Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τέλος οι σταθμοί διοδίων όχι όμως και τα διόδια

Τέλος οι σταθμοί διοδίων όχι όμως και τα διόδια

0

Έρχονται τα αναλογικά διόδια που θα εφαρμοστούν  από την νέα χρονιά στην Εγνατία

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απαγόρευση των φορτηγών σε εθνικές οδούς και επαρχιακό οδικό δίκτυο – Πρόστιμο 1.000 ευρώ στους παραβάτες

 

Αντιμέτωποι με πρόστιμο 1.000 ευρώ και ακινητοποίηση των οχημάτων τους είναι εφ΄εφεξής οι παραβάτες οδηγοί φορτηγών άνω των 3,5 τόνων. Το ΦΕΚ της απόφασης του Χρ. Σπίρτζη, δημοσιεύθηκε στις 1/11/2017 στη Διαύγεια και προβλέπει απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών σε εθνικές οδούς και επαρχιακό οδικό δίκτυο. Το ΦΕΚ της απόφασης του Χρ. Σπίρτζη, δημοσιεύθηκε σήμερα στη Διαύγεια. Όπως αναφέρει, η απαγόρευση ισχύει για «το οδικό δίκτυο που χρησιμοποιείται παραπλεύρως και εναλλακτικά των αυτοκινητοδρόμων και οδών ταχείας κυκλοφορίας» και γίνεται «για λόγους οδικής ασφάλειας, προστασίας της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των χρηστών των οδών αυτών καθώς και την αποτροπή της επιβάρυνσης και υποβάθμισης του εγγύς οικιστικού περιβάλλοντος, όπως και της έντονης καταπόνησης και ταχείας φθοράς του οδοστρώματος του οδικού δικτύου». Στην απόφαση περιλαμβάνονται 111 τμήματα εθνικών οδών νέων και παλαιών, παράπλευρες οδοί και τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου. Περιλαμβάνονται, μάλιστα, και τμήματα δρόμων μέσα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

 

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών σε εθνικές οδούς και επαρχιακό οδικό δίκτυο

Στόχος της απαγόρευσης είναι να «ωθήσει» τα φορτηγά στους αυτοκινητόδρομους και να σταματήσει την επιβάρυνση του παρόδιου δικτύου από όσους προσπαθούν να αποφύγουν τα διόδια. Ένα κοινωνικό αίτημα χρόνων στην περιοχή μας, στο οποίο έχουμε πολλές φορές αναφερθεί σε ρεπορτάζ μας. Ωστόσο οι επαγγελματίες του κλάδου τονίζουν ότι αυτό το μέτρο πλήττει ευθέως την ελευθερία μετακίνησης και δημιουργεί πλείστα όσα προβλήματα στις μεταφορές και στις επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τους επαγγελματίες.: « Το ότι σκοτώνονται οι πολίτες μας στους παράδρομους είναι γεγονός. Δεν με νοιάζει καθόλου αυτό που λένε οι μεταφορικές εταιρείες», απάντησε ο υπουργός στις αιτιάσεις των μεταφορικών εταιρειών.

Έρχονται τα αναλογικά διόδια – Καταργούνται οι σταθμοί διοδίων

Επίσης ο υπουργός Μεταφορών κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε την κατάργηση των σταθμών διοδίων και την εισαγωγή του συστήματος των αναλογικών διοδίων. Ειδικότερα σύμφωνα με την περιγραφή της λειτουργίας του νέου συστήματος είπε ότι, «θα έχουμε μια συσκευή ή μια εφαρμογή στο κινητό, με την οποία θα χρεωνόμαστε για τα χιλιόμετρα που διανύουμε». Εξηγώντας, τον τρόπο πληρωμής, ανέφερε ότι η συσκευή ή η εφαρμογή θα φορτίζεται με κάποιο ποσό, από το οποίο στη συνέχεια θα αφαιρούνται τα χρήματα ανάλογα με τα διόδια που έχει κάποιος διανύσει.

Από την Εγνατία θα ξεκινήσουν τα αναλογικά διόδια – Δεν αλλάζουν όμως οι τιμές

Το σύστημα θα μπει υποχρεωτικά και με κάποιο μικρό κόστος στα επαγγελματικά οχήματα, στα οποία θα μπει και GPS, ώστε να παρακολουθείται η πορεία τους και να μην μπαίνουν στους παράδρομους των Εθνικών Οδών. «Τα διόδια θα καταργηθούν και το σχέδιο είναι να υπάρχουν μόνο στην άκρη του δρόμου για φόρτιση και επαναφόρτιση», είπε ο υπουργός και προσδιόρισε χρονικά την αλλαγή αυτήν μέχρι το τέλος του χρόνου στην επόμενη χρονιά με πρώτη εφαρμογή στην Εγνατία. Το σύστημα θα ισχύσει σε όλες τις Εθνικές Οδούς, όμως για την Αττική Οδό θα πρέπει να υπάρξει κάποια άλλη χρέωση, ενώ ξεκαθάρισε ότι, «οι τιμές των διοδίων δε θα αλλάξουν» και οι εργαζόμενοι στα διόδια θα απορροφηθούν αλλού.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βραβεύει τις Παλιές Επιχειρήσεις ΟΕΒΕ και Δήμος Ξάνθης

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Παρασκευής 28.03  στον Πολυχώρο Τέχνης και Σ…