφικό; Η κα Τζανόγλου εξήγησε ότι κάποια περίπτερα εκτός από το κουβούκλιο καταλαμβάνουν και κοινόχρηστο χώρο και αυτό ρυθμίζεται από την Κανονιστική για τους κοινόχρηστους γι αυτό το λόγο αλληλοσυνδέονται οι δύο Κανονιστικές. Ο δήμαρχος επέμενε ότι είναι δυο ξεχωριστές κανονιστικές και ότι δεν χρειάζεται οι περιπτερούχοι να επιβαρύνονται με τοπογραφικό.: «Βάζετε τροχοπέδη», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Φανουράκης σημείωσε ότι αυτό που ζητάει αυτή η Κανονιστική δεν συμβαδίζει με την Κανονιστική με τους κοινόχρηστους και ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί πρώτα αυτή η Κανονιστική. Τελικά αποφασίστηκε ομόφωνα να προστεθούν οι παρατηρήσεις και η πρόβλεψη: «με την εκάστοτε ισχύουσα Κανονιστική για τους Κοινόχρηστους χώρους» αλλά και να γίνουν τροποποιήσεις σ’ ότι αφορά τα δικαιολογητικά σ’ αυτή.

Ο 2ος δήμος στην ΑΜΘ με ΓΠΣ

Στη συνέχεια η μελετητή ομάδα Λαλένη – Χατζηκωνσταντίνου παρουσίασε την Β1 φάση του ΓΠΣ που έχει ολοκληρωθεί προκειμένου να γίνει παραλαβή από το δήμο Ξάνθης. Όπως αναφέρθηκε απομένει το Β2 στάδιο που είναι και το τελικό. Στη συνέχεια αφού γνωμοδοτήσει το Δημοτικό Συμβούλιο θα σταλεί στην Αποκεντρωμένη που θα εγκρίνει ή όχι το Σχέδιο. Σημειώνεται ότι η μελέτη ξεκίνησε από το 2007 και αφορά τον Καλλικρατικό δήμο Ξάνθης καθώς όπως διευκρινίστηκε για την πόλη της Ξάνθης ισχύει το εγκεκριμένο από τα το 2010 ΓΠΣ και το οποίο εντάσσεται με μικρές αλλαγές στο νέο ΓΠΣ. Ο δήμος Ξάνθης είναι ο δεύτερος δήμος μετά την Καβάλα στην ΑΜΘ που ολοκληρώνει την μελέτη για ΓΠΣ, που ουσιαστικά αποτελεί «τον οδικό χάρτη για την ανάπτυξη ενός δήμου αφού μας λέει προς τα πού θα επεκταθεί η πόλη μας, ορίζει ζώνες στον αστικό ιστό, προτείνει δραστηριότητες , χρήσεις γης και θεσμοθετεί τις χρήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ξάνθης.

Τι προβλέπει το νέο ΓΠΣ

Το Β1 στάδιο του ΓΠΣ στον ευρύτερο σχεδιασμό των ορίων του δήμου Ξάνθης προβλέπει για Λατομική χρήση περιοχή στην Π. Χρύσα και αρχαιολογικούς χώρους μετά από υπόδειξη της αρχαιολογικής υπηρεσίας στην Ν. Χρύσα και στην Εκτενεπόλ (πάνω απ’ την εκκλησία). Όπως ανέφεραν οι μελετητές υπάρχει μια γενικότερη αντιμαχία με το δασαρχείο: « όλα τα θεωρούν δασικές περιοχές» ,όπως είπαν και την αρχαιολογία που τους παρέδωσε μια λίστα με αρχαιολογικούς χώρους όχι όμως εγκεκριμένους και οριοθετημένους γι αυτό και τέθηκαν επιφυλάξεις για αλλαγές χρήσεων αν εγκριθούν. Μεταξύ άλλα το ΓΠΣ εντάσσει την περιοχή του Κόσυνθου σε τουριστική ζώνη όπου επιτρέπονται τουριστικές υποδομές και δράσεις αναψυχής, ενώ δεν προβλέπει σημαντικές τροποποιήσει στο Σχέδιο του 2013 για τις περιοχές του Λ . Πύργου και Πέρα Αμπέλια. Επίσης καθορίζει χώρους στο πλαίσιο της ανθεκτικότητας των πόλεων σε περιπτώσεις σεισμών ή άλλων καταστροφών. Στην περιοχή της σημερινής ΒΙΠΕ, του πρώην Δέρατος και της εισόδου της πόλης από Καβάλα προτείνονται 2 Επιχειρηματικά Πάρκα, τύπου Β όπου θα μπορούν να δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις του δευτερογενή και του τριτογενή τομέα καθώς και επιχειρήσεις Logistics , ΑΠΕ και φυσικού αερίου. Μετά από ερώτηση του κ. Κυριακίδη αναφορικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες στην περιοχή του Δέρατος οι μελετητές είπαν πως γνωρίζουν το πρόβλημα κι έχουν προβλέψει να συμπεριληφθεί στο Επιχειρηματικό πάρκο.

Η πολεοδομική αναρχία του Δροσερού

Σε ερώτηση του κ. Φανουράκη τι προβλέπει το νέο ΓΠΣ για το Δροσερό ο κ. Λαλένης απάντησε πως το Δροσερό παρουσιάζει φοβερή ιδιορρυθμία καθώς δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας. Εξήγησε πως είναι ενταγμένο στο υφιστάμενο Σχέδιο ως περιοχή ανάπλασης και πως : «Στο νέο ΓΠΣ το εντάσσουμε στις επεκτάσεις της Ξάνθης ως περιοχή ανάπλασης και ειδικών κινήτρων με χρήση κατοικίας» σημείωσε. Ανέφερε δε ότι απευθύνθηκαν στο υπουργείο με αίτημα να ενταχθεί σε ειδικό πολεοδομικό καθεστώς και να γίνουν κάποιες ρυθμίσεις αλλά η απάντηση ήταν ότι εφόσον δεν υπάρχει πολεοδομική μελέτη απαιτείται τοπικό ρυμοτομικό. Η κα Χατζηκωνσταντίνου μετά από διευκρινιστικές ερωτήσεις του δημάρχου τόνισε πως για να εφαρμοστεί το Σχέδιο χρειάζεται πολεοδομική μελέτη μόνο στις επεκτάσεις, όχι όμως στις αγροτικές, επιχειρηματικές χρήσεις όπου έχει άμεση εφαρμοσιμότητα. Για όλες τις χρήσεις ισχύει η πρόβλεψη ενός μεταβατικού χρόνου προσαρμογής.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νικήτας Κακλαμάνης: Νέος πρόεδρος της Βουλής με 247 ψήφους

Σαφής στήριξη από την πλειοψηφία, ενώ 50 βουλευτές δήλωσαν «παρών» Με 247 ψήφους υπέρ, ο Ν…