Ο Θανάσης Μουσόπουλος γράφει γι’ αυτόν, εν είδει συλλυπητηρίων και αποχαιρετισμού
Τον ζωγράφο της Ξάνθης Δημήτρη Σταθόπουλο αποχαιρέτισαν χθες η οικογένεια, συγγενείς και φίλοι του. Ο αγαπημένος καλλιτέχνης της Ξάνθης «έφυγε» την Τρίτη σε ηλικία 71 ετών από την επάρατη νόσο και η κηδεία του τελέστηκε την Τετάρτη.
Ο Δημήτρης Σταθόπουλος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1946 και επέλεξε ως τόπο κατοικίας του την Ξάνθη. Από το 1970 έχει πάρει μέρος σε διάφορες εκθέσεις, ομαδικές και ατομικές.
Έχει επίσης, σκηνογραφήσει θεατρικά έργα ομάδων της Ξάνθης. Εικονογράφησε βιβλία και φιλοτέχνησε πορτρέτα Θρακιωτών δημιουργών : Σ. Ιωαννίδη, Κ. Σεραμέτη, Κ. Καραθεοδωρή. Το 1999 συμμετείχε στο πρόγραμμα ΘΡΑΚΗ- ΑΙΓΑΙΟ-ΚΥΠΡΟΣ δουλεύοντας σαν εκπρόσωπος ζωγράφος από την Θράκη στον Μαραθόκαμπο Σάμου. Έργα του βρίσκονται σε συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού καθώς και σε πολλές δημοτικές πινακοθήκες.
Για τη διαδρομή και το έργο του Δημήτρη Σταθόπουλου, ο Θανάσης Μουσόπουλος έγραψε λίγα λόγια εν είδει συλλυπητηρίων και αποχαιρετισμού: «Δεμένος με την Ξάνθη, και μάλιστα την παλιά, ο Μήτσος έφυγε… Ο χαρακτηριστικός ανοιχτόκαρδος ζωγράφος, πάντοτε κάτι όμορφο είχε να πει, κάτι πολύ όμορφο να κάνει. Πενήντα κοντά χρόνια συνοδοιπόροι στον ωραίο δρόμο του πολιτισμού. Καλλιτέχνης με τα όλα του, να δίνει την ψυχή του και να δημιουργεί έναν κόσμο πλασμένο με τη δικαιοσύνη, την καλοσύνη και την ωραιότητα… Η εικαστική Ξάνθη πιο φτωχή νιώθει σήμερα. Η ωραία οικογένειά σου λυπάται, αλλά σίγουρα καμαρώνει για την αιώνια παρουσία του έργου σου».
Καλό ταξίδι αγαπητέ φίλε. Βλέπω τους πίνακες σου αυτή τη στιγμή και προσκυνώ μ’ ένα ταπεινό δάκρυ…
Ο Ιστορικός Τέχνης Χάρης Καμπουρίδης έγραψε: «…στα νέα του έργα επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για ένα πολύ σπουδαίο, σημαντικό και αξιόλογο δημιουργό ο οποίος έχει κατακτήσει τα εκφραστικά του μέσα και ο οποίος καταγράφοντας με αγάπη στιγμές και απόψεις του καθημερινού κόσμου, δίνει μια σειρά από έργα δυνατά, λιτά, πάρα πολύ σημαντικά. Ανεπιφύλακτα έχουμε να κάνουμε με ένα φτασμένο δημιουργό και σημαντικό καλλιτέχνη».