Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Παγωμένη» η αγορά πετρελαίου θέρμανσης στην Ξάνθη

«Παγωμένη» η αγορά πετρελαίου θέρμανσης στην Ξάνθη

0
petrelaio

Πήρε «φωτιά» η τιμή του πετρελαίου φέτος. Από 92 λεπτά έως 1 ευρώ

«Κουτσουρεμένο» κατά 50% το επίδομα θέρμανσης – Όσοι έβαλαν ξυλόσομπες δεν γύρισαν στο πετρέλαιο

Ανοίγουν την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου οι στρόφιγγες στις αντλίες του πετρελαίου θέρμανσης και ξεκινά η διάθεσή του εγκαινιάζοντας τη χειμερινή σαιζόν ωστόσο οι καταναλωτές δείχνουν απρόθυμοι και η ζήτηση είναι σχεδόν μηδενική. Αρκετοί είναι αυτοί που η πρόσφατη πτώση της θερμοκρασίας τους «βρήκε» με άδεια δεξαμενή, ενώ πολλοί είναι και αυτοί που θέλουν να προμηθευτούν πετρέλαιο σε οικονομική τιμή και έτσι δεν σπεύδουν να παραγγείλουν.

Πήρε «φωτιά» η τιμή του πετρελαίου φέτος. Από 92 λεπτά έως 1 ευρώ

Όπως αναφέρει στο «Ε» ο πρόεδρος του σωματείου Πρατηριούχων Υγρών καυσίμων Ξάνθης κ. Βασίλης Ευστρατίου, η τιμή που έχουν δώσει τα Διυλιστήρια για το πετρέλαιο θέρμανσης φέτος είναι από 92 λεπτά έως 1 ευρώ το λίτρο, ενώ πέρσι ήταν από 85 λεπτά και έφτασε έως τα 90 λεπτά. Επιπλέον έχει μειωθεί κατά 50% το επίδομα θέρμανσης. Οι δύο αυτοί παράγοντες δρουν αποτρεπτικά στο να αποφασίσει κάποιος να γεμίσει την δεξαμενή του και θα περιοριστεί είτε στα κλιματιστικά πριν πιάσουν τα μεγάλα κρύα είτε σε μικρές ποσότητες: «Πέρσι υπήρχε ζήτηση και έγινε μεγάλη κατανάλωση κυρίως τους κρύους μήνες Γενάρη Φλεβάρη. Φέτος τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για τους καταναλωτές αλλά και για τον κλάδο μας. Το πετρέλαιο είναι πιο ακριβό και εκτιμώ ότι θα φτάσει έως ένα 1 ευρώ αφού ξεκινά από 92 λεπτά φέτος. Μειώθηκε στο μισό και το επίδομα θέρμανσης. Θεωρούμε βέβαιο ότι θα μειωθεί η κατανάλωση. Μέχρι στιγμής οι παραγγελίες είναι μηδενικές. Εκτιμώ πως θα ξέρουμε πως θα κινηθεί η ζήτηση περί τα τέλη Νοέμβρη όταν θα τελειώσουν τα αποθέματα στις δεξαμενές των πολυκατοικιών ή των κατοικιών», επισημαίνει ο κ. Ευστρατίου.

Όσοι έβαλαν ξυλόσομπες δεν γύρισαν στο πετρέλαιο

Να σημειώσουμε ότι το 2013 ήταν η χρονιά που επιβλήθηκε η εξίσωση του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο Κίνησης και Θέρμανσης εκτοξεύοντας την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Ήταν η χρονιά όπου οι ξυλόσομπες μπήκαν στα διαμερίσματα των πολυκατοικιών και η αυτονόμηση της θέρμανσης αφού οι καταναλωτές για να αποφύγουν τα καλοριφέρ εξαναγκάστηκαν να αναζητήσουν άλλες πηγές θέρμανσης αφού η τιμή του πετρελαίου είχε εκτοξευτεί. Ο κ. Ευστρατίου θυμάται: «Ήταν η πιο δύσκολη χρονιά για μας. Η ζήτηση ήταν ελάχιστη. Μετά ισορρόπησε κάπως η κατάσταση με το επίδομα θέρμανσης αλλά ο κόσμος που έφυγε από το πετρέλαιο δεν ξαναγύρισε. Βλέπουμε συνέχεια να κουβαλάνε ξύλα. Θα’ ναι πιο δύσκολα τα πράγματα φέτος…». Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώθηκε το 2016 σε 1.199.550 μετρικούς τόνους, έναντι 2.908.247 μετρικών τόνων το 2010.

«Κουτσουρεμένο» κατά 50% το επίδομα θέρμανσης «παγώνει» την αγορά πετρελαίου και …καταναλωτές και πρατηριούχους

Έτσι φέτος που οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα μειωθούν αισθητά αναμένεται και περαιτέρω πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου. Το αναθεωρημένο Μνημόνιο προβλέπει την περικοπή του ετήσιου ποσού επιδότησης κατά 50%, η οποία θα διαμορφωθεί σε 47 εκατ. ευρώ, από 92 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σεζόν. Αυτομάτως αυτό σημαίνει πως το επίδομα θέρμανσης θα το λάβουν τον Ιανουάριο λιγότερα νοικοκυριά ή στην περίπτωση που δεν αλλάξει ο αριθμός των δικαιούχων, θα μειωθεί το ύψος του επιδόματος. Δηλαδή οι δικαιούχοι να λαμβάνουν αισθητά μικρότερο επίδομα. Σημειώνεται ότι πέρυσι περίπου 500.000 νοικοκυριά έλαβαν επίδομα πετρελαίου θέρμανσης από 37,50 έως 625 ευρώ.

Όσοι πιστοί προσέλθετε…

Να σημειώσουμε πως στο νομό μας λειτουργούν 65 Πρατήρια Υγρών καυσίμων. Υπάρχει ανταγωνισμός και οι τιμές από Πρατήριο σε Πρατήριο διαφέρουν κατά 1 – 2 λεπτά. Από την Παρασκευή τα Πρατήρια θα αρχίσουν τις διανομές και όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνονται για να κάνουν τις παραγγελίες τους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανοίγει από ώρα σε ώρα το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους – Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τροπ…