Ζητούν νέο κτήριο για το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και διεκδικούν να ανοίξει ξανά το Αναγνωστήριο, όπου πραγματοποιούν κατάληψη από την Τρίτη
Με πάνω από 1 εκ. ευρώ το ΔΠΘ προβαίνει στην αναβάθμιση των υποδομών που θα στεγάσουν την Αρχιτεκτονική και τη νέα βιβλιοθήκη, σημειώνει ο αν. πρύτανη Φ. Μάρης
Σε κατάληψη του Αναγνωστηρίου προχώρησαν από την Τρίτη οι φοιτητές της Αρχιτεκτονικής, μετά από Γενική Συνέλευση, διαμαρτυρόμενοι για τη μεταφορά του τμήματος από το χώρο της Βιβλιοθήκης στις ΠΡΟΚΑΤ εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου εντός της πόλης.
Η Αρχιτεκτονική ήταν πάντα η πιο «παραμελημένη» σχολή, αφού αφενός στεγάζεται σε ένα κτήριο που δεν προοριζόταν για να στεγάσει τη λειτουργία τμήματος και αφετέρου αντιμετωπίζει κάθε χρόνο προβλήματα στις υποδομές κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες.
Παρόλα αυτά οι φοιτητές της Αρχιτεκτονικής, που είναι το μοναδικό τμήμα της Πολυτεχνικής που δεν έχει σύλλογο, εκφράζουν τις ενστάσεις τους αναφορικά με τη μεταφορά, η οποία δρομολογείται πλέον μετά την «μετακόμιση» του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών στα νέα του κτήρια στην Πανεπιστημιούπολη Κιμμερίων. Οι φοιτητές αντιδρούν επίσης στο κλείσιμο του Αναγνωστηρίου, επιτιθέμενοι στη Διοίκηση για τις προθέσεις πίσω από την εν λόγω απόφαση.
Ακατάλληλα χαρακτηρίζουν τα κτήρια ΠΡΟΚΑΤ οι φοιτητές. Ζητούν νέο κτήριο
Οι φοιτητές της Αρχιτεκτονικής ενημερώνουν με ανακοίνωσή τους ότι, την Τρίτη μετά από μία Γενική Συνέλευση με πρωτοφανή μαζικότητα, σε ένα τμήμα που δεν έχει σύλλογο, αποφασίστηκε η εκδήλωση της διαμαρτυρίας για τη μεταφορά της σχολής στα ΠΡΟΚΑΤ, μετά από 18 χρόνια λειτουργίας του τμήματος, με το σκεπτικό ότι επηρεάζει όχι μόνο τους φοιτητές της Αρχιτεκτονικής, αλλά και το σύνολο της φοιτητικής κοινότητας και των πολιτών της Ξάνθης.
Επιχειρηματολογώντας αναφορικά με τη διαμαρτυρία τους οι φοιτητές τονίζουν: «το γεγονός αυτό σημαίνει ξεκάθαρη υποβάθμιση των όρων σπουδών μας. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι πρώτα μπήκε η υπογραφή της μεταφοράς και μετά εξετάστηκαν οι όροι αυτής. Αυτό από μόνο του θα πρέπει να μας προϊδεάζει ότι προτεραιότητα δεν ήταν οι ανάγκες μας. Τα τετραγωνικά είναι λιγότερα απ’ ότι έχουμε στο υπάρχον κτίριο και άρα ανίκανα να φιλοξενήσουν όλους τους φοιτητές, με βασικό παράδειγμα το ότι η μικρότερη αίθουσα στο κτίριο των Κιμμερίων είναι 201τμ. ενώ η μεγαλύτερη που μας παρέχεται στα Προκάτ μετά βίας αγγίζει τα 162τμ. Επίσης, από τα επίσημα στοιχεία που μας δόθηκαν, φαίνεται ότι οι διαμορφωμένοι χώροι προβλέπονται για χρήση μέχρι και 85 ατόμων, με τωρινό μέσο όρο ανά έτος τα 100+». Οι ίδιοι επισημαίνουν ακόμη ότι «με τη διάσπαση της σχολής σε διαφορετικούς χώρους και κτίρια εμποδίζεται η επικοινωνία των φοιτητών. Καθίσταται πιο δύσκολη η οργάνωση τους σε κάποιο συλλογικό όργανο, η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, η κοινωνική επαφή και βάλλεται εν γένει ο χαρακτήρας της αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης. Μόνο η μεταφορά μας σε νέο κτίριο Αρχιτεκτονικής μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μας».
Αντιδρούν στο κλείσιμο του Αναγνωστηρίου
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουν επίσης οι φοιτητές στο επικείμενο κλείσιμο του Αναγνωστηρίου, καθώς οι εργασίες που θα λάβουν χώρα θα αλλοιώσουν τον χαρακτήρα και τη λειτουργία του χώρου. Όπως εξηγούν: «αυτός ο χώρος αποτελεί έναν από τους πιο ζωτικούς χώρους μέσα στο Πανεπιστήμιο για τους φοιτητές καθώς είναι χώρος συλλογικού διαβάσματος για όλους. Πραγματοποιούνται πολιτιστικές και πολιτικές εκδηλώσεις οι οποίες εμποδίζονται με μεθοδευμένες κινήσεις από πλευράς διοικήσεων, με σκοπό την υποβάθμιση αυτού του χαρακτήρα του Πανεπιστημίου και το χτύπημα του ασύλου».
Καλούν τους συμφοιτητές τους να στηρίξουν τις αντιδράσεις. Νέα Συνέλευση σήμερα
Τις αντιδράσεις τους μαζί με πικρία εκδηλώνουν προς την πλευρά της Διοίκησης και των καθηγητών οι φοιτητές που συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση, επισημαίνοντας ότι αυτοί μπορούν να είναι οι σύμμαχοί τους, καθώς βιώνουν κοινά προβλήματα, όπως οι ελλιπείς παροχές στέγασης, σίτισης, μεταφορών, συγγραμμάτων κλπ. Για τους λόγους αυτούς και με αιτήματα, να μη μεταφερθεί η Αρχιτεκτονική, αλλά να μεταστεγαστεί σε νέο κτήριο και να ανοίξει το Αναγνωστήριο, ζητούν τη στήριξή τους, αλλά και την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας.
Με βάση την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης οι φοιτητές πραγματοποιούν κατάληψη μέχρι σήμερα στο Αναγνωστήριο, ενώ προχώρησαν και σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στην Κοσμητεία και στο τμήμα καθηγητών του Τ.Α.Μ. με αίτημα την απόσυρση της απόφασης της μεταφοράς, ενώ έχει προγραμματιστεί για σήμερα νέα Συνέλευση Αρχιτεκτονικής, στις 14:00, ώστε να αποφασίσουν τις περαιτέρω ενέργειές τους.
Φ. Μάρης: «Προωθούμε την αναβάθμιση των υποδομών. Σχεδιάζουμε με βάση τις υποδείξεις που λάβαμε από την Αρχιτεκτονική»
Κληθείς από το «Ε» να απαντήσεις στις ενστάσεις των φοιτητών, ο αναπληρωτής πρύτανη επί των Οικονομικών κ. Φώτης Μάρης, εξηγεί ότι η μεταφορά του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών αποτελεί απόφαση που έχει ληφθεί εδώ και ένα χρόνο και συνοδεύτηκε από μια σειρά σχεδιασμών και μελετών για την αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών που θα στεγάσουν το τμήμα. Όπως μας ενημερώνει ο κ. Μάρης, ήδη δημοπρατήθηκε η ανακατασκευή του Αναγνωστηρίου, με προϋπολογισμό 250.000 ευρώ, που περιλαμβάνει και μέριμνα για τη στατικότητα του κτηρίου που παρουσίασε προβλήματα, ενώ έχει ήδη δημοπρατηθεί και αναμένεται η κατακύρωση του διαγωνισμού, ύψους 800.000 ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών των πρώην κτηρίων του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών στα ΠΡΟΚΑΤ, που αναμένεται να στεγάσουν τους Αρχιτέκτονες. Όπως είπε, με βάση το έργο αυτό, θα λάβουν χώρα εργασίες βαριάς συντήρησης, ανανέωσης των δικτύων, εγκατάστασης νέων ψυκτικών μονάδων κ.ά.
Ειδικά για το κτήριο του Αναγνωστηρίου, εξήγησε ότι πρόθεση είναι να δημιουργηθεί ένας νέος σύγχρονος χώρος βιβλιοθήκης που θα περιλαμβάνει τους περίπου 90.000 τόμους του πανεπιστημίου που βρίσκονται στο υπόγειο και με 60.000 ευρώ το πανεπιστήμιο θα προβεί στην ανανέωση του εξοπλισμού, όπου συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία ενός χώρου αναγνωστηρίου με 100 περίπου θέσεις για να μελετούν οι φοιτητές.
Στο δε κτήριο όπου στεγάζονται σήμερα οι φοιτητές της Αρχιτεκτονικής στα Κιμμέρια θα μεταφερθούν υπηρεσίες, όπως το γραφείο συγραμμάτων, η φοιτητική μέριμνα (που ήδη μεταστεγάστηκε) και άλλα γραφεία. Και εκεί από πέρυσι έχει ξεκινήσει εργολαβία 120.000 ευρώ για στεγανοποίηση.
Όπως σημείωσε ο κ. Μάρης, σχετικά με τις αντιρρήσεις των φοιτητών, από την πλευρά της Διοίκησης υπάρχει πρόθεση να παρουσιαστεί ο σχεδιασμός, που άλλωστε έγινε με τις υποδείξεις και τις προτάσεις του ίδιου του τμήματος.
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr