Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Η αρχαιοκαπηλία στο επίκεντρο διημερίδας στην Κομοτηνή

Η αρχαιοκαπηλία στο επίκεντρο διημερίδας στην Κομοτηνή

0

Διακεκριμένοι ομιλητές και ειδήμονες αναλύουν την ιστορία, την πολιτιστική πολιτική και τη νομική διαχείριση της αρχαιοκαπηλίας

 Θα πραγματοποιηθεί 25-26 Νοεμβρίου από το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ και το Ίδρυμα Giuseppe Sciacca

Το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Giuseppe Sciacca, διοργανώνει διημερίδα με θέμα «Αρχαιοκαπηλία: Ιστορία, πολιτιστική πολιτική και νομική διαχείριση», στις 25 και 26 Νοεμβρίου, στο αμφιθέατρο της παλιάς Νομικής, στην Κομοτηνή.

Σκοπός της διημερίδας είναι να προσφερθεί στο ευρύτερο κοινό μια εικόνα των ιστορικών, αλλά και συγχρόνων διαστάσεων αυτού του προβλήματος το οποίο πλήττει την Ελλάδα ήδη πριν από την ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, ενώ σήμερα συνδυάζεται με το διεθνές έγκλημα και, πιο συγκεκριμένα, με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Εκπρόσωποι της αρχαιολογικής, της ακαδημαϊκής, αλλά και της νομικής κοινότητας θα παρουσιάσουν μια εικόνα για όλες τις πλευρές του θέματος, για την ιστορία της αρχαιοκαπηλίας και των καταβολών της αρχαιολογίας, για την τρέχουσα κατάσταση στη Θράκη και την υπόλοιπη Ελλάδα, για το νομικό πλαίσιο – τόσο εθνικό όσο και διεθνές – που αποσκοπεί στην προστασία των αρχαιοτήτων, και για τις σκοτεινές σχέσεις της σημερινής αρχαιοκαπηλίας με τρομοκρατία. Μεταξύ των προσκεκλημένων ομιλητών θα είναι η κ. Ελένη Κόρκα, Γενική Διευθύντρια αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο κ. Χρίστος Βασιλόπουλος, γνωστός δημοσιογράφος της εκπομπής «Η Μηχανή του χρόνου», αλλά και ο κ. Matthew Bogdanos, Assistant District Attorney, Manhattan, New York (βοηθός Εισαγγελέα στο Μανχάτταν της Νέας Υόρκης), ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάκτηση πολλών αντικειμένων που λεηλατήθηκαν από το Εθνικό Μουσείο του Ιράκ κατά τον πόλεμο στο Ιράκ (2003 και εξής).

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ

Σάββατο 25 Νοεμβρίου

4.30-5.00: Υποδοχή και έγγραφή

5.00-5.30: Χαιρετισμού

1η συνεδρία, Η αρχαιοκαπηλία και οι ρίζες της αρχαιολογίας

5.30-7.00: Προεδρείο: Διαμαντής Τριαντάφυλλος

-Δέσποινα Τσιαφάκη, Διευθύντρια Ερευνών, «Αθηνά» Ερευνητικό κέντρο καινοτομίας στις τεχνολογίες της πληροφορίας, των επικοινωνιών και της γνώσης, Παν/πολη Κιμμερίων, Ξάνθη: «Αρχαιολογία και Αρχαιοκαπηλία: βίοι παράλληλοι»

-Αμαλία Αβραμίδου, Λέκτορας του ΤΤΦΠΠΧ, Δ.Π.Θ., «Η άλλη όψη της αρχαιολογίας: εισάγοντας τους φοιτητές σε ζητήματα αρχαιοκαπηλίας»

-Χρήστος Αναστασιάδης, Γραφολόγος -Ειδικός εξεταστής εγγράφων και έργων τέχνης, «Παραχάραξη έργων τέχνης και ζητήματα αυθεντικότητας»

7.00-7.15: Διάλειμμα

2η Συνεδρία, Η κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα

7.15-8.45: Προεδρείο: Δέσποινα Τσιαφάκη

-Διαμαντής Τριαντάφυλλος, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων & Ματθαίος Κουτσουμανής, Αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης , «Η δράση αρχαιοκαπήλων στις Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης και Έβρου»

-Κωνσταντίνα Καλλιντζή, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης & Κυριακή Χατζηπροκοπίου, Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης: «Αρχαιολογία και αρχαιοκαπηλία στην ΠΕ. Ξάνθης: Ένα συνεχές πολιτιστικό έγκλημα».

-Χρήστος Βασιλόπουλος, Δημοσιογράφος, Τηλεοπτικός παραγωγός, «Η κλεμμένη Ελλάδα στη Μηχανή του Χρόνου. Η τηλεοπτική προσέγγιση της αρχαιοκαπηλίας»

Κυριακή 26 Νοεμβρίου

3η συνεδρία, Αρχαιοκαπηλία, πόλεμος και τρομοκρατία

10.00-11.30: Προεδρεία Βίκυ Μπαφατάκη

-Ελένη Δημονίτσα, Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίων, «Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης»

-Matthew Bogdanos, Assistant District Attorney, Manhattan, New York, «Antiquities Traffickers and the Terrorists They Finance»

11.30-11.45: Διάλειμμα

4η συνεδρία, Η παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων

11.45-1.15: Προεδρεία: Κωνσταντίνα Καλλιντζή

-Βίκυ Μπαφατάκη, Αρχαιολόγος -Επικοινωνιολόγος, Γενική Γραμματέας Βραβείων Sciacca, «Το σύγχρονο ιστορικό, πολιτιστικό και κοινωνικό πλαίσιο της αρχαιοκαπηλίας»

-Aναστασία Γραμματικάκη-Αλεξίου, Ομότιμη Καθηγήτρια, Α.Π.Θ., «Το παράνομο διεθνές εμπόριο πολιτιστικών αντικειμένων και η νομική αντιμετώπιση του»

-Αντωνία Ζερβάκη, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, «Διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις και παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών»

1.15-1.45: Διάλειμμα

5η συνεδρία, Η επιστροφή αρχαιοτήτων

1.45-2.45: Προεδρεία: Χρύσα Καραδήμα

-Ειρήνη Σταματούδη, Διευθύντρια Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, «Τα επιχειρήματα της Ελλάδας και της Βρετανίας για την επιστροφή (ή μη) των Μαρμάρων του Παρθενώνα»

-Ελένη Κόρκα, Γενική Διευθύντρια αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς, «Ο ρόλος του Υπουργείου Πολιτισμού στη διεκδίκηση και επιστροφή πολιτισμικών αγαθών»

2.45-3.00: Διάλειμμα

6η συνεδρία, Δραστηριότητα κατά της αρχαιοκαπηλίας: Η Εμπειρία της ΕΛΑΣ

3.00-4.00: Προεδρεία: Andrew Farrington

-Δημήτριος Παπαοικονόμου, Αστυνόμος Α’, Τμηματάρχης Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, «Συμβολή και εμπειρία της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με την Αρχαιοκαπηλία – πραγματικά παραδείγματα Αρχαιοκαπηλίας»

-Πολυχρόνης Παρίντας, Ανθυπαστυνόμος, Βαθμοφόρος του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης,

«Πραγματικά παραδείγματα Αρχαιοκαπηλίας».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Αίμος – Διαδρομές στα Βαλκάνια» του Θοδωρή Νικολάου

Τι είναι τα Βαλκάνια, όμως ; Φυλές, θρησκείες, εθνότητες, συνήθειες και ήθη παράγουν ένα γ…